Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos rajonui siekia kito vardo

2013-03-14 13:08
Klaipėdos rajonui      siekia kito  vardo
Klaipėdos rajonui siekia kito vardo / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Iniciatyvūs Klaipėdos rajono gyventojai šiemet 760-ąjį jubiliejų švęsiantiems Gargždams pasiryžo įteikti unikalią dovaną. Gargždiškiai sieks, jog Klaipėdos rajono savivaldybės pavadinimas būtų pakeistas ir vietovė vadintųsi Gargždų savivaldybe.

Sukūrė peticiją

Klaipėdos rajone šiomis dienomis gyventojai bus kviečiami pasirašyti peticiją „Gargždams – istorinį pavadinimą!“ Ją bus galima pasirašyti ir internete.

Peticijos autorė Gargždų bendruomenės narė Reda Baltinaitė teigė, kad pagrindinis tikslas yra galų gale išsiaiškinti žmonių nuomonę dėl Klaipėdos rajono savivaldybės pavadinimo.

„Tas klausimas yra labai senas. Prisimenu savo vaikystę ir kaip močiutė su mama diskutuodavo, kodėl jos turi gyventi Klaipėdos rajone, jei yra Gargždai? Norisi, kad bendruomenė galiausiai apsispręstų, ar Klaipėdos rajono savivaldybė taip ir turi vadintis, ar jai reikia sugrąžinti istorinį Gargždų savivaldybės pavadinimą. Kai išsiaiškinsime, prie šio klausimo ir nebegrįšime“, – tvirtino pašnekovė.

Tikslas yra ne tik sužinoti gyventojų nuomonę, bet ir surinkti 4 tūkst. žmonių, kurie pasisakytų už Gargždų savivaldybės pavadinimą, parašų.

Su tokia peticija esą būtų galima kreiptis tiesiai į Vyriausybę, kad būtų parengtos Lietuvos Respublikos teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pataisos. Jei jas patvirtintų ir Seimas, Klaipėdos rajono savivaldybės pavadinimas liktų tik istorija, o atsirastų Gargždų savivaldybė.

„Esame gargždiškiai“

R.Baltinaitė pažėrė ir istorinių faktų. Klaipėdos rajono savivaldybė kaip administracinis vienetas veikia tik nuo 1952 metų. Iki tol buvo Gargždų valsčius, kuris veikė kaip atskiras administracinis vienetas ir tik bendradarbiavo su Klaipėdos kraštu.

„Todėl pavadinimo keitimas yra ir iš patriotiškumo, – norime, kad būtų sugrąžintas istorinis vardas. Mes nesijaučiame klaipėdarajoniečiais, o esame gargždiškiai, Gargždų savivaldybės gyventojai. Tikrai nesame Klaipėdos palydovai, o atskiras miestas su savo tradicijomis ir istorija“, – nuomonę reiškė R.Baltinaitė.

Ji tvirtino, kad idėja Klaipėdos rajono savivaldybę pervardyti į Gargždų palaiko ir šio miesto bendruomenė, ir atskiri verslininkai, futbolo gerbėjai, įstaigos, kurių pavadinime yra įrašytas vietovardis „Gargždai“.

Ir nors idėja Klaipėdos rajono savivaldybę pervardyti į Gargždų iškeliama vis dažniau, ji realybe taip ir netampa.

Anot R.Baltinaitės, tikriausiai dėl to, kad vietos politikai labiau laikosi pozicijos, jog būti Klaipėdos rajonu, o ne tik Gargždais yra solidžiau, taip lengviau pritraukti tarptautinio dėmesio.

Todėl visai neseniai 12 metų veikiantis Gargždų turizmo informacijos centras, politikų sprendimu, buvo pervardytas į Klaipėdos rajono turizmo informacijos centrą.

Politikai taip pat planuoja pakeisti Gargždų garbės piliečio ženklą ir jį vadinti Klaipėdos rajono garbės piliečio ženklu.

Nuomonės – skirtingos

Jei Klaipėdos rajono savivaldybės administracija ir taryba norėtų pakeisti savivaldybės pavadinimą, ji pirmiausia turėtų inicijuoti gyventojų apklausą.

Jai organizuoti šiemet rajono biudžete pinigų nėra numatyta.

„Lėšų nenumatėme, nes niekas nekėlė tokio klausimo. Nors biudžetas ir patvirtintas, tai dar nereiškia, kad jo negalima koreguoti. Jei tik būtų tokia politikų valia, kad reikia organizuoti gyventojų apklausą dėl pavadinimo, pinigų būtų galima rasti“, – aiškino Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Banevičius.

Jis tvirtino, jog klausimas dėl Klaipėdos rajono savivaldybės pavadinimo iškeliamas prieš kiekvienus rinkimus. Tačiau gyventojų viešoji nuomonė yra labai skirtinga, todėl esą ir nesiryžtama organizuoti oficialios apklausos.

„Vieni žmonės, tie, kurie gyvena arčiau uostamiesčio, nori, kad išliktų Klaipėdos rajono savivaldybės pavadinimas, kiti pasisako už Gargždų vardą. Pavadinimo keitimas išties turi ir pliusų, ir minusų. Asmeniškai pats pasisakau, kad mūsų savivaldybė vadintųsi Gargždų savivaldybe“, – savo poziciją išdėstė Č.Banevičius.

Neišvengia kuriozų

Jis prisiminė, jog dėl Klaipėdos rajono savivaldybės pavadinimo yra kilę pačių įvairiausių nesusipratimų.

„Žmogus skambina, kad atvažiuoja, ir teiraujasi, kurioje Klaipėdos vietoje mes esame. Arba interesantas blaškosi po Klaipėdą, ieškodamas Klaipėdos rajono savivaldybės“, – kuriozus įvardijo pašnekovas.

Klaipėdos rajono savivaldybė yra vienintelė tokia Lietuvoje, kur valdžia yra ne tame mieste, kurio vardu pavadinta. Pavyzdžiui, Kauno rajono savivaldybė yra Kaune, Alytaus rajono – Alytuje.

„Mūsų savivaldybė, teisėsaugos institucijos yra Gargžduose, todėl logiška, kad administracinis vienetas ir vadintųsi Gargždų savivaldybe“, – svarstė Č.Banevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų