Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos pedagogai ministrui liejo nuoskaudas

2009-09-11 07:57
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / V.Liaudanskio nuotr.

Uostamiestyje apsilankiusį švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių pedagogai pasitiko be protestų plakatų. Visgi sunkmečio prispaustų įstaigų atstovų balsuose nerimo būta daug.

Ministerijos vadovas susitiko su Klaipėdos apskrities švietimo tarybos nariais, bendrojo lavinimo mokyklų vadovų asociacijos, ikimokyklinių įstaigų ir neformalaus ugdymo institucijų, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovais, savivaldybės Švietimo skyriaus vadovais. „Situacija nėra tokia bloga, kaip kai kas bando vaizduoti“, – sveikindamasis su mokytojais akcentavo G.Steponavičius.

Susitikime aptarti pedagogų darbo apmokėjimo, neformalaus ugdymo finansavimo, kiti Klaipėdos pedagoginei bendruomenei aktualūs naujų mokslo metų klausimai.

„Nepuolame ant jūsų, suprantame, kad situacija sudėtinga. Visgi aiškumo labai reikia“, – pabrėžė susitikimo dalyviai prabilus apie finansus.

Ministras išaiškino, kad bazinis mėnesinis atlyginimas ugdymo įstaigų darbuotojams faktiškai turėtų būti mažinamas 4,7 proc. nuo spalio 1-osios, o ne nuo rugsėjo 1-osios, kaip buvo manyta iki šiol. Anot G.Steponavičiaus, Darbo kodeksas numato, kad apie pasikeitimus darbuotojai turi būti įspėti prieš mėnesį. Visgi pedagogai piktinosi, kad taškai sudėlioti tik dabar.„Jei įspėti žmones privaloma prieš mėnesį, tuomet bazinio mėnesinio atlyginimo mažinimas nusikelia ne iki spalio 1-osios, bet iki kito mėnesio 10 ar 11 dienos. O iš kur pavyks paimti pinigų?“ – gūžčiojo pečiais susitikimo dalyviai.

Daug nuoskaudų įstaigų darbuotojai liejo ir dėl vadinamųjų „žirklių“ – tvirtino, kad jos tapo milžiniškos įtampos priežastimi, kiršina kolegas: „Jaučiamės įskaudinti. „Mes jums nemažiname užmokesčio, bet susimažinkite patys“ – susidaro įspūdis, kad valdžios pozicija yra būtent tokia“. G.Steponavičius tikino neįžvelgiąs jokio dviveidiškumo.

Svečio nuomone, tose įstaigose, kur nestinga mokinių ir pedagogų krūvis nėra pakitęs, mokytojų atlyginimų mažėjimas neturėtų viršyti 8 proc.

Ministras išgirdo siūlymus sunkmečiu taupyti panaikinant įvairius priedus mokytojams ir įstaigų vadovams, atsisakant pedagogų ir įstaigų atestavimo.

G.Steponavičius pažymėjo, kad jau baigiama ruošti koncepcija dėl neformaliojo ugdymo krepšelio. Jį suformuoti tikimasi iki 2011-ųjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų