Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėda nori naujų lyderių

2010-06-17 23:59
Pasirinkimas: klaipėdiečiai miesto vadovu norėtų matyti E.Gentvilą ir N.Puteikį.
Pasirinkimas: klaipėdiečiai miesto vadovu norėtų matyti E.Gentvilą ir N.Puteikį. / Vytautas Liaudanskis

Jei šiandien vyktų mero rinkimai, klaipėdiečiai mieliau balsuotų už Eugenijų Gentvilą, Naglį Puteikį arba Vilių Tarasovą. Tai byloja apklausos duomenys.

Atsakydami į klausimą, kokį žmogų labiausiai norėtų matyti savo miesto meru, uostamiesčio gyventojai tvirtino, kad balsuotų už liberalą E.Gentvilą bei konservatorių N.Puteikį – juos mero poste norėtų matyti po 13 proc. apklaustųjų.

Dabartinį uostamiesčio merą liberalcentristą Rimantą Taraškevičių šiame poste norėtų išlaikyti 8 proc. respondentų.

Dalis gyventojų rinkimuose ir toliau linkę "juokauti", tad visai tikėtina, kad, jei kandidatuotų, Vilniuje nemažo palaikymo sulauktų Algis Ramanauskas-Greitai, Klaipėdoje – dainininkas V.Tarasovas, o Kaune – buvęs meras Vytautas Šustauskas.

Dauguma apklausos dalyvių buvo už tai, kad merai būtų renkami tiesiogiai, jie norėjo ir elektroninio balsavimo bei galimybės rinktis iš nepartinių žmonių sąrašo.

Apklausos duomenimis, savo miesto ar rajono merą tiesiogiai norėtų rinkti 73 proc. pilnamečių Lietuvos gyventojų.

Už tiesioginius rinkimus aktyviausiai pasisako Kauno bei Klaipėdos gyventojai (po 75 proc.), kiek mažiau ši idėja populiari Šiaurės Lietuvos miestuose – Šiauliuose bei Panevėžyje, kur už tokią rinkimų tvarką pasisako šiek tiek daugiau nei pusė apklaustųjų.

Elektroniniam balsavimui pritartų 65 proc. tyrimo dalyvių. Modernaus balsavimo sprendimo labiausiai pageidauja jaunesnio amžiaus rinkėjai 18–35 metų grupėje.

Priklausymą politinei partijai rinkėjai dažniau suvokia kaip kandidato trūkumą nei privalumą: 65 proc. apklaustųjų, turėdami galimybę rinktis, už ką balsuoti – mėgstamos politinės partijos ar nepartinių žmonių, kuriais linkę pasitikėti, sąrašą – rinktųsi nepartinius kandidatus. Labiausiai nepartinius kandidatus linkę palaikyti 36-55 metų Kauno ir Klaipėdos gyventojai.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė "Spinter tyrimai" gyventojų apklausą atliko gegužės 17–24 d., apklausti 1005 šalies gyventojai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų