Pereiti į pagrindinį turinį

Mėsa tampa prabangos preke

2009-07-27 07:37
Smuko: turguje žalia kiauliena prekiaujantys smulkieji verslininkai teigė, kad jos pardavimai šiemet sumenko perpus.
Smuko: turguje žalia kiauliena prekiaujantys smulkieji verslininkai teigė, kad jos pardavimai šiemet sumenko perpus. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Prasidėjęs ekonominis sunkmetis daugelį lietuvaičių privertė pakoreguoti savo mitybos įpročius – iki šiol daug mėsos pirkdavę žmonės vis dažniau jos atsisako.

Mėsos nebeįperka

Nors kiaulienos bei jautienos kainos šiek tiek sumažėjo, tiek turgaus prekeiviai, tiek ir prekybos centrų atstovai tikina, kad pastaruoju metu klaipėdiečiai mėsos perka vis mažiau. Pasak prekeivių, nors vasaros metu, kai žmonės daug iškylauja ir kepa šašlykus, kasmet žalios mėsos būdavo parduodama daugiausiai, šiais metais, palyginti su ankstesniais, jų pardavimai gerokai sumenko.

Anot penkiolika metų kiaulienos skerdena Senajame turguje prekiaujančio Algio, kiauliena visuomet būdavo perkamiausia mėsa, tačiau dabar jos parduodama apie 50 proc. mažiau.

"Iš tikrųjų jaučiasi, kad žmonės nebeturi pinigų, nes kiaulienos jie perka vis mažiau. Manau, jog daugeliui jų valgyti mėsos produktus kasdien, kaip tai jie darydavo anksčiau, šiuo metu yra prabanga. Asmeniškai aš šiemet sulaukiu perpus mažiau klientų nei pernai. Panašiai yra ir kitiems turgaus prekeiviams", – pasakojo vyriškis.

Pasak jo, kad sumenko pardavimai, kalbos apie kiaulių gripą ar marą nėra kaltos – vis daugiau žmonių mėsos tiesiog nebeįperka.

"Nei kiaulių gripas, nei maras pardavimams įtakos neturėjo, jie gerokai sumažėjo dar žiemą ir niekaip nebesuaktyvėja. Žinoma, vienas kitas žmogus paklausia, ar mėsa yra sveika, pareplikuoja, bet tai retas atvejis. Dažniausiai to klausinėja vyresnio amžiaus žmonės. Be to, žmonės jau nebetiki kalbomis apie užkrėstą mėsą, juk buvo ir kempinligė, ir paukščių, ir kiaulių gripas, tačiau dėl to Lietuvoje nieko blogo neįvyko. Tad dėl kalbų apie ligas pirkti mėsos žmonės neatsisako", – pastebėjo Algis.

Mažesnės kainos nebevilioja

Kiaulienos pardavėjas teigė, jog vis dažniau norint bent kažką parduoti tenka daryti nemažas nuolaidas. Be to, pirkėjams reikia įrodinėti, kad jo parduodama mėsa yra lietuviška: "Žmonės prisiklausė kalbų, jog turguose prekiaujama lenkiška mėsa, ir nebetiki tuo, ką sakome. Nors mes prekiaujame tiesiai iš ūkininkų Lietuvoje pirkta skerdena", – kalbėjo pardavėjas.

Žalią jautieną turguje pardavinėjantis Saulius taip pat patikino, kad šios mėsos perkama vis mažiau. Tačiau, anot jo, tie žmonės, kurie iki šiol maitinosi ekologiškesne ir mažiau riebia mėsa, jos pirkti neatsisako, tik tai daro rečiau.

"Tie, kas pirko jautieną, tie ją ir tebeperka. Be to, šiemet ji yra kur kas pigesnė nei pernai. Visgi nors kainos sumažėjo, pardavimai neišaugo. Žinoma, stebėdami mažėjančius pardavimus ir patys į turgų atsivežame mažiau mėsos, nes jeigu jos niekas nenupirks, neturėsime kur dėti", – tikino Saulius.

Pašnekovas įsitikinęs, jog rudenį situacija bus dar prastesnė – pasibaigus iškylų sezonui bei padidėjus pragyvenimo išlaidoms, o gyventojų pajamoms sumažėjus, žalios mėsos žmonės pirks dar mažiau.

Neramina didėsiantis PVM

Žalios mėsos pardavimai nedžiugina ir prekybos centrų, kurių atstovai teigia, kad per pastaruosius kelis mėnesius jos pardavimai gerokai nukrito.

Prekybos tinklo "Maxima LT" atstovės spaudai Renatos Saulytės duomenimis, šių metų balandį, gegužę bei birželį palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai žalios mėsos skerdenos šiemet parduota 12 proc. mažiau. Atstovės spaudai teigimu, labiausiai krito paukštienos pardavimai. Jos nupirkta 16 proc. mažiau. Jautienos pardavimai smuko 15 proc., o kiaulienos 8 proc.

"Kad jautienos pardavimai sumenko – natūralu, nes ši mėsa yra pakankamai brangi, o dabar pirkėjai nebežiūri, kas ekologiškiau, sveikiau, kaip prieš metus. Šiuo metu visus domina tik kaina. Tačiau išties stebina, kad krenta ir kiaulienos pardavimai. Tai parodo, jog žmonės taupo, valgo mažiau mėsos arba nebeturi už ką jos nusipirkti ir stengiasi mėsą pakeisti kokiais nors kitais produktais", – komentavo R.Saulytė.

Labiausiai, pasak jos, šiuo metu daugelį gamintojų bei prekybininkų neramina nuo rugsėjo 1-osios nuo 19 iki 21 proc. didėsiantis PVM mokestis, kuris nuo šių metų sausio mėsai jau padidėjo 14 proc.

"Nors nuo sausio buvo panaikintas lengvatinis PVM mėsos gaminiams, stengėmės kainų nedidinti, o nuostolius prisiėmėme sau. Kaip bus dabar – neaišku. Žinome tik tiek, kad su tiekėjais ir gamintojais kartu tarsimės, kaip sumažinti mėsos, pieno, duonos ar kitų gaminių kainas, kad vartotojai PVM didėjimo nepajustų. Dabar, kai ir taip nelengvas laikotarpis, o apyvartos ir pardavimai vis mažėja, dėsime pastangas, kad dėl PVM didėjimo parduodamų prekių kaina neišaugtų", – pabrėžė R.Saulytė.

50 proc. Tiek, turgaus prekeivių teigimu, šiemet smuko kiaulienos pardavimas.


Kiaulienos ir jautienos kainos (LT/kg)

  Senasis Klaipėdos turgus Prekybos centras "Iki" Prekybos centras "Maxima"
Kiaulienos kumpis   12 14,49 14,48
Kiaulienos išpjova  18 18,69   –
Kiaulienos nugarinė 16 18,99 18,49
Kiaulienos šoninė  12,49 12,48
Kiaulienos sprandinė  16 17,99 17,99
Jautienos nugarinė   25 28,99 29,99
Jautienos kumpis  20 23,99 24,49
Jautienos išpjova   64,99 45,99

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų