Pereiti į pagrindinį turinį

Nacionalinė bibliotekų savaitė Klaipėdą užlies renginiais (programa)

2016-04-22 08:32 diena.lt inf.

Lietuvos bibliotekininkų draugija balandžio 23–29 dienomis šalies gyventojus buria į 16-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę. Jos tema kartoja Bibliotekų metų šūkį: „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė!“

Organizatorių nuotr.

Šios iniciatyvos renginiai nuvilnys ir per bibliotekas Klaipėdoje.

Telkia ir įkvepia

Stipri visuomenė – tai skaitantys, besimokantys ir svajojantys žmonės. Stiprios bibliotekos – tai telkianti ir įkvepianti erdvė. Tai jose dirbantys profesionalai, padedantys asmenybei užaugti, kartu besikeičiantys ir kuriantys.

16-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė turėtų tapti vienu ryškiausių 2016-ųjų, Bibliotekų metų, akcentu. Ji prasidės balandžio 23-iąją, UNESCO minimą Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną. Ši diena primena apie skaitymo kultūrą ir tradiciją, raštingumo, pažinimo svarbą, pagarbą knygai ir kūrėjui. Ta proga šiandien LR Seime vyks šventinė Lietuvos bibliotekininkų draugijos konferencija, kurioje bus apdovanoti kolegos, aktyviausiai dalyvaujantys visuomenės ugdymo, skaitymo skatinimo, kūrybinio lavinimo veiklose.

Organizuojant 16-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šalies bibliotekose planuojami renginiai, atliepiantys strateginius Lietuvos visuomenės plėtros uždavinius: bibliotekos tampa bendruomenes telkiančiu ir visuomenės kūrybinį potencialą stiprinančiu veiksniu. Bibliotekos – tai kūrybingos asmenybės ugdymo, žingeidumo skatinimo vieta, užtikrinanti prieigą prie nacionalinės ir pasaulinės kultūros bei žinių. Tam bibliotekos turi didelį infrastruktūros, technologijų ir ekspertinių žinių potencialą. Be jų neįmanoma stiprios, sąmoningos ir tolerantiškos visuomenės raida.

Balandžio 23–29 dienomis numatomi renginiai Lietuvos bibliotekose bus skirti bendruomenių įtraukimui į skaitymo skatinimo, kūrybingumo lavinimo, mokymosi visą gyvenimą, informacinio raštingumo projektus. Balandžio 23-iąją pasaulis minės V.Šekspyro mirties 400-ąsias metines, tad Lietuvos bibliotekos kvies bendruomenes į susitikimus, netradicinius skaitymus, skirtus šiam kūrėjui pagerbti.

Stendai – prie „Arkos“

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka savo lankytojams dovanos įspūdingą savaitę, kurios pradžią skelbs jau šiandien miesto centre, prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“. Bus atidaryta 16 stendų ekspozicija „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“, pristatanti besikeičiančią, inovatyvią, šiuolaikišką biblioteką (paroda veiks iki balandžio 29 d.). Neklauskite, ar žmonės dar eina į biblioteką – šį kartą biblioteka ateis pas juos.

Biblioteka kviečia turiningai praleisti penktadienio pavakarę; pasimankštinti „išmaniojoje mokyklėlėje“, su šeima, draugais, kolegomis įsiamžinti prie specialiai sukurtos linksmos sienelės. Tęsdama akciją „Perskaitei knygą? Pasidalyk!“, miesto biblioteka prašo gyventojus jau perskaitytas ir nebereikalingas knygas atnešti į veikiančią palapinę prie „Arkos“ (16–18 val.). Knygos vėliau iškeliaus į įvairių įstaigų „Knygų spintas“. „Visus apsilankiusius sušildysime arbatos puodeliu bei smagiais prizais“, – žadėjo bibliotekininkai. Atidarymo metu koncertuos ir šoks Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro liaudiškos muzikos kapela „Vyra“ ir tradicinių šokių grupė (vad. Juozas Staniulis ir Ilona Pocevičiūtė).

Visą savaitę į Klaipėdos miesto biblioteką skaitytojus vilios daugybė ir kitų renginių.

Kultūrų dialogas

Miesto biblioteka kvies prisijungti prie akcijos „Parašyk laišką mamai“. Nebūtinai savo – parašyk tai, kurią nori pradžiuginti, paguosti, pasidalinti savo gerumu. Vaikai kartu su tėveliais bus kviečiami prisijungti prie šeimų popietės „Su knyga...“, vyks „Mamyčių šventė“. Poezijos vakare „Širdies dangus“ skambės R.Tagorės eilės, kurias skaitys aktorė Nijolė Sabulytė, fleita gros Gabija Kochanskaitė.

Renginys „Biblioteka: čia susitinka kultūros” atvers Italijos, Armėnijos ir žemaičių kultūrų dialogą. Pirmą kartą bibliotekoje savanoriauja kitatautės: armėnė Tatevik ir italė Martina. Atvažiuodamos čia, jos atsivežė savo patirtį, tradicijas ir išankstinę nuomonę apie Lietuvą. Ar neįdomu sužinoti, kaip formavosi jų nuomonė apie mūsų šalį, ar pasiteisino lūkesčiai? Aktyviai ir linksmai savanorėms ir visiems, kam įdomu, pristatyti Lietuvą ryžosi Klaipėdos Žemynos gimnazijos mokiniai.

FLUXUS ir 3D

Bus proga linksmai pasišnekučiuoti apie FLUXUS ir Jurgį Mačiūną. „Jurgis Mačiūnas – FLUXUS meno tėvas ir krikštatėvis, vienas žymiausių pasaulio lietuvių, davęs pagrindus kadaise stebinusiam – šiandien jau įprastu tapusiam šiuolaikiniam menui: hepeningams, performansams bei instaliacijoms. <...> FLUXUS nukreiptas prieš profesionalųjį meną ir panaikina ribą tarp meno bei gyvenimo“, – teigė Vytautas Lukšas. Amerikoje gimęs J.Mačiūno sūnėnas Andrius Valaitis jau antrą dešimtmetį gyvena Klaipėdoje. Jo iniciatyva bibliotekoje organizuojamas renginys, skirtas J.Mačiūnui ir FLUXUS – XX a. 7-ajame dešimtmetyje susikūrusio tarptautinio menininkų, kompozitorių, architektų ir dizainerių judėjimo pristatymui. Iniciatyvą palaiko Klaipėdos avangardinio meno lyderis, Gliukų teatro aktorius, performansų atlikėjas Benas Šarka, vilniečiai: menotyrininkas, dailės kritikas Kęstutis Šapoka ir kompozitorius, FLUXUS menininkas, Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Gintaras Sodeika. Renginio metu laukia įdomūs pasakojimai, įžvalgos apie FLUXUS meną ir jo įtaką Lietuvos menininkams, dokumentinių festivalių vaizdo įrašų peržiūros, knygų ekspozicijos, pokštai, žaidimai, bendravimas ir smagus buvimas kartu.

Jaunimas neturėtų praleisti progos savo akimis pamatyti, kaip veikia 3D spausdintuvas, daugiau sužinoti apie šią technologiją, išbandyti „Arduino“ ir „Little bits“ elektroniką, taip pat susipažinti su bibliotekininko profesija iš arčiau. Miesto biblioteka kviečia individualiai, su draugais ar klasėmis į Jaunimo skyrių – į atviras 3D pamokas.

Mažųjų bibliotekos lankytojų laukia susitikimai su nuostabių lietuviškų knygų vaikams autoriais. Bibliotekų savaitės metu Vaikų skyriuje lankysis du vaikų rašytojai, kurie pristatys savo naujas knygas vaikams. Vyks Sigito Poškaus „Pavakarių skaitinių“ sutiktuvės ir knygos „Keturios paslaptys, kaip pažinti raides ir natas” pristatymas bei susitikimas su autoriumi Linu Kontrimu, kuris patars, kaip tėveliams paprastai ir įdomiai atverti raidžių ir natų pasaulį savo vaikučiams.

Šekspyrą skaitys sūpynėse

Kadangi Nacionalinė bibliotekų savaitė prasidės UNESCO minimą Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną, Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje ji bus atidaryta netradiciniais V.Šekspyro kūrybos skaitymais Saulės laikrodžio kiemelyje. Ši biblioteka rytoj miesto gyventojus ir svečius pakvies V.Šekspyro eiles skaityti sūpynėse. Savaitės atidarymo dieną mažiesiems bičiuliams ir jų tėveliams biblioteka organizuoja šventinę popietę, kurios metu kieme įsikūrusios edukacinės ir laisvalaikio erdvės pasiūlys daugybę užsiėmimų šeimoms. Šventinės popietės finale – jaunimo muzikos grupės HAPLIHAITAR iš Gotlando salos (Švedija) koncertas.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu I.Simonaitytės biblioteka, aktyviai palaikydama Klaipėdos miesto Judumo metų idėją, kvies judėti, pažinti savo gimtąjį miestą. Bibliotekos savanoriai miesto gyventojus ves į ekskursiją po Klaipėdos senamiestį, o Klaipėdos miesto bibliotekų darbuotojai dalyvaus dviračių žygyje.

Literatūros vakarai pakvies skaityti haiku. Poetas, eseistas Rolandas Rastauskas pristatys esė rinktinę „Trečias tomas“ .

Siekiant atkreipti dėmesį į skaitytojus su specialiaisiais poreikiais, bibliotekoje bus pristatoma gražiausia 2015 m. knyga vaikams Lietuvoje. Tai daugiatiražė spausdinta knyga, pritaikyta regintiesiems ir neregiams „Sparnuotosios raidės“. Klaipėdos regos ugdymo centro teatro trupė „Palėpė“ parodys spektaklį suaugusiesiems „Laumės verpėjos“.

Be to, visi laukiami į ekologiškos kosmetikos namų „BioEco“ paskaitoje apie natūralią ekologišką kosmetiką ir aromaterapiją. Norintieji galės dalyvauti neatlygintinos kraujo donorystės akcijoje, kuri taip pat vyks bibliotekoje.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu I.Simonaitytės bibliotekoje svečiuosis vienuoliai Bo Haeng Sunimas (Kęstutis Marčiulynas) bei Won Bo Sunim (Vaida Urbonaitė). Svečiai tikisi sodominti paskaita apie Zen meditaciją.

Visą savaitę vyks akcija „Slaptas pasimatymas su knyga“, konkursas „Sulaužyk stereotipus“, bibliotekos skolininkams tradiciškai bus taikoma 50 proc. nuolaida delspinigiams.

Klaipėdos miesto bibliotekos renginiai

Balandžio 22 d. 16 val. prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ – Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas ir ekspozicijos „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“ pristatymas.

Balandžio 25 d. 10 val. „Ruoniuko“ filiale (Kalnupės g. 13) – rytmetis vaikams „Medžiai tautosakoje ir grožinėje literatūroje“ pagal lietuvių liaudies pasaką „Eglė, žalčių karalienė“; 13 val. „Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g. 49) – edukacinė popietė – viktorina pradinių klasių vaikams „Kur gyvena knygos?“; 11–16 val. Kalnupės filiale (Kalnupės g. 13) – trumpametražių filmukų peržiūra: Kalnupės ir „Ruoniuko“ bibliotekų istorija bei knygos spausdinimo istorija; 17 val. Meno skyriuje (J.Janonio g. 9) – kūrybinė popietė jaunimui ir suaugusiesiems „Rašau laišką mamai“.(Gegužės 1-oji Motinos diena. Yra mamų, kurios niekada nebesulaukia sveikinimų, gražių žodžių. Visi norintys pradžiuginti tokias mamas, liūdnai leidžiančias dienas slaugos namuose ar prieglaudose, kviečiami rinktis Meno skyriuje ir sukuria laišką jai, pamirštai MAMAI. Visi sukurti laiškai bus perduoti Klaipėdos miesto globos namams (Žalgirio 3A.)

Balandžio 25–26, 28–29 d. 17 val. Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9) – atviros 3D pamokos (būtina registruotis: [email protected]; 8 46 314728). Tomis pačiomis dienomis Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9) vyks akcija „Būk bibliotekininkas“: bibliotekininko profesijos pristatymas moksleiviams (organizuotoms grupėms, registracija: [email protected]; 8 46 314728); 15–18 val. „Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g. 49) – akcija „Išbandyk bibliotekininko profesiją“ – kasdien 15–18 val. bibliotekos skaitytojai kviečiami tapti bibliotekininkais. Kalnupės filiale (Kalnupės g. 13) vyks akcija „Ištiesk gerumui ranką“ (turintieji nebereikalingų gerų rūbų, avalynės, indų, žaislų, patalynės ir kitko kviečiami pasidalyti. Balandžio 30 d. nuo 12 iki 14 val. parama bus dalijama daugiavaikėms šeimoms, vienišiems tėvams, bedarbiams, neįgaliesiems adresu Minijos g. 137A. Organizatoriai: NVO „Pokyčių bendruomenės fondas“, Sulupės seniūnaitis Saulius Liekis ir Kalnupės filialas.)

Balandžio 26 d. 10.30 val. „Pelėdžiuko“ filiale (Tilžės g. 11) – „Atrask pasaką bibliotekoje“ (pasakos ekranizacija, šešėlių teatras); 10.30 val. „Karlskronos“ filiale (Laukininkų g. 50) – literatūrinis rytmetis vaikams „Knygos kelionė iki tavęs“; 11 val. Kalnupės filiale (Kalnupės g. 13) – Kalnupės bendruomenės ir bibliotekininkų akcija „Gėlynas prie bibliotekos“; 11.15 val. Pempininkų filialo Vaikų centre (Taikos pr. 79/81A) – edukacinis užsiėmimas „Kuo norėčiau būti?“; 12 val. Vaikų skyriuje (Danės g. 7) – S.Poškaus knygelės vaikams „Pavakarių skaitiniai“ sutiktuvės, dalyvaus autorius; 16 val. Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81A) – dokumentinio filmo „Knygnešys“ peržiūra.

Balandžio 28 d. 11–16 val. „Ruoniuko“ filiale (Kalnupės g. 13) – trumpametražių filmukų peržiūra vaikams: Kalnupės ir „Ruoniuko“ bibliotekų istorija bei knygos spausdinimo istorija; 12 val. – Vaikų skyriuje (Danės g. 7) – literatūrinė popietė „Mano bičiulė – knyga“: Klaipėdos jaunimo centro vaidybos studija „Trepsė“ dovanos vaikams spektaklį pagal Džanio Rodario knygą „Pasakos telefonu“; 14.30 val. „Pelėdžiuko“ filiale (Tilžės g. 11) – „Atrask pasaką bibliotekoje“ (pasakos ekranizacija, šešėlių teatras); 16 val. Miško filiale (Kretingos g. 61) – šeimyninė popietė „Su knyga“, dalyvaus Klaipėdos licėjaus 3 klasės mokiniai ir tėveliai, mokytoja Aušra Norvilienė; 17 val. „Ruoniuko“ filiale (Kalnupės g. 13) – „Mamyčių šventė“, dalyvaus l/d „Bangelė“ vaikai, mamos ir kiti šeimų nariai.

Balandžio 29 d. 10.30 val. Vaikų skyriuje (Danės g. 7) – rašytojo Lino Kontrimo knygutės vaikams „Keturios paslaptys, kaip pažinti raides ir natas“ pristatymas, dalyvaus autorius; 13 val. Pempininkų filialo Vaikų centre (Taikos pr. 79/81A) – edukacinis užsiėmimas „Kuo norėčiau būti?“, Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9) – „Biblioteka: čia susitinka kultūros“: Italijos, Armėnijos ir žemaičių kultūrų dialogas; 15 val. Kalnupės filiale (Kalnupės g. 13) – paskaita „Šiuolaikinės makiažo tendencijos“; 17 val. Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8) – poezijos vakare „Širdies dangus“ skambės Rabindranato Tagorės eilės, dalyvaus aktorė N.Sabulytė ir fleitininkė G.Kochanskaitė; 17.30 val. Meno skyriuje (J.Janonio g. 9) – „Biografija neprieinama“: linksmai apie FLUXUS meno tėvą ir krikštatėvį J.Mačiūną, dalyvaus A.Valaitis (J.Mačiūno sūnėnas), aktorius B.Šarka, kompozitorius G.Sodeika ir menininkas K.Šapoka (Vilnius).

I.Simonaitytės bibliotekos renginiai

Balandžio 23 d. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos (Herkaus Manto g. 25) Saulės laikrodžio kiemelyje 12–12.30 val. – 16-osios Nacionalinės bibliotekų savaitės atidarymas, V.Šekspyro sūpynių atidengimas ir V.Šekspyro netradiciniai skaitymai. V.Šekspyro eiles skaitys aktorius, režisierius, VšĮ „Vieno aktoriaus teatras” steigėjas ir vadovas Sigutis Jačėnas ir kiti skaitovai; 12.30–14 val. – edukacinė popietė šeimoms. Bibliotekos kieme veiks edukacinė erdvė, kurioje bus galima ne tik daug naujo sužinoti, bet ir laimėti daugybę prizų. Laisvalaikio erdvėje nepakartojamą pristatymą surengs Mokslinis Šou „Atradėjas“; taip pat mažieji dalyviai turės galimybę pasipuošti piešiniais ant veido, susikurti patikusią šukuoseną, išbandyti jėgas sporto erdvėje ir rasti dar daug įdomių užsiėmimų; tėvelių portretus pieš dailininkas Romas Klimavičius; 14–15.30 val. – šventinis koncertas, kuriame dalyvaus jaunimo muzikos grupė HAPLIHAITAR iš Gotlando salos (Švedija).

Balandžio 25 d. Klaipėdos apskrities viešosio I. Simonaitytės bibliotekos Saulės laikrodžio kiemelyje 12–13 val. – V.Šekspyro kūrybos skaitymai sūpynėse.

Balandžio 26 d. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Saulės laikrodžio kiemelyje 12–13 val. – V.Šekspyro kūrybos skaitymai sūpynėse; 17 val. – haiku skaitymai Šekspyro supynėse, dalyvaus japonologas Vytautas Dumčius; 18 val. iš Saulės laikrodžio kiemelio – ekskursija po Klaipėdos senamiestį su „Krašto gidu“ anglų kalba (registracija el. paštu: [email protected] iki balandžio 22 d.). Ekskursiją ves Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos savanorės Ida Chadeyron (Prancūzija) ir Sandra Carrillo (Ispanija). Tours to the old town of Klaipeda with Guide to Regional Heritage in English! If you are interested please register [email protected] till 22nd of April. The tour starts in Klaipeda County I. Simonaitytė Public Library yard (Herkaus Manto str. 25). The tour will be led by volunteers Ida Chadeyron (France) and Sandra Carrillo (Spain) from Klaipeda County I.Simonaityte Public Library.

Balandžio 27 d. 12–13 val. Saulės laikrodžio kiemelyje – V.Šekspyro kūrybos skaitymai sūpynėse; 16 val. bibliotekos Gerlacho palėpėje – Klaipėdos regos ugdymo centro teatro trupės „Palėpė“ spektaklis suaugusiems „Laumės verpėjos“.

Balandžio 28 d. 10–14 val. I.Simonaitytės bibliotekos galerijoje „13 L“ Nacionalinis kraujo centras, Klaipėdos filialas kartu su Klaipėdos apskrities viešąja I.Simonaitytės biblioteka organizuoja neatlygintinos kraujo donorystės akciją. Tą dieną bibliotekininkai neatlygintinai dovanos savo kraujo. Ateik ir Tu – dovanok kraujo! Vienas gali išgelbėti net tris gyvybes! 11 val. bibliotekos Jaunimo erdvėje – gražiausios 2015 m. Lietuvos knygos Leonardo da Vinči pasakų rinkinio regintiesiems ir neregiams „Sparnuotosios raidės“ pristatymas-edukacinis užsiėmimas vaikams, dalyvaus knygos sudarytoja Eglė Jokužytė. 12–13 val. Saulės laikrodžio kiemelyje – V.Šekspyro kūrybos skaitymai sūpynėse. 13 val. iš Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos pajudės dviračių žygis „Karalių takais: operacija X tęsiasi“ Klaipėdos bibliotekų darbuotojams. Žygį organizuoja I.Simonaitytės biblioteka. Išankstinė registracija – iki balandžio 25 d. Informacija tel. 314189, [email protected] ). 17 val. Gerlacho palėpėje – trumpametražių filmų konkursas/peržiūra „Trumpas kinas. Senai, senai.. šiandien“. Organizatorius: Klaipėdos universitetas, Rekreacijos ir turizmo katedra. 17 val. bibliotekos konferencijų salėje – poeto, eseisto Rolando Rastausko esė bei kitų tekstų knygos „Trečias tomas“ pristatymas.

Balandžio 29 d. 12–13 val. Saulės laikrodžio kiemelyje – V.Šekspyro kūrybos skaitymai sūpynėse, konferencijų salėje – „BioEco“ paskaita visiems, kas domisi sveiku gyvenimo būdu, natūralia ekologiška kosmetika ir aromaterapija. Po paskatos bus galimybė įsigyti natūralių ekologiškų kosmetikos priemonių. Dalyvavimas nemokamas. 17 val. bibliotekos renginių salėje – paskaita, įvadas į Zen meditaciją su vienuoliais Bo Haeng Sunimas (Kęstutis Marčiulynas) bei Won Bo Sunim (Vaida Urbonaitė).

Balandžio 23–29 d. savo skolininkams I.Simonaitytės biblioteka taikys 50 proc. nuolaidą delspinigiams. Bibliotekos Abonementų skyrius dovanos aklą pasimatymą su žymiu žmogumi ar knygų personažu: ateikite, išsirinkite sau supakuotą „knygą-dovaną“ ir parsinešę namo mėgaukitės skaitymo akimirka!

Idėjų konkursas „Sulaužyk stereotipus”: iki balandžio 28 d. idėjas tema: „ką veiktum bibliotekoje, jeigu joje nebūtų bibliotekininko?“ siųskite į biblioteką ir laimėkite šaunius prizus. El. paštas idėjoms siųsti ir pasiteiravimui: [email protected] .

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų