Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos elgetas maitina išmonė

2010-08-21 05:00
Klaipėdos elgetas maitina išmonė
Klaipėdos elgetas maitina išmonė / Vytauto Petriko nuotr.

Sunkmetis ir elgetas verčia ieškoti naujų būdų pinigams prasimanyti. Daugelis jų supranta – jei vien tik sėdėtų ištiesę ranką, mirtų iš bado. Todėl duoneliautojai sugalvoja vis įvairesnių pinigų kaulijimo būdų.

Prašo pagirioms

Ko gero, Klaipėdoje sunku būtų rasti tinkamesnę vietą elgetauti nei parduotuvės „Iki“ prieigos greta M.Mažvydo alėjos. Čia nuolat zuja prekintis skubantys žmonės, vežimėlius su mažyliais stumdo mamos ir močiutės, lauko kavinėse pietauja valdininkai ir tarnautojai. Tad reikia tik išmonės, kaip gudriai juos priversti praverti pinigines.

„Klausyk, nemeluosiu, labai prastai po vakarykščios, duok du litus sveikatai pataisyti, – nuoširdumu praeivius bando papirkti sutinęs driskius.

Kadangi ne vienas vyras pats gerai žino, kaip pagiriomis skauda galvą, duoda nabagui centų. Bet ne retas taip pat paprastai, kaip buvo užkalbintas, trumpa rusiška fraze prašeivą pasiunčia kuo toliau.

Atakuoja vairuojančius

Nuo mažumės ligotas vaikinas per keletą metų suprato, kad geriausia auką užklupti netikėtai. Todėl jo „medžioklės“ vieta – automobilių aikštelė.

Mašinomis į parduotuvę skurdžiai nevažinėja, tad vos pravėrę automobilio dureles prieš akis jie išvysta atkištą delną. Elgeta gali nieko nesakyti. Jis tik truputį labiau sulenkia kelius, sužvairina akis ir nuleidžia pečius. Ką veblena šis likimo nuskriaustasis, nesvarbu. Nei jo kas klauso, nei supranta. Ir taip aišku, ko nori.

Daugelis duoda išmaldautojui žvangančių, kad neužstotų kelio ir negadintų nuotaikos apgailėtinu savo vaizdu.

Dar prieš metus vėlesnį vakarą, po „darbo“ prie parduotuvės, šį vaikiną galima būdavo pamatyti pasipuošusį ryškiaspalviais drabužiais, važinėjantį miesto gatvėmis dviračiu. Stebindavo neįtikėtina metamorfozė – ligos požymiai vos matėsi, o švarus ir tvarkingas vaikinas nė kiek nepriminė dieną delną kišusio vargetos.

Tiesa, šiais metais jo vis dažniau laukia girtuokliai benamiai, o išmeldęs reikiamą sumą jaunuolis, alų ar stipresnius gėrimus geria ten, kur ką tik elgetavo.

Kadangi M.Mažvydo alėjos gyventojai vis rečiau šelpia šį vaikiną, jis šlaistosi ir apie „Studlendą“.

Ieško aukų tualete

M.Mažvydo alėjos „Iki“ dešiniosios durys – jaunos ir labai įžūlios elgetos valdos.

Jau kuris laikas į berniūkštį panaši mergina išmaldos prašo ne tik miesto centre, bet ieško aukų ir didžiausiame miesto prekybos centre. Tiesa, čia atvirai elgetauti ji negali, nes žino, kad apsauga to nepakęs. Todėl įsakmiai ir net agresyviai mergina pinigų reikalauja moterų tualetuose.

Šios merginos surinkti pinigai tenkina ne tik jos, bet visos gaujos draugų poreikius. Kartu su jais elgeta girta šlaistosi miesto gatvėmis.

Elgetaujančios moterys Klaipėdoje – jokia naujiena. Viena tokia nenusakomo amžiaus žmogysta, kurios lytį galima atpažinti tik iš skarelės, dažniausiai tūno Herkaus Manto gatvės pradžioje. Ji, ko gero, bus retas klasikinės išmaldos prašytojos pavyzdys – nieko nekalba, nieko nedaro ir sugraudina praeivio širdį tik apgailėtina savo išvaizda.

Kita į vyruką panaši pragerto veido moteriškė ramsto tos pačios gatvės sienas arčiau M.Mažvydo alėjos. Visada su ja yra didelis beveislis šuo, o netoliese sukiojasi iki duoneliautojo statuso nenusileidžiantis jos sugyventinis. Aukštas vyras žvalgosi, kaip sekasi jo moteriai, ir laukia, kada į kepurę sukris vyno butelio suma. Ilgiau ši pora paprastai gatvėje neužsibūna.

Naujojoje turgavietėje slankioja mažutė senutė. Ji prašo centų duonai nusipirkti. Taip sukdama ratus neretai to paties žmogaus paprašo pinigų dukart. Kai kas pradeda aiškinti jau sušelpęs, ji pareiškia: „A, gerai, tada galite eiti, pone.“

Šią vasarą prekybos centre BIG ant suolo prieš kasas dažną dieną galima pamatyti delną atkišusią senolę. Gailestį kelia jos nesveikai storos blauzdos. Apsaugininkai stengiasi jos nebepastebėti.

Prieš kelis mėnesius šią moterį jie varydavo lauk, nes elgeta labai dvokė. Tada senutė trepsėdavo prie įėjimo į parduotuvę, guosdavosi žmonėms, jog jos neleidžia į vidų, ir prašydavo jai nupirkti maisto produktų. Matyt, supratusi, kad dėl pelningos vietos gaus nusiprausti, ji padarė teisingas išvadas.

Terorizuoja keiksmais

"Friedricho pasaže", kur mėgsta laiką leisti turtingesni, gerą muziką ir įdomias pramogas vertinantys žmonės, neretai pasirodo ilga žila barzda apžėlęs vyras, nešiojantis raginius akinius storais stiklais.

„Ar čia Kalėdų senelis?“ – klausia pirmą kartą tokią keistą žmogystą išvydęs prabangių pietų su tėveliais laukiantis mažylis.

Padavėjo varomas lauk vyras prapliumpa rėkti baisiausius, kokius kada nors sugalvojo rusų liaudis, keiksmažodžius. Jo balso nenustelbia nei nuo Tiltų gatvės atsklindantis triukšmas, nei muzika. Kuo garsiau jis rėkia, tuo labiau artėja atomazga.

Restorano lankytojai jaučiasi tarsi aplieti pamazgomis. Padavėjas bando glaistyti situaciją, ramindamas stengiasi išprašyti duoneliautoją. Bet šis rėkia tol, kol būna išstumiamas ar gauna monetą.

Demonstruoja biges

Klaipėdos centre lauko kavinėse pietaujantys žmonės galėtų dukart daugiau pinigų išleisti duoneliautojams šelpti, nei kainuoja jų maistas.

Blaivaus veido, ramentais pasiramsčiuojantis vyras klibinkščiuoja aplink pietaujančiuosius, rodo popierius, kuriuose rašoma, kad jam būtina keisti sąnarius. Ne retą sugraudina kilnus tikslas. Bėda tik ta, kad tam sąnariui pinigus jis renka jau porą metų.

Šaltos žiemos pagausino uostamiestyje bekojų elgetų skaičių. Kad praeiviai būtų dosnesni, invalido vežimėliais judantys benamiai graudina sveikuosius, apnuogindami žaizdotas biges. Šie vargetos sulaukia ne vieno pagyvenusio klaipėdiečio malonės. Daugelį jų moterys maitina šilta sriuba. Tačiau maisto ir šiems varguoliams mažiausiai norisi.

Vienas toks pavargėlis, pamatęs į saują jam subertus baltus centus, aprėkė žmogų už tai, kad šis duoda jam nieko vertus pinigus. Sutrikęs vyras paprašė jam grąžinti išmaldą, bet piktasis elgeta paslėpė naudą kišenėje.

Užsidirba deklamuodami

Nors miesto gatvėse jau seniai nebematome elgetaujančių vaikų, lauko kavinių lankytojams tenka susidurti ir su jais. Iš mažųjų duoneliautojų galima išgirsti įvairiausių pasakų.

Du maždaug dešimties ar dvylikos metų berniūkščiai prašo suaugusiųjų padėti susitaupyti pinigų meškerei. Tvarkingai apsirengę, švarūs vaikai už litą ar net kelias dešimtis centų nuoširdžiai deklamuoja dar ankstyvoje vaikystėje išmoktą „eglutė skarota...“, o netrukus iš šiukšliadėžės krapšto nuorūkas. Kur iš tiesų jie išleidžia gautus pinigus, galima tik spėlioti.

Elgetauti nedraudžiama

Skirtingai nei Vilniuje ir Kaune, uostamiestyje nėra patvirtintos taisyklės, draudžiančios prašyti išmaldos.

Policija prisistato tik tuomet, kai gauna skundų, kad girti duoneliautojai drumsčia ramybę ar kabinėjasi prie žmonių.

„Kartais, kai Jūros šventės metu pačiose gražiausiose miesto vietose matome sėdinčius elgetautojus, prašome juos pasitraukti, nes toks vaizdas labai kenkia miesto įvaizdžiui. Tačiau daugelis elgetautojų žino, kad būdami blaivūs jie negali būti išvaryti. Va kai jie pasigeria, tada jau atsiranda pagrindas juos gabenti į komisariatą už girto pasirodymą viešoje vietoje“, – teigė Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų