Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos viešbučiai žvelgia į bedugnę

2009-06-29 10:03
Padėtis: viename didžiausių šalies viešbučių "Klaipėda" šiemet kambarių užimtumas sumažėjo apie 30 proc.
Padėtis: viename didžiausių šalies viešbučių "Klaipėda" šiemet kambarių užimtumas sumažėjo apie 30 proc. / Redakcijos archyvo nuotr.

Nors šią vasarą Klaipėdoje gausu įvairių renginių – "Europiada", Jūros šventė bei didžiųjų burlaivių regata "The Tall Ships' Races Baltic – 2009" – viešbučiai sulaukti tokio didelio turistų srauto, koks jis buvo ankstesniais metais, nesitiki.

Šiandien vyksiančios Parlamentinės asamblėjos svečiai dvi valandas turės tūnoti tamsoje. Bankroto akivaizdoje atsidūrę viešbučiai taip stengsis atkreipti valdžios dėmesį į katastrofišką savo padėtį.

Kalta šalies politika

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, kambarių užimtumas smuko 22 proc. Taip pat dėl gerokai išaugusių mokesčių – nuo sausio pradžios viešbučiams PVM tarifas padidėjo 14 proc. – nuo 5 iki 19 proc. – daugiau nei 35 proc. smuko jų apyvartos. Tad daugelis viešbučių savininkų tvirtina, kad jei šie rodikliai ir toliau prastės, vėlyvą rudenį bei kitų metų pradžioje didžiajai daliai viešbučių gali tekti užsidaryti.

Viešbučio "Klaipėda" vieno savininkų Žilvino Vasiliausko teigimu, nuo šių metų pradžios viešbutyje apsistoja apie 30–40 proc. mažiau žmonių, todėl išsilaikyti darosi vis sunkiau. Kad mažėja turistų ir kad viešbučiams sunku išgyventi, pasak jo, kalta ne tik finansų krizė, o ir šalies politika.

"Kaltinti vien krizės dėl išties nepavydėtinos viešbučių padėties negalima. Mūsų Vyriausybė, priešingai nei kitų ES šalių, nieko nedaro, kad tuos turistus čia pritrauktų. Visų pirma daug neigiamos įtakos daro oro uostas, kuris niekaip nesugeba atnaujinti reikiamų skrydžių, kad potencialūs klientai galėtų atvykti į Lietuvą. Taip pat mūsų padėtį gerokai apsunkino mokesčių reforma", – kalbėjo jis.

Žlugdo mokesčiai

Ž.Vasiliausko tikinimu, šiuo metu daugelyje Europos šalių, siekiant skatinti turizmą, mažinami mokesčiai šiam sektoriui, taip pat ir viešbučiams, todėl jie turistus vilioti gali įvairiomis nuolaidomis. Jo duomenimis, dvidešimtyje ES šalių veikiantys viešbučiai šiuo metu moka iki 10 proc. PVM mokestį.

Tačiau Lietuvoje kalbama ne apie mokesčių mažinimą, bet kaip juos dar padidinti – jau dabar ruošiamos įstatymo pataisos, kurias priėmus PVM mokestis šalyje pakiltų dar dviem procentais – nuo 19 iki 21 proc.

"Jei PVM dar padidės, nežinau, kaip reikės išsilaikyti. Kur galėjome sutaupyti, ten ir sutaupėme – susimažinome išlaidas, atlyginimus, atleidome dalį darbuotojų, nebekalbama apie kambarių ir pastatų remontą, nes neturime iš ko tai daryti. Be to, turime iš bankų paėmę paskolų, jau dabar mums sunku padengti kreditus, o jei mokesčiai dar labiau išaugs, net sunku pagalvoti, kas bus. Mes tikrai nesitikėjome tokio smukimo, kai investavome į viešbučio atnaujinimą ir ėmėme paskolą. Pagal blogiausią scenarijų buvome numatę, kad klientų gali mažėti 3–4 proc., o dabar yra visai kitaip", – aiškino Ž.Vasiliauskas.

Jo teigimu, nors vasaros mėnesiais viešbučio užimtumas gerokai išaugs, vis dėlto to nepakaks, kad išsilaikyti taptų lengviau.

Bijo ištarti: "Bankrotas"

Klaipėdos centre įsikūrusio viešbučio "Vecekrug" direktorė Vilma Daublienė pabrėžė, jog šiemet viešbučiuose apsistoja ne tik mažiau turistų, bet ir verslininkų, atvykstančių į komandiruotes. Jos teigimu, vis daugiau įmonių taupo komandiruočių sąskaita, taip pat vis rečiau nuomojasi konferencijų sales.

"Mūsų viešbutyje šiemet užimtumas smuko apie 18–20 proc. ir nors vasaros mėnesiams turime nemažai užsakymų, vis tiek manome, kad smukimas išliks panašus", – įsitikinusi V.Daublienė.

Pašnekovė pabrėžė, jog koks bus bendras šių metų viešbučio užimtumo nuosmukis, paaiškės tik vėlyvą rudenį. Pasak jos, jei jis išliks apie 20 proc., tuomet jiems išsilaikyti pavyks, bet jei dar labiau išaugs – bus labai sunku.

"Nenoriu nieko prognozuoti, bet būtų labai sunku. Bijau minėti žodį "bankrotas", tačiau jei situacija šalyje negerės, o mokesčiai mums dar labiau didės, tikrai išsilaikys tik vienas kitas", – kalbėjo V.Daublienė.

Vėl išjungs šviesą

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės teigimu, šiuo metu viešbučiams išties sunku. Visi, anot jos, lengviau atsikvėptų tik tuo atveju, jei pavyktų šalies valdžią įtikinti sumažinti mokesčių naštą.

"Šiuo metu intensyviai bendrauju ir įkalbinėju šalies politikus šiek tiek palengvinti turizmo sektoriaus mokesčių naštą. Seimo pirmininkas pažadėjo tai apsvarstyti ir viešbučiams PVM sumažinti iki 10 proc. Tai būtų logiška, taptume konkurencingi kitoms ES šalims, nes ten viešbučiai tokius mokesčius ir moka", – teigė E.Šiškauskienė.

Pasak jos, nors šalies valdžia jau derasi su verslininkais ir žada sumažinti mokesčius, kol kas konkrečių veiksmų nėra, todėl visi šalies viešbučiai ir restoranai šiandien nuo 22 iki 24 val. vėl pakartos šviesos išjungimo akciją. Pirmoji tokia akcija, kuria norėta atkreipti valdžios dėmesį, šalyje vyko birželio 11-ąją.

"Mes džiaugiamės, kad politikai kažką žada, tačiau tai tėra kalbos, todėl pratęsime savo suplanuotas šviesos išjungimo akcijas. Šiandien vyks Parlamentinė asamblėja, visur bus gausu svečių, todėl ir pasirinkome šią dieną, norime atkreipti ne tik valdininkų, bet ir svečių dėmesį. Jei valdžia ir po to nesiims pažadų įgyvendinimo, kita mūsų šviesos išjungimo akcija įvyks liepos 5 dieną", – pabrėžė E.Šiškauskienė.

Šiandien sostinėje prasideda Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės asamblėjos sesija, kuri vieną kartą per metus organizuojama vis kitoje šalyje narėje. Šiemet Lietuvoje vyksiančioje asamblėjoje dalyvaus per 500 politikų bei įvairių valstybinių įstaigų darbuotojų iš skirtingų Europos šalių. Jie apsistos daugelyje viešbučių, todėl ir nutarta šviesos išjungimo akciją surengti būtent šią dieną.

E.Šiškauskienė įsitikinusi, kad tokių akcijų griebiamasi ne šiaip sau – jei mokesčiai viešbučiams ir kavinėms nesumažės, didžioji dalis jų bus priversta bankrutuoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų