Pereiti į pagrindinį turinį

Ligoninėse - papildomas mokestis už virdulį ar televizorių (papildyta)

2010-08-18 05:00
Tvarka: mokestis už buitinės technikos naudojimą palatose kiekvienoje ligoninėje yra skirtingas.
Tvarka: mokestis už buitinės technikos naudojimą palatose kiekvienoje ligoninėje yra skirtingas. / Vytauto Petriko nuotr.

Patekus į ligoninę nebeužtenka nusipirkti vaistų ar kitų gydymui būtinų medicininių priemonių. Sugalvotas esą dar vienas būdas pasipelnyti – apmokestintas elektrinių prietaisų naudojimas palatose. Už televizorių palatoje kai kur tenka pakloti 60 litų, už virdulį ar nešiojamąjį kompiuterį – dar tiek pat.

Mokestis išaugo

Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) Tuberkuliozės filiale televizoriaus žiūrėjimas palatoje per parą kainuoja 2 litus, dar tiek pat tenka sumokėti už virdulį ar kitą naudojamą elektros prietaisą, nors tai tebūtų mobiliojo telefono pakroviklis.

Šioje gydymo įstaigoje ne vieną mėnesį praleidžiantys pacientai piktinosi, kad susumavus visus mokesčius už elektrinius prietaisus susidaro nemaža suma. Per mėnesį vieno prietaiso naudojimas atsieina apie 60 litų, o jeigu jų yra ne vienas, suma šokteli beveik iki dviejų šimtų litų.

Kol Tuberkuliozės ligoninė buvo savarankiška, mokestis už elektros prietaisus esą buvęs perpus mažesnis. Jai tapus RKL dalimi, keitėsi ir kaina – nuo šio mėnesio pradėtas rinkti didesnis mokestis.

Būtent šis pokytis ir suerzino pacientus – dabar jiems teks atsisveikinti su dvigubai didesne pinigų suma.

"Televizorių per dieną žiūrime vos kelias valandas. Virdulį taip pat ne visą laiką naudojame. Mes permokame už naudojimąsi jais. Tai ligonių apiplėšimas vidury dienos. Kokią teisę pardavinėti elektrą turi ligoninė?" – piktinosi pacientai.

Atsiveža muzikinius centrus

RKL Tuberkuliozės filialo vyriausiosios gydytojos pareigas laikinai einanti Virginija Daukšienė patvirtino, jog tapus kitos gydymo įstaigos dalimi įsigaliojo ir nauji įsakymai.

Filialo vadovė pastebėjo, kad ligoniai išnaudoja nemažai elektros energijos. Pasitaiko atvejų, kai palatose jie naudojasi ne tik televizoriais, virduliais, kompiuteriais, bet atsiveža ir muzikinius centrus.

Be to, prieš kelerius metus ligoninės ekonomisto ir elektriko atlikti skaičiavimai atskleidė, kad daugiausia iš visų prietaisų elektros "suvalgo" būtent virduliai.

"Neuždrausime pacientams atsigerti kavos ar arbatos", – pridūrė ji.

Išlaidas už elektrinius prietaisus siūloma pasidalyti su palatos kaimynais, nes virduliu ar televizoriumi dažniausiai naudojasi ne vienas žmogus.

V.Daukšienė patikino, kad kas savaitę paskaičiuodamos mokestį slaugytojos kaskart atsižvelgia į individualią situaciją. Pavyzdžiui, barzdaskutė ar plaukų džiovintuvas priskiriamas prie asmens higienos priemonių. Tad ir mokestis už juos netaikomas.

Pagalba svarbiau už skolą

V.Daukšienė neneigė, kad pasitaiko bandančių išsisukti nuo mokesčio pacientų. Išsireikalauti priskaičiuotus pinigus pavyksta ne visada.

"O kaip išsireikalausi, jei ligonis yra be gyvenamosios vietos ir neturi lėšų? Po pusmečio greitoji jį atveš sunkios būklės. Tada skubame suteikti pagalbą ir apie skolas negalvojame", – aiškino vadovė.

Pinigus gydymo įstaiga stengiasi išsireikalauti tuomet, kai įsisiautėję  ligoniai sulaužo ar kitaip sugadina ligoninės inventorių. Tada kviečiama policija.

Į draudimą neįskaičiuota

RKL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas ironizavo, kad mokestis už elektros prietaisų naudojimą palatose nėra įtrauktas į privalomąjį sveikatos draudimą.

Tai nėra medicininė paslauga, tad jau porą metų pacientai moka už tokių prietaisų naudojimą. Pasak Z.Juzumo, ligoniai apie egzistuojančią tvarką žino ir nesusipratimų dėl jos nekyla.

Žmogus esą pats pasirenka, ar jam reikalingos papildomos išlaidos.

Naujovė kelia abejonių

Klaipėdos ligoninėje (KL) nuo gegužės pradžios taip pat įvestas mokestis už elektros prietaisų naudojimą palatose.

Sumos – gana simbolinės. Pavyzdžiui, už mobiliojo telefono pakroviklį per parą prašoma 10 centų, už naudojimąsi kompiuteriu – 30 ct, virduliu – 40 ct.

Pasak KL vyriausiojo gydytojo Jono Sąlygos, tokią naujovę pasiūlė kai kurie ligoninės gydytojai. Juos greičiausiai įkvėpė kitų gydymo įstaigų patirtis.

Pokyčiams paskatino ir Švėkšnos psichiatrijos ligoninės prijungimas. Šioje gydymo įstaigoje toks mokestis atsirado anksčiau.

Už elektros prietaisų naudojimą atsakinga slaugytoja susidariusias sumas surašo į apskaitos lapą. Prieš išvykstant namo žmogus pinigus sumoka į ligoninės kasą, o gautas kvitas įklijuojamas į paciento ligos istoriją.

Nors nuo mokesčio atsiradimo praėjo vos keli mėnesiai, Klaipėdos ligoninės administracija jau abejoja dėl jo efektyvumo.

"Daugiau popierizmo ir papildomo darbo nei naudos", – išvadą padarė  J.Sąlyga.

Pasak vyriausiojo gydytojo, į ligoninę pacientas dažniausiai paguldomas skubos tvarka, po kelių dienų jis dažniausiai išrašomas. Tad susidaro gana nedidelės sumos.

Šis mokestis esą labiau tikslingas tik Švėkšnos departamente, kur ligonių gydymas trunka po kelis mėnesius.

Draudžia tik šildytuvus

Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) neima mokesčio už elektros prietaisus palatose.

"Brangiau kainuotų mokesčio surinkimas", – situaciją pakomentavo KUL vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Ligoniai esą neišnaudoja tiek daug elektros energijos, kad vertėtų apsikrauti naujais mokesčiais. Už elektrą surinkti pinigai būtų mažmožis, palyginti su ligoninėje cirkuliuojančiais pinigais.

"Tik ir betrūko, kad imtume pinigus už pakroviklius. Kaip suskaičiuosime, kiek kartų ligonis juo naudojosi – du ar tris?" – ironizavo vadovas.

Pasak V.Janušonio, ligoninėje gydomi labai sunkūs ligoniai, tad nei televizorius, nei kitos pramogos jų nedomina. Iš elektrinių priemonių žmonės dažniau naudoja tik kompiuterius.

Vienintelis prietaisas, kuriuo esą neleidžiama naudotis palatose, – šildytuvai. Jie uždrausti dėl galimo gaisro pavojaus.

Mokamose ligoninės palatose yra mikrobangų krosnelės, šaldytuvai, televizoriai ir kiti elektros prietaisai. Tačiau papildomai už jų naudojimą mokėti nereikia. Išlaidos jau būna įskaičiuotos į mokestį už palatą.

Papildyta

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius Alfridas Bumblys:

Deja, RKL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas teisus – sąnaudos už elektrinių prietaisų naudojimą palatose nėra įtrauktos į privalomąjį sveikatos draudimą. Tad nors esame prieš bet kokias priemokas ligoninėse, tačiau jei su jomis bylinėtumėmės – pralaimėtume. Teisiškai jie yra teisūs. Gydymo įstaigos negali imti priemokų tik už medicinines priemones ar paslaugas. Už tai me esame atsakingi. Kitokio pobūdžio priemokomis turėtų rūpintis ligoninės steigėjas. Būtent jam turėtų rūpėti, kad gyventojams nereikėtų primokėti.

Nors ligoninėje muzikinių centrų, virdulių nereikėtų, tačiau nemokamai naudotis asmens higienos priemonėmis medikai turėtų leisti. Priemokos už kai kurių elektrinių prietaisų naudojimą turėtų būti numatytos gydymo įstaigų vidaus taisyklėse. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų