Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje - konferencija, skirta atkreipti dėmesį į sergančiųjų ŽIV atskirtį

2013-11-07 05:11 diena.lt inf.

Ketvirtadienį Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos Gerlacho salėje vyks konferencija-diskusija „ŽIV/AIDS prevencija: valstybės ir savivaldos vaidmenys“.

Pernai Lietuvoje užregistruoti 166 nauji ŽIV užsikrėtę asmenys
Pernai Lietuvoje užregistruoti 166 nauji ŽIV užsikrėtę asmenys / Shutterstock nuotr.

Ar išdrįstumėt pasakyti savo draugui, kad sergate ŽIV/AIDS? Ar turėtumėt drąsos apie tai papasakoti savo kolegai arba darbdaviui? Ar esame pasirengę išgirsti ir padėti? „Sergantieji ŽIV/AIDS tebėra diskriminuojami, o su liga susijusios baimės slypi ir sveikosios, ir sergančios visuomenės pusėje“, - sako ŽIV/AIDS sergančiųjų bei jų artimųjų bendruomenei atstovaujančios asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ žmonės.

Ketvirtadienį Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos Gerlacho salėje vyks asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ inicijuota konferencija-diskusija „ŽIV/AIDS prevencija: valstybės ir savivaldos vaidmenys“. Kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriumi bei Psichikos sveikatos centru organizuojamu renginiu siekiama atkreipti dėmesį į sergančiųjų atskirtį, kurti ir gerinti valstybinę bei atskirų savivaldybių ŽIV/AIDS prevencijos politikos strategiją.

Anot organizatorių, konferencijos temą paskatino neadekvati valstybės ir savivaldybių strategija kovoje su AIDS. Valstybei numatant tik bendrą prevencijos ir kovos su ŽIV/AIDS strategiją, savivaldybės planuoja bei įgyvendina lokalius veiksmus, kurie neretai prasilenkia. Tai skatina prarają tarp keliamų tikslų ir realių galimybių juos įgyvendinti. 

„Per kelerius metus, kol mūsų šalyje nebuvo pakankamos ŽIV prevencijos, nebuvo skatinamas tikrinimasis dėl ŽIV – kardinaliai į blogąją pusę pasikeitė sergamumo statistika, todėl tolesnis pasyvumas negali būti toleruojamas“, - sako ŽIV infekuotus ir jų artimuosius vienijančios organizacijos „Pozityvus gyvenimas“ vadovas Jurgis Andriuška.

Konferencijos dalyvius pasveikins Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Pranešimus pristatys ŽIV/AIDS prevencijos srityje nemenką patirtį sukaupę specialistai:

• Ona Sokolova, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja,
• Janina Asadauskienė, Klaipėdos m. savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja,
• Aleksandras Slatvickis, Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyr. gydytojas,
• Rasa Girdžiūnienė, Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja,
• Jurgis Andriuška, Asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ pirmininkas.

Konferencijos metu taip pat bus siekiama patvirtinti Europos Sąjungos institucijoms išsiųstą kreipimąsi/rezoliuciją, kuria norima atkreipti dėmesį į prastai sprendžiamą sveikatos problemą – ŽIV, tuberkuliozės, hepatito C suvaldymą bei kovą su intraveninių narkotikų vartojimu.

Konferencija pradeda renginių ciklą, skirtą atkreipti visuomenės dėmesį į sergančiųjų ŽIV problemas. Lapkričio 22 - 29 d. Klaipėdoje ir Kaune vyks "Pozityvaus gyvenimo" ir partnerių organizuojama „Europos ŽIV testavimo savaitė“. Jos metu, bendradarbiaujant su Klaipėdos sveikatos priežiūros centru, gyventojai, o ypač jaunimas, bus raginami pasitikrinti. Gruodžio 1 d. visoje Europoje vyks renginiai pasaulinei AIDS dienai paminėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų