Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje - nepaklusnumo akcija prieš ES?

2012-08-30 18:31
Klaipėdoje - nepaklusnumo akcija prieš ES?
Klaipėdoje - nepaklusnumo akcija prieš ES? / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nors ES nesiūlo propaguoti nacionalinių prekių ženklų, klaipėdiečiai nusiteikę nepaklusti tokiai nuostatai. Uostamiesčio smulkiojo verslo atstovai prabilo apie naujų konferencijų ir parodų rūmų atsiradimą Klaipėdoje, kur visuomenei galėtų pristatyti verslo naujoves.

„Pagaminta ES“

ES laikosi pozicijos, kad nacionalinių prekės ženklų „pagaminta Lietuvoje“ ar dar kur kitur būti neturėtų, jį privalo pakeisti ženklas „pagaminta ES“.

Ši direktyva esą atsirado todėl, kad ES nori stiprinti savo pozicijas pasaulyje. Gamintojo kilmės šalis turėtų išnykti.

Šia niša sėkmingai ėmė naudotis kinai, jie gamina pusfabrikačius kai kuriems ES verslininkams, tačiau kilmės šalį nurodo ne Kiniją, o ES, nors kokybė skiriasi.

Kad neišnyktų po nieko nereiškiančiu ženklu „pagaminta ES“, klaipėdiečiai verslininkai nori eksponuoti naujus savo gaminius. Tam reikėtų specialios erdvės.

„Klaipėdoje buvo kilęs sumanymas laive įrengti tokią mūsų verslininkų gaminių ekspoziciją ir ją plukdyti po įvairius Baltijos jūros uostus, bet to daryti nerekomendavo ES“, – pasakojo rinkodaros specialistas Raimondas Vaitiekūnas.

Tokia praktika taikoma kai kuriose Baltarusijos ir Latvijos miestuose, kur įrengtos parodų salės su specialia ekspozicija. Ten vietos pramonininkai ir verslininkai organizuoja renginius, propaguoja savo gaminius, demonstruoja įmonių pasiekimus.

Direktyva – kenksminga

ES direktyva, kuri suvienodino gamintojus, yra kenksminga mažų šalių verslui, įsitikinę ekspertai.

Paradoksalu, kad ES skatina išlaikyti nacionalines vertybes, tačiau, versle išskirtinių nacionalinių ženklų likti negali.

„Kalbėjau su turizmo agentūrų atstovais, tai be didžiojo prekybos centro Klaipėdoje, kur išimtinai yra kiniškų prekių pasiekimų paroda, daugiau pas mus nėra ką parodyti“, – prisiminė R.Vaitiekūnas.

Jau antrus metus nerekomenduojamos parodos „Pagaminta Lietuvoje“.

Tačiau Klaipėdos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos darbinė grupė svarsto galimybę mieste statyti konferencijų ir parodų rūmus. Šis klaipėdiečių sumanymas būtų tam tikra nepaklusnumo akcija drakoniškiems ES reikalavimams.

Reikia specialių rūmų

Bendrovės „Expo Vakarai“ direktorė Tatjana Kravcova tikino, kad kiekvienas save gerbiantis miestas privalo turėti tokius parodų ir konferencijų rūmus.

„Iki Klaipėdos arenos atsiradimo tokioms parodoms organizuoti mieste nebuvo visai jokių patalpų. Dabar jos yra, bet tam irgi nepritaikytos“, – tvirtino T.Kravcova.

Verslininkai mano, kad reikėtų dar vieno statinio, nes parodas visada lydi konferencijos. Šitoje erdvėje galėtų konsoliduotis mokslas, verslas, inovacijos, kur būtų galima pristatyti visuomenei tam tikros verslo šakos naujoves, paslaugas.

Parodų tikslas – pritraukti investicijas į mūsų regioną. Šis pasiūlymas bus teikiamas miesto tarybai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų