Pereiti į pagrindinį turinį

Miesto autobusai alina nervus

2010-01-21 05:00
Nuomonė: vaikų lopšelio-darželio „Traukinukas“ direktorė J.Kazionova neslėpė, jog palaiko mamas, kurios pasisako prieš autobusų stovėjimą Butkų Juzės gatvėje.
Nuomonė: vaikų lopšelio-darželio „Traukinukas“ direktorė J.Kazionova neslėpė, jog palaiko mamas, kurios pasisako prieš autobusų stovėjimą Butkų Juzės gatvėje. / V.Liaudanskio nuotr.

„Mūsų vaikai nuodijami“, – guodžiasi vaikus į lopšelį-darželį „Traukinukas“, šalia kurio nuolat stovi autobusai, vedančios klaipėdietės. Su šių transporto priemonių kaimynyste jau ketverius metus kovoja ir Mogiliovo gatvės gyventojai.

Nuo dūmų pajuodo sniegas

„Traukinuko“ auklėtinių mamos jau beveik pusmetį siekia, kad įstaigos pašonėje – Butkų Juzės gatvėje stoviniuojantys miesto autobusai būtų kitoje vietoje.

„Autobusai kelia didelį triukšmą. Vairuotojai nuolat įjunginėja variklius. Sklinda juodžiausi dūmai, kuriais kvėpuoja mūsų vaikai. Nuo dūmų net sniegas darželio teritorijoje juoduoja. Norime, kad autobusai čia nestovėtų“, – reikalavo motinos.

Siekdamos išspręsti problemą, klaipėdietės kreipėsi į įvairias institucijas – Vaikų teisių apsaugos tarnybą, Visuomenės sveikatos centrą.

Pagalbos ieškota ir Saugaus eismo komisijoje.

Ši kol kas nenusprendė, ar iškelti transporto priemones iš tos gatvės.

Laukiama, kol Visuomenės sveikatos centro specialistai atliks triukšmo ir dujų koncentracijos matavimus.

„Sveikatos centras tvirtina, jog normos nėra pažeistos. Atstumai išlaikyti, autobusai stovi ne sanitarinėje zonoje. Tačiau jei matavimai parodys, kad triukšmas ar tarša viršija normas, ieškosime kitos vietos. Pirmiausia vaikais turime rūpintis, o ne autobusais“, – pabrėžė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Saugaus eismo komisijos pirmininkas Viačeslavas Karmanovas.

Stovi ir po aštuonis

Vaikų lopšelio-darželio „Traukinukas“ direktorė Jelena Kazionova pasakojo, jog problemos prasidėjo rudenį, kai buvo atidaryta naujoji autobusų stotis.

Tada pakeista galutinė anksčiau į geležinkelio stotį važiavusių autobusų stotelė. Juos pradėta statyti lopšelio-darželio pašonėje – Butkų Juzės gatvėje.

„Iš pradžių stovėdavo prie mūsų tvoros. Auklėtiniai turėjo kęsti triukšmą ir uostyti išmetamąsias dujas. Vaikų tėvus tai papiktino, ir jie ėmėsi spręsti šią problemą. Prieš autobusų stovėjimą pasirašė beveik visų 120 auklėtinių tėvai“, – teigė J.Kazionova.

Anot direktorės, dabar situacija geresnė. Autobusai statomi kitoje gatvės pusėje, nei yra įstaiga.

Šalia lopšelio-darželio tai daryti draudžia ženklas.

Situacija pasikeitė, kai sukilo tėvai.

Tačiau įstaigos auklėtinių mamų tai netenkina. Jos įsitikinusios, kad autobusams čia nevieta.

„Dabar triukšmas mažesnis, bet jis yra. Ir išmetamosios dujos nėra gerai. Aš kaip vadovė privalau užtikrinti vaikų sveikatą ir saugumą. Juos turime užauginti sveikus. Palaikau mamas. Anksčiau autobusai čia nestovėdavo. Kodėl dabar stovi. Susidaro įspūdis, kad vaikai – paskutinėje vietoje. Autobusų parkas į jokias kalbas su mumis neina“, – apgailestavo direktorė.

Anot moters, paprastai Butkų Juzės gatvėje autobusai stovi rytais ir vakarais.

Pasitaiko, jog eilėje išsirikiuoja aštuonios transporto priemonės.

Darželį papirko „nelegalai“?

Klaipėdos autobusų parko direktorius eksploatacijai Gintautas Mockevičius pabrėžė, jog mamų nerimas yra nepagrįstas.

„Butkų Juzės gatvėje vietą autobusams numatė miesto valdžia. Pagal reikalavimus jie nėra per arti darželio. Autobusai čia stovi trumpai – pietų pertraukos metu. Vairuotojai atvažiuoja, išlipa ir eina valgyti. Jie stovi apie valandą“, – pasakojo G.Mockevičius.

Direktorius eksploatacijai tvirtino, jog baimės dėl Visuomenės sveikatos centro triukšmo ir taršos matavimų nekyla: „Matuoti gali ką nori. Normos nepažeistos. Pagal mamas išeitų, kad ir autobusų stotį reikia iškelti, ir uždrausti ne tik stovėjimą Butkų Juzės gatvėje, bet ir eismą ja“.

Anot G.Mockevičiaus, kitos vietos, kur galėtų stovėti autobusai, nėra.

Vadovas spėjo, jog lopšelio-darželio auklėtinių mamos triukšmą kelia ne šiaip sau: „Anksčiau čia stovėdavo nelegalūs keleivių vežėjai. Tada problemų darželiui nekildavo. Gal įstaiga turėjo naudos – "nelegalai" duokles mokėdavo, ir buvo ramu?“

"Nėra logikos"

Autobusų kaimynyste nepatenkinti ir Mogiliovo gatvės 14 namo gyventojai.

Klaipėdiečiai jau ketverius metus miesto valdžios prašo, kad būtų iškelta paskutinė 6 ir 15-ojo maršrutų autobusų ir mikroautobusų stotelė. Bet viskas veltui.


Chaosas: Mogiliovo gatvė yra labai siaura – jos gale, kur stovi miesto autobusai ir maršrutiniai taksi, eismo sąlygos sudėtingos.

Daugiabučių namų savininkų bendrijos „Lyra“ pirmininkei Birutei Miliauskienei iki šiol plaukia skundai dėl šalia namo stovinčio transporto.

„Rinkome gyventojų parašus. Ne kartą kreipėmės į miesto valdžią, bet rezultatų jokių. Labiausiai papiktino paskutinis miesto valdžios atstovų atsakymas. Prašėme, kad iškeltų galutinę autobusų stotelę, o jie parašė, jog savo automobilius statytume Vingio ir Smiltelės gatvėse esančiose aikštelėse. Nėra logikos“, – pasakojo B.Miliauskienė.

Gyventojai piktinasi ne tik dėl nuolat keliamo triukšmo, vairuotojų paliekamų šiukšlių, bet ir dėl sudėtingų eismo sąlygų.

„Autobusai užima vieną juostą, o gatvė siaura. Prasilenkti dviem automobiliams sudėtinga. Ne kartą pasitaikė, kad autobusai atsitrenkė į lengvąsias mašinas“, – dėstė gyventojai.

Miegą trikdo burzgimas

Mogiliovo gatvės 14 namo gyventojų iniciatyva Visuomenės sveikatos centro specialistai atliko triukšmo matavimus.

Nustatyta, kad šioje vietoje jis tikrai viršija normas. Matavimų rezultatai kartu su prašymu buvo pateikti miesto valdžiai.

Tačiau atsakyme, kurį pasirašė V.Karmanovas, nurodyta, jog tai nieko neįrodo.

„Matavimai Mogiliovo gatvėje buvo atliekami neapribojus bendrojo transporto eismo, neįvertinus bendrojo aplinkos fono, lengvųjų automobilių keliamo triukšmo, todėl laboratorijos išvados – abejotinos“, – tvirtino V.Karmanovas.

Gyventojai teigia, jog pavargo nuo triukšmo – žiemą vairuotojai kas penkias minutes įjungia autobusų variklius, kad pasišildytų.

Anot klaipėdiečių, jie negali atsidaryti langų: „Sustoja penki šeši autobusai ir pradeda burgzti paryčiais. Išsimiegoti neįmanoma“.

Mogiliovo gatvės 14 namo gyventojai piktinasi ir tuo, jog eismo taisyklės galioja ne visiems.

„Toje pusėje, kur stovi autobusai, yra ženklas "Sustoti draudžiama". Kai gyventojas šioje vietoje pasistato automobilį, policija jam skiria baudą. Autobusų ir mikroautobusų niekas nebaudžia. Prašėme ženklą pašalinti, niekas nereaguoja. Pasiūlė mašinas statyti už kilometro – aikštelėse. Mano vyras iš darbo grįžta naktį. Kas atsakys, jei jį kas nors užpuls?“ – klausė B.Miliauskienė.

Dairomasi į Rimkus

„Suprantu, jog žmones piktina nuolat įjungiami varikliai. Tačiau ženklo, kad stovėti su įjungtais varikliais draudžiama, nepastatysi. Pasišildyti žmonėms juk reikia“, – teigė V.Karmanovas.

Jis pabrėžė, kad Mogiliovo gatvėje ženklas, draudžiantis sustoti, pastatytas tam, kad gyventojai neužimtų autobusų vietų.

Viešasis transportas jo gali nepaisyti ir stovėti.

Anot V.Karmanovo, svarstoma galimybė paskutinę stotelę iškelti į Rimkus, kur yra aikštelė. Taip būtų patogiau ir Rimkų gyventojams.

Tačiau, anot valdininko, sprendimą ketinama priimti tik pavasarį.

B.Miliauskienės teigimu, toks pasiūlymas miesto valdžiai buvo pateiktas prieš ketverius metus.

Tačiau tą kartą pasakyta, jog toje vietoje galutinės stotelės įrengti negalima, nes čia yra geležinkelio pervaža.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų