Pereiti į pagrindinį turinį

Maisto pinigus skaičiuoja

2008-10-20 09:00

Šiemet pradėjus nemokamai maitinti visus pradinukus, teigiama, kad nė vienas mokesčių mokėtojų litas nenuklysta klaidingu keliu.

Atslūgus įtampai dėl to, kaip ir kur mokyklos pamaitins pietumis visus pradinukus vienu metu, pradėta abejoti, ar tam skirti pinigai neiškeliauja į atliekų kibirus. Esą mokyklose kasdien prigaminama tiek porcijų, kiek yra pradinukų, nežiūrint į tai, ar jie yra mokykloje, ar ne.

Tačiau kalbinti mokyklų atstovai paneigė tokias spėliones ir patikino, kad vyksta griežta nemokamo maitinimo apskaita – kiekvienas litas kontroliuojamas, o perteklinės porcijos parduodamos kitiems mokiniams.

Vienose mokyklose iš karto paruošiama tiek porcijų, kiek faktiškai yra nemokamai maitinamų vaikų. Kitose kasdien iš ryto sutikrinamas neatvykusių mokinių skaičius ir pietūs ruošiami tik į mokyklą atėjusiems mokiniams.

Klaipėdos Hermano Zudermano mokyklos direktorė Jolita Andrijauskienė tikino, jog mokykloje tiek pradinukai, tiek kiti nemokamai maitinami vaikai yra griežtai sužiūrimi jau dienos pradžioje.

"Pradinių klasių mokytojai jau pirmos pamokos pradžioje privalo informuoti valgyklos gamybos vedėją apie klasėje nesančius vaikus. Ir valgyklos darbuotojos kasdien pietų stalą dengia tokiam skaičiui vaikų, koks yra mokykloje", – aiškino pradinukų maitinimo ypatumus J.Andrijauskienė.

Panašiai vaikų maitinimas vyksta ir kitose mokyklose – jei ir nėra galimybių pranešti apie neatvykusius mokyklon vaikus, porcijų perteklius tiesiog parduodamas kitiems.
Kaip teigė "Saulėtekio" pagrindinės mokyklos valgyklos vedėja Magdė Rutavičienė, jų mokykloje pietūs ruošiami jau ankstyvą rytą, o mokytojos apie apsirgusius vaikus praneša vėliau.

"Dabar kasdien neatvyksta po 3–6 vaikus. Tas kelias porcijas nuperka kiti vaikai, bet jiems jau uždedame antkainį", – teigė M.Rutavičienė.
Mokyklos griežtai pildo ir lankomumo žiniaraščius, nes pagal juos vėliau yra pervedamos lėšos, skirtos nemokamam maitinimui.

Kaip aiškino savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Misevičienė, mokyklos kas mėnesį iki 20 d. turi pateikti paraiškas dėl lėšų nemokamam maitinimui. O jos pateikiamos tik suskaičiavus realų nemokamai maitinamų vaikų skaičių per mėnesį pagal lankomumo aktus.

Tokia tvarka maitinami tiek pradinukai, tiek vyresnių klasių mokiniai, valgantys nemokamai.

Nemokamai maitinami vaikai (apytiksliai rugsėjo mėn. duomenys)

Priešmokyklinukai – 1460
Pradinukai – 6530
5–12 klasių mokiniai – apie 300

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų