Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos valdžios sprendimų pasekmės: verslas palieka senamiestį

2012-09-24 11:40
Klaipėdos valdžios sprendimų pasekmės: verslas palieka senamiestį
Klaipėdos valdžios sprendimų pasekmės: verslas palieka senamiestį / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Artėjant kitų metų pradžiai, kai senamiestyje už automobilių stovėjimą teks mokėti ne tik gatvėse, bet ir kiemuose, verslininkai suskubo ieškoti naujų patalpų, kur priimti klientus būtų patogiau.

Netrukus Tiltų gatvėje duris užvers buvusi populiari picerija, veikusi ne vienerius metus. Ji patalpas nuomojosi iš Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos.

„Taip, jau gavome pranešimą, kad mūsų nuomininkai išsikraustys. Pagrindinė priežastis – nuostolinga veikla, nes nėra klientų. Juos atbaido mokestis už automobilių stovėjimą“, – teigė Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos pirmininkė Nerija Girdeikienė.

Ji svarstė, kad kavinei pritaikytų patalpų greičiausiai ir nebepavyks išnuomoti, nes nuo kitų metų pradžios klientų viešojo maitinimo įstaigose gali dar sumažėti, todėl kad vairuotojai nebeturės galimybės senamiestyje automobilius palikti nemokamai.

„Liūdna, bet tenka pripažinti, kad važiuoti į senamiestį tikrai nebėra prasmės. Jei nori papietauti, reikia sumokėti ne tik už patiekalą kavinėse, bet ir už automobilio stovėjimą. Niekaip nesuprantu, ko siekia valdžia. Gal visus verslininkus išguiti, nes kažkas nori pigiai nupirkti patalpas?“ – svarstė N.Girdeikienė.

Neseniai visi nuomininkai išsikraustė ir iš prekyvietės „Pajūris“, tuščių patalpų gausu ir netoliese esančiame prekybos centre „Kiras“.

Vienos Klaipėdos nekilnojamojo turto agentūros direktorius Algimantas Bružas neslėpė, kad išnuomoti komercines patalpas senamiestyje tikrai nelengva. „Priežastis paprasta – nėra vartotojų, o kai jų mažai, tai nėra ir apyvartos, todėl senamiestis verslininkams ir nepatrauklus. Verslui senamiestyje tikrai turės įtakos sprendimas apmokestinti automobilių stovėjimą kiemuose. Girdėjau, kad biurus besinuomojančios įmonės jau ieško kitų patalpų, kur klientams ir darbuotojams nereikėtų mokėti už automobilio stovėjimą“, – teigė A.Bružas.

Jo žodžiais, šiuo metu komercinių patalpų kvadratinio metro nuomos mėnesiui kaina vidutiniškai siekia 25–30 litų. „Neretai šaukiama kaina būna didesnė, tačiau realūs sandoriai yra gerokai mažesni, kartais tik simbolinis nuomos mokestis“, – dėstė A.Bružas.

Jis įsitikinęs, jog kol verslui senamiestyje nebus sukurtos palankesnės sąlygos, taikomos išimtys, tol miesto širdis ir bus apmirusi, nes dabar atsigauti galimybių nėra.

Komentaras

Ruslan Schneiderat

Įmonės „Baltic Rest“ (www.rest.lt) savininkas

Senamiestyje nuomoju butus, apartamentus ilgalaikei ir trumpalaikei nuomai. Ir didžiausia problema yra dėl klientų automobilių stovėjimo. Nors butai, kuriuos nuomoju, priklauso man, moku visus mokesčius, kurie skaičiuojami ir kitiems gyventojams, šie prieštarauja, kad nuomininkai stato automobilius kieme. Galiu drąsiai teigti, jog mašinų stovėjimo mokestis senamiestyje tikrai sukiršino kaimynus. Kai nuo kitų metų pradžios bus apmokestinti ir kiemai, gaila, bet klientai papildomai dar turės mokėti ir už automobilių stovėjimą. Butą dviem žmonėms nuomoju už 80–100 litų parai, ilgesniam laikui išsinuomojus para kainuoja 20–30 litų, o automobilio stovėjimas papildomai dienai dar kainuos 30 litų. Tai tikrai nepatrauklu, tačiau kainos mažinti negaliu, nes juk reikia mokesčius mokėti. Manau, kad problema būtų išspręsta, jei visi butų, esančių apmokestintoje teritorijoje, savininkai gautų ir leidimą svečiui – tuomet ar į svečius atvažiavęs giminaitis, ar trumpam butą išsinuomojęs žmogus galėtų nemokėti už automobilio stovėjimą. Gerai dar tik tiek, kad nemaža dalis mano klientų yra užsieniečiai, kurių galbūt nebaus už tai, jog jie nesusimokėjo už automobilio stovėjimą, nes išlaidos baudai išieškoti būtų labai didelės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų