Pereiti į pagrindinį turinį

„Meridianui“ – burės iš Vokietijos

2014-05-14 10:26

Vasarą uostamiesčio simbolis „Meridianas“ klaipėdiečius pasitiks užsienietišku akcentu – Vokietijoje pasiūtomis burėmis. Nors atsargiai buvo užsiminta, jog burlaivis visuomenei taps atviras iki Jūros šventės – dar birželio pradžioje, šiuo metu teigiama, kad geriau darbus atlikti kokybiškai nei skubėti.

Išskirtinumas: ant trijų barkentinos stiebų iškilsiančias bures „Meridianui“ pasiūs vokiečiai.
Išskirtinumas: ant trijų barkentinos stiebų iškilsiančias bures „Meridianui“ pasiūs vokiečiai. / Vytauto Petriko nuotr.

Vasarą uostamiesčio simbolis „Meridianas“ klaipėdiečius pasitiks užsienietišku akcentu – Vokietijoje pasiūtomis burėmis. Nors atsargiai buvo užsiminta, jog burlaivis visuomenei taps atviras iki Jūros šventės – dar birželio pradžioje, šiuo metu teigiama, kad geriau darbus atlikti kokybiškai nei skubėti.

Siuva perpučiamas

Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondo atstovas Gediminas Gudavičius informavo, kad įspūdingas barkentinos akcentas – ant visų trijų stiebų iškilsiančios burės – bus siuvamos Vokietijoje.

„Tam, kad burlaivis stovėtų vietoje ir nejudėtų, burės turi būti specialios – perpučiamos. Užsakymas jau atliktas. Nusprendėme, kad dėl prasidedančio buriavimo sezono vietiniai gamintojai darbo turės daug, todėl pasinaudojome vokiečių specialistų paslaugomis. Viešėdami Vokietijoje pamatėme gražių pavyzdžių ir užmezgėme kontaktų“, – kalbėjo G.Gudavičius.

Planuojama, kad burės kasdien tam tikrą valandą bus pakeliamos ir nuleidžiamos.

Atnaujins ir išorę

„Meridiano“ paramos fondo atstovas patikino, kad beveik įpusėjus gegužei burlaivio vidaus įrengimo darbai vykdomi sparčiai.

„Šiuo metu barkentinoje jau įrengta elektros instaliacija, ventiliacija, vamzdynas. Burlaivyje iškaltos grindys, sienos, lubos, montuojami laiptai, pradedami gaminti užsakyti baldai“, – kalbėjo G.Gudavičius.

Pasak jo, specialistai šiuo metu numato ir vidinių „Meridiano“ patalpų paskirtį – pradeda aiškėti, kurios erdvės priklausys darbuotojams, restoranui ir kitiems objektams.

Iki Jūros šventės „Meridianas“ turėtų būti įrengtas ne tik viduje, bet ir po žiemos pagražintas išoriškai. Planuojama perdažyti burlaivio bortus, sutvarkyti denį, atlikti kitus smulkius apdailos darbus. Ši atnaujinimo procedūra bus atliekama kasmet. Pasak pašnekovo, šių darbų bus imtasi, kai tik leis oro sąlygos.

Skubėti nenori

G.Gudavičius pripažino, kad vargu ar klaipėdiečiai į burlaivio vidų galės užsukti dar birželio pradžioje. Aplankyti istorinį burlaivį bus leidžiama, kaip ir numatyta – per Jūros šventę.

„Iki birželio liko tik pusė mėnesio. Dažnai būna, jog planuoji viena, o realūs vykdomi darbai parodo ką kita, todėl tiksliai pasakyti, ar spėsime anksčiau, sunku. Įvairių sričių specialistai tvarkosi sparčiai, tačiau nenorime, kad darbas būtų skubinamas. Geriau kiek lėčiau, bet kokybiškiau“, – pabrėžė G.Gudavičius.

„Meridiano“ remontas jau kainavo 5 mln. litų – tai kelis kartus daugiau nei buvo planuota pradedant restauraciją. Burlaivio vidaus įrengimui ir visiems sumanymams įgyvendinti reikės dar apie 2 mln. litų.

Ekspozicija pasitiks ir lauke

G.Gudavičius pridūrė, kad jau sutarta ir dėl bendradarbiavimo su Lietuvos jūrų muziejaus atstovais, kurie padės rengti ekspoziciją burlaivio viduje ir krante.

„Muziejus sutiko mums paskolinti nemažai eksponatų – tarp kurių ir originalus „Meridiano“ sraigtas. Ruošiame ir planą, kuriuo numatysime ekspoziciją ant kranto. Lauke miestiečiai galės apžiūrėti stiebus, medinius špangautus, balasto akmenis“, – teigė atstovas.

Pasak jo, norima, kad „Meridiano“ muziejus atliktų ir edukacinę misiją. Šiuo metu svarstomos įvairios koncepcijos, kaip patogiau lankytojams pateikti informaciją apie eksponatus.

„Lietuvos jūrų muziejaus atstovai ruošia edukacines programas. Nemažai informacijos apie eksponatus turėtų būti pateikta ir elektroniniu būdu“, – kalbėjo G.Gudavičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų