Pereiti į pagrindinį turinį

Metų klaipėdietės konkursas žėrė staigmeną

2014-02-05 03:00

Pavasario pranašu uostamiestyje vadinamas Metų klaipėdietės konkursas jau įsibėgėjo ir peržengė į antrąjį etapą. Šiemet labiausiai nusipelniusios miesto moters rinkimų pradžia išsiskyrė tuo, kad buvo pasiūlyta kaip niekad daug kandidačių. Vakar paaiškėjo septynios finalininkės.

Pavasario pranašu uostamiestyje vadinamas Metų klaipėdietės konkursas jau įsibėgėjo ir peržengė į antrąjį etapą. Šiemet labiausiai nusipelniusios miesto moters rinkimų pradžia išsiskyrė tuo, kad buvo pasiūlyta kaip niekad daug kandidačių. Vakar paaiškėjo septynios finalininkės.

Pretendenčių gausa džiugina

12-ąjį kartą rengiamos daugiausia nuopelnų miestui turinčios moters paieškos ir šiemet pažėrė staigmenų. Šįkart miestiečiai pasiūlė daugiau nei pernai pretendenčių, sąraše puikavosi 39 pavardės.

Vienas konkurso tikslų – pagerbti labiausiai miestą garsinančias savo darbais, labiausiai nusipelniusias Klaipėdos žmonėms, nustebinusias savo ypatingais darbais bei pasiaukojimu moteris.

Daugelis miestiečių įsitikinę, kad, pasiūlydami į pretendenčių sąrašą bei balsuodami už favorites, jas taip pagerbia ir išreiškia savo dėkingumą. Mat daugybė mūsų miesto moterų nuoširdžiai ir tyliai dirba savo darbą, nesitikėdamos už tai ypatingo dėmesio.

Skeptikų reiškiama mintis, jog greitai nebebus ką siūlyti į pretendenčių sąrašą, kasmet vis nepasitvirtina. Ir šiemet miestiečiai siūlė pagerbti pedagoges, medikes, menininkes, sportininkes bei treneres, vaikų ir neįgaliųjų reikalais besirūpinančias moteris, kultūros veikėjas, rašytojas bei sveikos gyvensenos mokytojas, aktyvias politikes. Nemaža dalis šių moterų anksčiau nebuvo minimos, tad tapo konkurso naujokėmis.

Pirmasis etapas neprailgo

Pirmasis konkurso etapas, užtrukęs dvi savaites, baigėsi. Jo metu dienraščio "Klaipėda" skaitytojai iš pačių pasiūlytų moterų sąrašo rinko, jų manymu, labiausiai vertas ir už jas balsavo internete bei iš dienraščio kirpdami balsavimo lapelius.

Į finalinį Metų klaipėdietės etapą, kaip įprasta, patenka septynios moterys.

Konkursas pamažu keičiasi, tad po truputį kinta ir jo sąlygos.

Šiemet į septynetuką pateko viena moteris, už kurią klaipėdiečiai aktyviausiai balsavo internetu.

Kaip ir kasmet, dienraščio internetinio tinklalapio darbuotojai akylai sekė balsavimą internetu ir buvo priversti atmesti tuos balsus, kurie atsirado pažeidžiant numatytą tvarką. Tačiau šie menki nesklandumai nesutrukdė išsiaiškinti, kuri pretendentė sulaukė daugiausia palaikymo internetu.

Folkloro mėgėjai nesnaudė

Daugiausia interneto vartotojų šiemet atidavė savo balsus už folkloro ansamblio "Kuršių ainiai" įkūrėją ir ilgametę vadovę Ireną Nakienę. Miestiečių pagarbos moteris pelnė už pamario krašto folkloro tradicijų gaivinimą ir puoselėjimą, kitų Lietuvos etninių regionų dainų, muzikos, šokių puoselėjimą.

I.Nakienės dėka 1996 m. ansambliui įteiktas Europos prizas liaudies menui remti. Vadovės pastangomis trys ansamblio programos įrašytos Lietuvos televizijoje, dienos šviesą išvydo daug ansamblio įrašytų dainų rinkinių.

I.Nakienė parengė ne vieną programą iš pamario krašto bei žemaičių folkloro lobyno. Ansamblis "Kuršių ainiai" yra tapęs antraisiais namais didžiuliam būriui miesto folklorinio gyvenimo mėgėjų. I.Nakienė yra aktyvi ir Klaipėdos universiteto bendruomenės narė.

Laimėtojos pasirinko favoritę

Dar vieną moterį į finalinį septynetuką pagal antrus metus gyvuojančią tradiciją delegavo vieningos nuomonės priėjusios Metų klaipėdietės konkurso ankstesnių metų nugalėtojos.

Po dienos darbų vieną šaltą sausio pabaigos vakarą į dienraščio "Klaipėda" redakciją atskubėjo Metų klaipėdietės Dalia Kanclerytė, Loreta Bosienė, Inga Grubliauskienė, Aldona Grigaliūnenė, Žaneta Norkuvienė, Kristina Vintilaitė bei Olga Žalienė. Kitos moterys nedalyvavo šiame susiėjime dėl ligos arba buvo išvykusios.

Tituluotos klaipėdietės apie valandą diskutavo, kuri moteris būtų labiausiai verta jų balso. Kad ir kiek daug favoričių turėjo kiekviena, joms teko išrinkti tik vieną, nes tokios yra konkurso taisyklės.

Metų klaipėdietės nesiginčijo, nors kiekviena savo pasirinktąją kandidatę gynė aktyviai argumentuodamos. Galiausiai moterys apsisprendė dėl Janinos Tulabienės, kuri, jų sprendimu, tapo pirmąja iš septynetuko.

J.Tulabienė yra neįgaliųjų bendrijos "Viltis" pirmininkė. Klaipėdiečių pagarbą ji pelnė už nuveiktus darbus likimo nuskriaustų žmonių labui. Pasiūlę šios moters pavardę į sąrašą miestiečiai pažymėjo, kad ji visada pasiruošusi padėti ir yra pasišventusi kitų gerovei.

"Jos darbas bendrijoje reikalauja daug atsidavimo ir ištvermės, stiprybės bei idėjų. J.Tulabienė puikiai susitvarko su visais iššūkiais ir visur spėja", – atsiliepime apie šią moterį rašė ją pažįstantis internautas.

Sulaukė padrąsinimo ir pagyrų

Dar penkios finalinio konkurso septynetuko narės buvo išrinktos dienraščio "Klaipėda" skaitytojų. Tai – moterys, už kurias daugiausia balsuota specialiais, iš laikraščio iškirptais lapeliais.

Visos 39 į sąrašą patekusios pretendentės yra gerbiamos ir žinomos mūsų mieste. Balsavimo lapeliuose žmonės įrašė ne tik jų pavardes, bet ir negailėjo joms gerų žodžių.

Dar daugiau atsiliepimų būta dienraščio portale www.kl.lt. Skaitytojai dalijosi bendravimo su favoritėmis patirtimi, ragino vieni kitus balsuoti ir drąsino pasirinktas moteris.

Daugelis lapelių buvo išmarginti skirtingais rašikliais bei rašysenomis, o tai byloja, kad už šias moteris balsavo daugybė žmonių.

Finalinio septynetuko nominančių pavardės, kaip jau yra įprasta, dienraštyje skelbiamos abėcėlės tvarka.

Skaitytojai negailėjo gerų žodžių

Diana Mačiūtė yra tituluota karatė ir kyokushin karatė sportininkė, kuri savo miestą ir visą Lietuvą garsina Europos ir pasaulio čempionatuose bei tarptautiniuose turnyruose. Praėjusiais metais ji tapo pasaulio bronzos medalio laimėtoja bei Europos vicečempione. D.Mačiūtė yra ne tik Klaipėdą garsinanti sportininkė, bet ir puiki bei atsakinga trenerė. Ji yra išugdžiusi ne vieną Lietuvos čempioną bei tarptautinių turnyrų prizininką. Vienas didžiausių jos nuopelnų – atsakingas ir tikslingas vaikų asmenybės ugdymas, vaikai noriai lanko D.Mačiūtės treniruotes, kur išmoksta ne tik karatė veiksmų, bet ir tobulėja dvasiškai.

Klaipėdiečiams gerai žinoma politikė Lilija Petraitienė žmonių pagarbą pelnė už aktyvų dalyvavimą miesto tarybos veikloje. Kritiška, nepasiduodanti rutinai, nuoširdi ir aplinkiniais besirūpinanti moteris gyvena miesto aktualijomis, jos pilna visuose renginiuose. Nesitaikstanti su negerovėmis L.Petraitienė rūpinasi miesto pritaikymu neįgaliems, aukoja dovanas kūdikių namams, yra ryžtinga kovotoja už klaipėdiečių gyvenimo kokybės gerinimą.

Už Klaipėdos sveikatos priežiūros centro Profilaktikos skyriaus vedėją Audronę Renkauskienę balsavo gausus klaipėdiečių būrys. Tie, kas pasiūlė šios moters pavardę įtraukti į Metų klaipėdietės sąrašą, pažymėjo, kad tai yra rūpestinga, nuoširdi, gerbiama ir pacientų mylima medikė. A.Renkauskienė dalyvauja politinėje veikloje. Klaipėdiečių interesai šiai moteriai yra tokie pat svarbūs kaip ir jos pačios.

Klaipėdos licėjaus mokytoja, auklėtoja, Karjeros centro vadovė Kristina Sipavičienė sulaukė didžiulio palaikymo. "Tai yra žmogus, kuris su didele meile, pasiaukojimu ir nuoširdumu randa kelią į kiekvieno vaiko širdį. Pedagogė, kuri ugdo savimi pasitikinčius, brandžius ir jautrius žmones. Jos dėka auga tikri klaipėdiečiai – laisvi, sąmojingi, tvirti, mąstantys savo galva. Ši mokytoja – tikra pagalbininkė tėvams, puiki psichologė krizinėse situacijose", – taip apibūdino K.Sipavičienę už ją balsavę klaipėdiečiai.

Žinoma ir vertinama choreografė, menininkų grupės "Žuvies akis" vadovė Agnija Šeiko garsina Klaipėdą Lietuvoje ir už šalies ribų. A.Šeiko kuria choreografiją operoms, dramos spektakliams, miuziklams, dirbo su režisieriais Jonu Vaitkumi, Gyčiu Padegimu, Agniumi Jankevičiumi. Sukūrė vaidmenis spektakliuose "Veronika", "Paikos mergaitės maldos", "Dievų namai". Ši choreografė dėsto Klaipėdos universitete, Suomijos Turku meno akademijoje, organizuoja festivalį "Plartforma". 2013 m. įkūrė šokio teatrą "Padi Dapi Fish". 2010 m. už šokio spektaklio "Paikos mergaitės maldos" choreografiją nominuota Auksiniam scenos kryžiui. 2012 m. kaip Metų choreografė apdovanota "Padėkos kauke". Ji taip pat buvo apdovanota

Auksiniu scenos kryžiumi už šokio meno propagavimą.

Įteiks šalies Prezidentė

Nuo rytojaus iki vasario 17 dienos dienraščio "Klaipėda" puslapiuose bus pristatytos visos septynios pretendentės į Metų klaipėdietės titulą. Moterys atsakys į vienodus klausimus. Taip miestiečiai galės dar labiau jas pažinti ir lengviau apsispręsti, už ką atiduoti savo balsus.

Nuo vasario 18 dienos prasidės finalinis konkurso etapas, miestiečius pakviesime balsuoti už pasirinktą ir labiausiai Metų klaipėdietės vardo vertą moterį.

Ir šiame etape bus galima balsuoti įprastu būdu, lapelius kerpant iš dienraščio bei internetu. Tačiau internetinio balsavimo rezultatai bus dalijami iš dešimties, be to, tinklalapio administratoriai toliau akylai stebės, kad balsavimas vyktų sąžiningai.

Kovo 7-ąją iškilmingame vakare bus iškilmingai paskelbta konkurso nugalėtoja, kuriai apdovanojimus įteiks Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė globoja šiųmečius Metų klaipėdietės rinkimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų