Pereiti į pagrindinį turinį

Lėbartuose statys naują kolumbariumą

2013-11-06 14:45

Po metų Lėbartų kapinėse bus pastatytas naujas kolumbariumas.

Asociatyv. nuotr.
Asociatyv. nuotr. / Vytauto Petriko nuotr.

Po metų Lėbartų kapinėse bus pastatytas naujas kolumbariumas. Urnų saugojimas jame bus mokamas. Teigiama, kad pastačius naują kolumbariumą norima sudaryti konkurenciją esančiam privačiam.

Nišoje tilps 4 urnos

Klaipėdos savivaldybė skelbs pėsčiųjų tako dalies – aikštelės, kurios plotas 900 kvadratiniai metrai, esančios Lėbartų kapinėse, nuomos konkursą.

Jo metu bus siekiama pritraukti įmones, kurios įrengtų kolumbariumą, teiktų urnų saugojimo paslaugą, vykdytų priežiūrą.

Konkursas vyks lapkričio 27 dieną. Dalyvių pasiūlymai bus priimami nuo 9 iki 10 val., o vokai atplėšti – 11 val.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėja Genovaitė Paulikienė tvirtino, kad pradinė aikštelės nuomos kaina nustatyta minimali – 45 litai per mėnesį.

Tačiau numatoma, kad konkurso metu ši gali išaugti, jei bus daugiau dalyvių.

Aikštelės nuomininkas įsipareigos joje savo lėšomis įrengti kolumbariumą. Pastarojo išorė turėtų būti marmurinė ar granitinė. Nurodoma, kad kolumbariumas būtų dviejų metrų aukščio.

Reikalaujama, kad nišos urnoms būtų įrengtos iš abiejų pusių. Vienos jų gylis, plotis ir aukštis siektų 0,5 metro. Numatoma, kad nišų kolumbariume bus 300. Vienoje jų tilps keturios urnos.

„Tai tarsi šeimyninė kapavietė. Vienoje nišoje galės būti saugomi kelių šeimos narių palaikai“, – pasakojo G.Paulikienė.

Turės perduoti savivaldybei

Aikštelės nuomininkas per tris mėnesius nuo sutarties pasirašymo turės parengti kolumbariumo projektą, išdėstymo schemą ir suderinti juos su savivaldybe.

Su klientais jis turės sudaryti sutartis, kurios bus registruojamos specialiame žurnale. Sutartis su nuomininku bus pasirašoma trejiems metams su galimybe pratęsti dar tokiam pačiam laikotarpiui.

„Vėliau kolumbariumą nuomininkas turės neatlygintinai atiduoti savivaldybei“, – tvirtino vedėja.

Aikštelę nuomininkas turės sutvarkyti ne vėliau per šešis mėnesius. Ne vėliau kaip per metus turi būti pastatytas kolumbariumas ar jo dalis ir pradėtas paslaugų teikimas.

Greitai buvo užpildytas

Prieš keletą metų savivaldybė buvo įrengusi kolumbariumą Lėbartų kapinėse. Jame buvo apie 170 vietų. Skaičiuota, kad vienos nišos įrengimas atsiėjo apie 3,7 tūkst. litų.

Per pusantrų metų visos nišos savivaldybės kolumbariume buvo užpildytos. Klaipėdiečiams nereikėjo mokėti už urnų saugojimą jame.

Naujajame kolumbariume ši paslauga bus mokama. Kiek kainuos, nėra aišku. Kainą nustatys nuomininkas, tačiau turės ją suderinti su savivaldybe.

Prie Joniškės kapinių yra įrengtas privatus kolumbariumas. Tačiau, anot G.Paulikienės, jis nėra labai populiarus. Manoma, kad tam įtakos turi nemažos urnų saugojimo kainos.

Per mėnesį už kriptą reikia mokėti 30 litų mokestį.

„Naujo kolumbariumo įrengimo tikslas yra ne tik teikti paslaugą, išnaudoti tako dalį, bet ir sudaryti konkurenciją privačiam kolumbariumui“, – tvirtino vedėja.

G.Paulikienė tvirtino, kad konkurse tikimasi sulaukti nemažai dalyvių, nes besidominčių šios paslaugos teikimu Klaipėdoje buvo daug.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų