Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl poetės vardo – mūšis: komentuoja, bet nebalsuoja

2024-08-25 09:00

Per kiek daugiau nei dešimt dienų nuo apklausos pradžios dėl S. Nėries gatvės pavadinimo pakeitimo Klaipėdoje savo nuomonę pareiškė vos keturi šimtai klaipėdiečių. Žmonės balsuoja vangiai, tačiau aktyviausios diskusijos šiuo metu vyksta socialiniuose tinkluose, kur dauguma pasisakančiųjų nusiteikę nieko nekeisti.

Situacija: prieš dešimt dienų prasidėjusi gyventojų apklausa dėl S. Nėries gatvės pavadinimo pakeitimo Klaipėdoje – vangi, nors socialiniuose tinkluose šiuo klausimu žmonės yra gana aktyvūs.
Situacija: prieš dešimt dienų prasidėjusi gyventojų apklausa dėl S. Nėries gatvės pavadinimo pakeitimo Klaipėdoje – vangi, nors socialiniuose tinkluose šiuo klausimu žmonės yra gana aktyvūs. / Vestos Jašinskaitės nuotr.

Aktyvumas labai menkas

Apklausa dėl S. Nėries gatvės pavadinimo pakeitimo prasidėjo nuo pirmadienio, rugpjūčio 12 dienos, ir tęsis iki rugsėjo 16-osios.

Penktadienio rytą elektroniniu būdu savo nuomonę buvo pareiškę tik 399 gyventojai, o atvykę į Klientų aptarnavimo padalinius rašytine forma – vos trys.

Mažesnio dėmesio buvo sulaukusi tik apklausa dėl švyturio atvėrimo gyventojams 2021 m. spalį, kai šiuo klausimu savo nuomonę išreiškė 311 klaipėdiečių.

Pavyzdžiui, klaipėdiečių apklausoje dėl memorialo Skulptūrų parke 2022 m. birželį balsavo 4 815 gyventojų.

Dėl Girulių miško ateities 2020 metų gruodį vykusi apklausa buvo aktyviausia, joje balsavo ir nuomonę išreiškė 14 714 klaipėdiečių.

Klaipėdoje iš viso yra 120 276 balso teisę turintys klaipėdiečiai.

Mūšis dėl poetės vardo

Šiuo atveju žmonių aktyvumas S. Nėries gatvės pavadinimo pakeitimo klausimu didesnis tik virtualioje erdvėje, kur komentuotojai nevengia aštresnių žodžių ir savo tiesų įrodinėjimo.

Klaipėdiečiai piktinasi, kodėl nepateiktas variantas palikti dabartinį gatvės pavadinimą.

„Geriau gatves, šaligatvius tvarkytų, o ne švaistytų pinigus niekiniams darbams“.

„S. Nėris, J. Marcinkevičius buvo ir bus Lietuvos žmonių širdžių poetai“ (žodį „Lietuvos“ šis komentuotojas parašė mažąja raide).

„Serafima Veržbilovskaja (tokia pavarde S. Nėris buvo pasivadinusi per Antrąjį pasaulinį karą, kai gyveno emigracijoje Rusijoje – A. D.)“, – atsakė kitas komentatorius.

„Kažkam smegenys susisuko, atsipeikėkite, protinguoliai, be istorijos ir be smegenų“.

Dar kiti siūlė, panaikinant S. Nėries gatvės pavadinimą, pratęsti K. Donelaičio gatvę arba ją pervadinti Memelio Stoties ar J. Stalino represijų atminimo gatve.

Pavadinimą reikia keisti

Apklausoje dėl S. Nėries gatvės pavadinimo pakeitimo klaipėdiečiai turi pasirinkti vieną iš dviejų pasiūlytų variantų arba pateikti savąjį.

Vienas jų – S. Nėries gatvei sugrąžinti iki Antrojo pasaulinio karo buvusį istorinį Stoties gatvės pavadinimą, tačiau tokiu pavadinimu yra gatvė Giruliuose, kurią tuomet teks pervadinti.

Dar yra siūlymas pratęsti K. Donelaičio gatvę iki stoties, panaikinant S. Nėries gatvės pavadinimą.

Trečias variantas – patys klaipėdiečiai gali siūlyti ir savo norimą gatvės pavadinimą.

Tarp pasiūlymų nėra varianto išsaugoti S. Nėries gatvės pavadinimą, nes su represine sovietų valdžia susijusių asmenų gatvių pavadinimus šalies savivaldybes įpareigojo pakeisti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovybė.

Siekdami įgyvendinti šiuos sprendimus ir išsiaiškinti klaipėdiečių poziciją, miesto savivaldybė paskelbė gyventojų apklausą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
abe Jonė

Mylėjo staliną. Viskas.
2
-3
Romas

užteks (šiktis) dėln Poetės S. N. Pusė Europos Šviesulių buvo išdurti kremlinų politikos. Pasidomėkit istorija.
3
-1
senis

tokių poečių kol kas nėra yra mokančių rašyt ir tiek ,idomu ka darytu tie kuriem tie laikai kažkoki siaubą kelia jei vėl jie grįžtu ,bijot reikia musulmonu valdymo ir kitos orientacijos nes čia kažkas nežemiška.
4
0
Visi komentarai (6)

Daugiau naujienų