Šią savaitę viename uostamiesčio darželyje užfiksavus maisto produktų vagystę, nuspręsta imtis veiksmų stabdant tokius nusikaltimus bei gerinant maitinimo paslaugų teikimą ugdymo įstaigose. Visą mėnesį šiuo metu esančią situaciją nagrinės specialiai tam sukurta darbo grupė.
Suskubo tartis
Pirmadienio rytą uostamiesčio policijos pareigūnai sučiupo dvi darželio-mokyklos "Inkarėlis" virėjas, vogusias darželinukams skirtą maistą.
Dėl šio įvykio ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas surengė skubų maisto tvarkymą ugdymo įstaigose prižiūrinčių institucijų atstovų pasitarimą.
"Aptarėme situaciją, ką reikėtų daryti, kad tokios situacijos nepasikartotų. Kalbėjome ir apie tai, kad ikimokyklinėse ugdymo įstaigose turėtume gerinti maitinimo kokybę", – paaiškino S.Budinas.
Nusitaikys į direktorę?
Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė vagystės atvejį pavadino apgailėtinu, tačiau pastebėjo, kad atskleistas nusikaltimas parodė bundančią visuomenę, kuri, tikimasi, neabejinga išliks ir toliau.
"Už maisto gaminimą tiesiogiai yra atsakinga įstaiga. Todėl bus siūloma merui, kad būtų pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl direktorės veiksmų darželyje, kai nebuvo užtikrintas produktų saugumas", – teigė J.Simonavičiūtė.
Tikėtina, kad tokių incidentų gali nutikti ir dėl to, kad dauguma ugdymo įstaigų vadovų – pedagogai, kuriems gali trūkti vadybos žinių.
S.Budinas pastebėjo, kad šiuo metu nerimą kelia ir virėjų kvalifikacija. Bus ieškoma galimybių šiems darbuotojams organizuoti mokymus.
Išvados – po mėnesio
Nuspręsta sudaryti ir specialią darbo grupę, kuri šiuo metu susiklosčiusią padėtį vertins keliais aspektais.
"Jai bus pavesta analizuoti esamą situaciją. Dėmesį norime atkreipti būtent į vagysčių užkardymą", – teigė S.Budinas.
Dėmesys bus kreipiamas ir į technologinius procesus – koks maistas yra patiekiamas mažiesiems klaipėdiečiams, mat pasitaiko atvejų, kai jis nėra visiškai kokybiškas.
Bus nagrinėjamos ir galimybės maistą įstaigoms tiekti iš vienos įstaigos arba bent kai kuriuos maisto produktus pirkti centralizuotai.
Vis dėlto, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų teigimu, dabartinė sistema, kai maistas ruošiamas kiekvienoje įstaigoje, yra geriausia.
Darbo grupė bent pirmines išvadas turėtų pateikti po mėnesio. Ji bus sudaryta iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, savivaldybės administracijos atstovų bei politikų.
Kontroliuoti sunku
Savivaldybė taip pat inicijuos papildomų maisto kaloringumo tikrinimų, mat šie tyrimai užtikrintų ne tik produktų kokybę, bet ir jų apskaitą.
"Yra sudaromos patiekalų receptūros. Liaudiškai tariant, numatoma, kiek viename kotlete turi būti mėsos. Jeigu tikrinant maistą nustatoma, kad jis yra pagamintas ir atitinka normą, kiek yra parašyta, reiškia, kad perkami produktai buvo panaudoti. Likučių neturėtų būti", – paaiškino S.Budinas.
Tačiau jis pripažino, kad visiškai sukontroliuoti kiekvieną darbuotoją ir užtikrinti, kad vagysčių niekada nepasitaikys, sunku.
"Kitam galbūt prestižo reikalas ir tušinuką parsinešti iš darbo, o jį duoti vaikui", – pastebėjo S.Budinas.
Dešimtys pažeidimų
Šiuo metu maitinimo tvarką ugdymo įstaigose prižiūri ir kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Jos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Antanas Bauža pastebėjo, kad iš esmės padėtis uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigose yra gera.
Tiesa, patikrinimų rezultatai, anot A.Baužos, rodo, kad yra tam tikrų keistinų dalykų. Iš 55 Klaipėdoje veikiančių darželių patikrų sulaukė beveik visi. Pagal gautus skundus atlikti 69 planiniai ir 4 neplaniniai patikrinimai. Iš jų vienas pasitvirtino.
Iš visų pernai atliktų tikrinimų nustatyta 40 įvairių pažeidimų – higienos, savikontrolės sistemos, technologijų, produktų laikymo sąlygų, produktų terminų tinkamumo.
"Pažeidimų yra, tačiau akcentuoti, kad Klaipėdos darželiuose kažkas yra blogai ir maitinimas neužtikrinamas, tikrai negalime. Aišku, tobulumui ribų nėra", – pastebėjo A.Bauža.
Pernai tikrintas ir keturių ikimokyklinių įstaigų patiekalų kaloringumas. Iš keturių mėginių dviejuose rasta neatitikimų. Vienu atveju kaloringumo trūko 22 proc., kitu – 29 proc. Tai reiškia, kad patiekaluose stigo numatytų ingredientų.
Naujausi komentarai