Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos mokyklų valgyklose – neleistini produktai

2010-12-01 05:01
Patikrinimas: mokyklų valgyklose specialistai didelių pažeidimų neaptiko.
Patikrinimas: mokyklų valgyklose specialistai didelių pažeidimų neaptiko. / Vytauto Petriko nuotr.

Uostamiesčio mokyklų valgyklos stengiasi laikytis nuo rugsėjo įsigaliojusios mokinių maitinimo tvarkos, tačiau pažeidimų išvengti nepavyksta. Specialistai valgyklose aptiko neleistinų produktų.

Rado vaisvandenių

Nuo rugsėjo iš mokyklų valgyklų turėjo dingti visi "nesveikais" vadinami maisto produktai ir jų priedai: bulvių traškučiai, saldainiai, gazuoti gėrimai. Jų vietą turėjo užimti sveikatą tausojantis maistas.

Po atlikto patikrinimo Klaipėdos miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė teigė, jog tausojančio maitinimo patiekalų, kurie gaminami ant garų ir daugiau skirti mokiniams, turintiems virškinamojo trakto sutrikimų, yra siūloma kiekvienos mokyklos valgykloje.

Tačiau septyniose mokyklose rasta produktų su neleistinais priedais. Daugiausia jų buvo vaisvandeniai. Taip pat vienoje mokykloje aptiktas pomidorų padažas, kuriame buvo draudžiamas konservantas.

Produktų gamintojai gudrauja

J.Mačiulienė aiškino, jog dėl neleistinų priedų kaltinti tik valgyklų darbuotojų negalima. Esą gamintojai dabar gudrauja – vietoje E jie rašo konservanto grupės pavadinimą.

"Darbuotojai ieško priedo, pažymėto raide E, tačiau nepastebi, kad parašyta natrio benzoatas", – tvirtino vedėja.

Inspektoriai kreipė dėmesį ir į tai, kad valgyklų virėjos naudotų kuo mažiau druskos ir cukraus. Šio reikalavimo taip pat paisoma – ant stalų valgyklose nerasta druskinių.

Tobulų valgyklų nėra

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat tikrino, kaip mokyklų valgyklos laikosi kitų reikalavimų. J.Mačiulienės teigimu, pavasarį nustatytus trūkumus pašalino beveik visos įstaigos.

"Likę tik tie trūkumai, kuriems pašalinti reikalingos didelės investicijos. Kai kuriose įstaigose reikėtų suremontuoti ventiliacijos sistemą, patalpas, santechniką. Tačiau mokyklos neturi pinigų tokiems didesniems darbams, o savivaldybė neskiria lėšų. Tokių įstaigų mieste yra šešios", – teigė vedėja.

J.Mačiulienė pridūrė, kad Klaipėdoje nėra visiškai atitinkančių higienos reikalavimus mokyklų valgyklų, tačiau nėra ir tokių, kurias reikėtų uždaryti dėl higienos problemų.

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai mokiniai ir jų tėveliai gali pranešti apie netinkamą valgyklose esančio maisto kokybę, kitus pažeidimus. Telefono numeriai yra viešai skelbiami kiekvienoje švietimo įstaigoje.

Skaičiai ir faktai

Klaipėdoje yra 40 mokyklų.

12 mokyklų maistą ruošia privačios įmonės.

28 mokyklose maistą ruošia įstaigos darbuotojai.

Visose mokyklose sudarytos sąlygos, kad mokiniai gautų karštą maistą.

37 mokyklose maistas ruošiamas vietoje.

Į 3 privačias mokyklas patiekalai atvežami, pašildomi ir išdalijami.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų