Pereiti į pagrindinį turinį

Laukuose šalia Klaipėdos – paminklo klajonės

2012-08-23 11:44
Laukuose šalia Klaipėdos – paminklo klajonės
Laukuose šalia Klaipėdos – paminklo klajonės / Vytauto Petriko nuotr.

Laukuose ties Slengių kapinėmis netikėtai atsiradęs paminklas išjudino vietos bendruomenę. Tačiau tiek Sendvario seniūnė, tiek ir kapų prižiūrėtojas tikina, kad vandalai amžinojo poilsio vietoje nesiautėjo.

Vandalai neužsuka

„Zūbės. Dominykas 1880–1956, Marijona 1898–1970, sūnus Stasys 1931–195...“ – su tokiu užrašu betoninis paminklinis akmuo voliojasi pievoje, už keliolikos metrų nuo Slengių kapinių tvoros.

„Kiek žinau, ten buvo tvarkomi kapai, kažkokie žmonės statė antkapius. Tačiau vargu ar jie galėjo nutėkšti paminklinį akmenį vidury laukų“, – stebėjosi Sendvario seniūnė Loreta Kuprienė.

Pasak seniūnės, visa atsakomybė dėl situacijos kapinėse tenka jų prižiūrėtojui ir pridūrė, kad Slengiuose jokių vandalizmo atvejų nėra buvę.

„Prieš kelias dienas buvau užsukusi į kapines apžiūrėti šalintinų nudžiūvusių medžių, nieko nepastebėjau, jokių išvartytų paminklų nebuvo“, – tikino seniūnė.

Kapinių prižiūrėtojas Vidmantas Plauškė teigė, kad apie visus statomus antkapius jis viską žino, juos registruoja specialiame žurnale ir esą pastaruoju metu jokių darbų nevyko.

„Būna, kad senus antkapio bortelius į pievą numeta, o traktorius šienaudamas sugadina pjūklus“, – pasakojo V.Plauškė.

Tokie velioniai čia nelaidoti

„Būna taip, kad šeimininkai paprašo kokių nors asocialių asmenų patvarkyti kapus, tie ir savavaliauja. Tiesa, per audrą vėjas vieną paminklą nuvertė, bet į pievas nunešti tikrai negalėjo. Važiuosiu pažiūrėti“, – pažadėjo kapinių prižiūrėtojas.

Slengių kapinėse palaidota per 200 velionių. Dabar laidojama tik šeimyniniuose kapuose. Kapinaitės yra įtrauktos į Kultūros paveldo registrą, todėl naujų kapaviečių nebeįrengiama.

Kapinių prižiūrėtojas turi visų čia palaidotų asmenų sąrašą. Tačiau Zūbių šeimos Dominyko, Marijonos ir Stasio jame nėra.

„Gal kas nors atvežė iš kažkur kitur? Nes mūsų kapinėse nėra nė vieno kapo, kad nebūtų paminklo“, – mįslingu antkapinio akmens atsiradimu pievoje stebėjosi kapinių prižiūrėtojas.

Pagavo vagišę

Tai ne vienintelis detektyvas Slengių kapinių apylinkėse. Daugiau nei prieš metus vietos gyventojai nučiupo kapų vagilę, to paties kaimo gyventoją.

Pernai, birželio 13-ąją, lyjant lietui, viena kaimynė pastebėjo O.D., einančią kapinių link. Kilus įtarimui, ką galima veikti tokiu oru kapinėse, liudytojai nutarė pasmalsauti ir pamatė, kaip moteris rauna gėles nuo kapų.

Vietos detektyvai vagišę sekė toliau ir išsiaiškino, kad O.D., parsivežusi gėles namo, pasodino jas savo sodo lysvėje šalia daržovių.

Apie įvykį kapuose liudytojai pranešė policijai. Plėšikei Klaipėdos rajono apylinkės teismas paskyrė 300 litų administracinę nuobaudą.

Apie iš kažkur pievose atsiradusį paminklinį akmenį vietiniai jokių versijų kol kas neturi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų