Pereiti į pagrindinį turinį

Nacionalinis diktantas – apie moteris

2019-03-08 13:17

Visoje Lietuvoje, taip pat ir Klaipėdoje, dvyliktą kartą buvo rašomas Nacionalinis diktantas. Šiemet jo tekstas dedikuotas būtent dailiosios lyties atstovėms.

Tradiciškai diktantą miestiečiai rašė mokyklose, darbovietėse, bibliotekose, Klaipėdos savivaldybės salėje. Į pastarąją atėjo 22 žmonės (pernai 35, užpernai – 17).

Kaip pasakojo rašiusieji savivaldybėje – sunkiausia buvo skyryba, o labiausiai patiko teksto tema – apie moteris.

Pasitikrinti savo žinias atvyko įvairių profesijų ir amžiaus žmonės: specialiųjų tyrimų tarnybos, policijos atstovai, trys savivaldybės darbuotojai. Daugiausia – moterys.

Klaipėdos savivaldybės Informavimo ir e. paslaugų skyriaus viešųjų ryšių specialistas Vitalijus Čiapas atkreipė dėmesį, kad nuo 2017-ųjų buvo pakeistas diktanto laikas iš šeštadienio į penktadienį, galbūt todėl rašančiųjų skaičius savivaldybėje kiek susitraukė.

„Darbo diena nuo 11 iki 12 val. daugumai žmonių yra netinkamas laikas. Dirbantiesiems reikia išsiprašyti iš darbo, o tai sukelia nepatogumų“, – svarstė V.Čiapas.  

Tekstas šįsyk pasitaikė gana ilgas ir skyrybos požiūriu – painokas. 

„Didžioji dalis prirašė du lapus, kai kuriems prireikė ir trečiojo. Skaitymas truko ilgiau nei 45 min.“ – sakė pašnekovas.

Savo žinias patikrinti galės ir užsienio lietuviai – jų bendruomenėms bus suteikta galimybė diktantą rašyti ne tiesioginės transliacijos metu, o patogiu laiku kovo 9–10 d. Parašytus diktantus organizatoriams bus galima išsiųsti per Lietuvos ambasadas. Visi rašiusieji dalyvaus konkurse įprastomis sąlygomis.

Marijaus Žiedo įgarsintas tekstas „Odė moterystei“ simboliškai sutapo su kovo 8-ąja, šįkart jo autorė – atlikėja ir reklamos kūrėja Dovilė Filmanavičiūtė. Rašinyje svarstoma apie moters gyvenimą, motinystę.

Kovo 11-ąją tekstas bus skelbiamas viešai.

Antrasis etapas vyks balandžio 13-ąją 11 val. Į diktanto finalą kviečiami geriausiai diktantą parašę asmenys (padarę iki 4 klaidų).

Finalo dalyviai varžysis raštingiausio moksleivio, raštingiausio suaugusiojo bei raštingiausio užsienio lietuvio kategorijose.

Nacionalinio diktanto nugalėtojai bus apdovanoti gegužės 7-ąją Prezidentūroje.

Pernai Nacionalinį diktantą rašė daugiau nei 30 tūkst. žmonių. Teigiama, kad šiemet šis skaičius turėtų būti panašus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų