Pereiti į pagrindinį turinį

Namai – Seimo viešbutis

2013-03-06 05:00
Namai        –        Seimo    viešbutis
Namai – Seimo viešbutis / Vytauto Petriko fotomontažas.

Klaipėdiečiams parlamentarams neskauda galvos dėl išlaidų buto nuomai ir komunaliniams mokesčiams. Dauguma jų pasirinko gyvenimą Seimo viešbutyje ir net nesvarsto galimybės sostinėje įsigyti nuosavą būstą, nes esą uždirba nepakankamai pinigų.

Neišsižada Klaipėdos

Seimo viešbutis yra tapęs namais keturiems iš septynių klaipėdiečių parlamentarų.

Jame šiuo metu įsikūrusi ir Irena Šiaulienė, kuri į Seimą išrinkta jau šeštą kadenciją.

„Tiesiog neuždirbu tiek, kad Vilniuje galėčiau nusipirkti butą. Be to, Klaipėdos neišsižadu, dažnai į ją grįžtu, uostamiestyje turiu savo namus, todėl apie nuosavybę sostinėje ir nesvarstau“, – teigė parlamento senbuvė, paklausta, kodėl per daugiau nei 20 metų Vilniuje neįsigijo savo būsto.

Ji tvirtino, jog Seimo viešbutyje, nors ir jis nėra tikri namai, gyventi gana patogu. Pirmiausia dėl to, kad jis yra arti darbovietės – nereikia gaišti laiko automobilių spūstyse.

„Visą laiką Seimo viešbutyje gyvenu tame pačiame bute, o mes, moterys, mokame susikurti jaukumą. Kita vertus, nesu ir išranki – yra lova, dušas, baldai, šiek tiek buitinės technikos. Tai viskas, ko reikia, kad normaliai jausčiausi ir pailsėčiau po darbų“, – aiškino I.Šiaulienė.

Sulaiko žmona

Antrą kadenciją parlamente dirbantis pajūrio atstovas Pranas Žeimys, išrinktas apygardoje, aprėpiančioje dalį Klaipėdos, Neringą ir Palangą, taip pat gyvena Seimo viešbutyje – tame pačiame dviejų kambarių bute, kaip ir pirmą kadenciją.

„Nesu reiklus, didelių reikalavimų gyvenamajai vietai nekeliu, todėl gerai man tame Seimo viešbutyje. Aišku, nepatinka triukšmas už lango, daug dulkių, tačiau grynu oru pakvėpuoju grįžęs į Palangą“, – juokavo P.Žeimys.

Jis taip pat nesvarstė galimybės Vilniuje pirkti butą, nors tai esą galbūt ir būtų nebloga investicija.

„Palangoje turime trijų kambarių butą, jį reikia išlaikyti – vien šildymas kainuoja 700 litų per mėnesį, o žmona uždirba 800 litų. Todėl ir nelieka pinigų butui sostinėje nusipirkti. Aišku, būstą Palangoje galėtume parduoti, tačiau už gautus pinigus sostinėje, matyt, išeitų tik vieno kambario butas kur nors miesto pakraštyje“, – skaičiavo parlamentaras.

Be to, jis pabrėžė, jog Seimo nario darbas yra laikinas, žmona nedega noru kraustytis gyventi į Vilnių, o tai taip pat yra vienas faktorių, lemiantis, kad įsigyti būstą sostinėje bent jau kol kas neplanuojama.

Pasigenda žalumos

Šią kadenciją į parlamentą išrinktas klaipėdietis Eugenijus Gentvilas taip pat pasirinko gyvenimą Seimo viešbutyje.

„Nurodžiau, kad niekas su manimi negyvens, todėl patekau į tų parlamentarų kategoriją, kurie galėjo pretenduoti į vieno arba dviejų kambarių butus. Traukėme burtus ir man atiteko vieno kambario butas. Vietos užtenka ir tam tikros buitinės technikos yra, tik baldai labai nudėvėti. Paprašiau, kad nors rašomąjį stalą duotų, atnešė kažkokį aplūžusį, bet bus gerai“, – optimizmo nestokojo E.Gentvilas.

Jis skaičiavo, jog Vilniuje per savaitę tenka nakvoti vos tris naktis, todėl esą tinka ir Seimo viešbutis.

„Žinojau, kad jame sąlygos nėra pačios idealiausios, bet tiek to. Tiesa, labai trūksta žalumos, nes Klaipėdoje gyvenu nuosavame name ir esu prie jos įpratęs“, – trūkumą įvardijo pašnekovas.

Paklaustas, galbūt svarsto galimybę Vilniuje įsigyti nuosavą būstą, jis tikino, jog apie tai negalvojęs, nors gal butas sostinėje ir būtų gera investicija.

„Jei kitą kadenciją nebedirbčiau Seime, butą būtų galima išnuomoti. Tačiau turiu namą Klaipėdoje, miškų aplink uostamiestį. Užtenka tų turtų, gal net per daug jų turiu“, – juokavo E.Gentvilas.

Po pertraukos į parlamentą sugrįžusi klaipėdietė Irina Rozova tikino, kad ją tenkina gyvenimo Seimo viešbutyje sąlygos, nors jos galėtų būti ir geresnės, o apie savo butą Vilniuje ji niekada negalvojo, negalvoja ir negalvos.

Nusipirko butą

Klaipėdiečiai parlamentarai Eligijus Masiulis, Naglis Puteikis ir Raimundas Paliukas nesinaudoja privilegija nemokamai gyventi Seimo viešbutyje.

Ketvirtą kadenciją Seime dirbantis E.Masiulis 2009 metais nusipirko trijų kambarių su holu butą Vilniuje ir dabar jame su šeima gyvena. Už butą jis mokėjo 600 tūkst. litų, daugiau nei pusę šios sumos – per 400 tūkst. litų – skolinosi iš banko.

„Kiek žmogus gali gyventi bendrabutyje?“ – klausimu į klausimą, kodėl su šeima išsikraustė iš Seimo viešbučio, atsakė E.Masiulis.

Jis teigė, jog Seimo viešbutyje gyventi nebuvo itin patogu, nors už nieką ir nereikėjo mokėti.

Tačiau esą tikrai nemalonu nuolat kentėti triukšmą, negalėti atsidaryti lango, nes kambariai prisipildo automobilių išmetamųjų dujų smarvės.

Gyvena pas tėvą

Antrą kadenciją Seime dirbantis N.Puteikis nusprendė negyventi Seimo viešbutyje, o apsistoti pas tėvą, kuris Žvėryno mikrorajone turi dviejų kambarių butą.

„Jame gyvename trise – tėtis, aš ir brolis. Vietos užtenka, todėl ir nenoriu naudotis privilegija nemokamai gyventi Seimo viešbutyje“, – aiškino N.Puteikis.

Tokį pat argumentą įvardijo ir naujokas parlamente R.Paliukas, kuris nepateikė prašymo apsigyventi Seimo viešbutyje.

Klaipėdietis Vilniuje yra įsikūręs jam priklausančiame bute.

„Jį nusipirkau tikrai ne dabar ir ne tada, kai tapau kandidatu į Seimo narius, o gerokai anksčiau“, – tikino R.Paliukas.

Faktai ir skaičiai

Seimo viešbutyje yra 72 butai, o šiuo metu jame gyvena 68 parlamentarai.

Pirmumo teise butas Seimo viešbutyje suteikiamas seimūnams, kurie neturi ir per pastaruosius penkerius metus iki prašymo pateikimo dienos nuosavybės teise neturėjo gyvenamosios patalpos Vilniaus savivaldybės teritorijoje ir ne toliau kaip 25 km nuo Vilniaus savivaldybės administracinės ribos.

Tokiems parlamentarams gyvenimo Seimo viešbutyje išlaidos (už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas) kompensuojamos Seimo valdybos nustatyta tvarka. Jiems nereikia mokėti ir nuomos.

Kiti Seimo viešbutyje gyvenantys Seimo nariai moka už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas pagal patvirtintus tarifus.

Seimo kanceliarijos skaičiavimu, per mėnesį vidutiniškai vieno Seimo viešbučio buto išlaikymas kainuoja per 700 litų. Į šią sumą įeina apmokėjimas už šildymą, elektros energiją, vandenį, liftą, komunalines paslaugas.

Seimo viešbučio išlaikymas – vien tik komunaliniai patarnavimai – per metus mokesčių mokėtojams atsieina apie 500 tūkst. litų.


Komentaras


Irena Degutienė


Parlamentarė, buvusi Seimo pirmininkė

Esu įsitikinusi, jog Seimo nariai, kurie dirbti į parlamentą atvyksta iš kitų miestų, turi būti aprūpinti gyvenamuoju plotu, tačiau geriausias variantas būtų jiems mokėti nustatytą pinigų sumą buto nuomai. Tai būtų ir racionaliau, ir pigiau, nei išlaikyti Seimo viešbutį. Pats geriausias pavyzdys – Europos Parlamentas. Jo nariams kiekvieną mėnesį mokama tam tikra pinigų suma susimokėti už gyvenamąjį plotą ir jau paties europarlamentaro reikalas, kur jis gyvens. Jei norės gyventi prabangiai ar su šeima dideliame bute, tuomet turės prisidėti ir savo pinigų. Taip galėtų būti ir Lietuvoje, reikia tik pakeisti Seimo statutą, jame nustatyti bazinį ne vilniečiams parlamentarams mokamų nuompinigių dydį. Tokią idėją jau siūliau ir praėjusią kadenciją, tačiau ji liko nerealizuota, nes nesulaukė Seimo narių palaikymo. Priežastis – esą butų nuoma Vilniuje labai brangi, todėl ją sumokėti neužtektų iš valstybės biudžeto skiriamų butpinigų. Seimo viešbutis tikrai yra atgyvenęs, varganas. Jis pastatytas tokioje vietoje, kur parlamentarai kenčia nuo triukšmo, o vasarą, nors ir karšta, negali atsidaryti langų, nes tektų kvėpuoti automobilių išmetamosiomis dujomis. Todėl ir sakau, kad geriausias variantas būtų Seimo viešbučio atsisakyti, o parlamentarus gyvenamuoju plotu aprūpinti kitu būdu. Seimo narių nereikėtų lyginti su kitais žmonėmis, kurie dirbti į Vilnių iš kitų miestų atvyksta savo noru, tad patys ir turi pasirūpinti, kur gyventi. Seimo nariai yra tautos išrinktieji. Visose pasaulio šalyse egzistuoja praktika, jog parlamentarai, kurie yra ne iš sostinės, aprūpinami gyvenamuoju plotu. Tad ir Lietuva neturėtų būti išimtis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų