Pereiti į pagrindinį turinį

Naujos tvarkos turguje teks palaukti

2009-04-08 09:00

Turgavietėse turėjusią įsigalioti tvarką, kuri pakeistų kasos aparatus, norima sugriežtinti. Siūloma, kad kasdien būtų registruojami ne tik mėsos, bet ir kiti maisto produktai.

Nuo balandžio turgavietėse, prekiaujančiose žemės ūkio ir maisto produktais, turėjo įsigalioti ministro pirmininko darbo grupės parengtos taisyklės.

Pagal šią tvarką kiekviena prekyvietė turėtų išsirinkti atsakingą asmenį, į kurį pirkėjai galėtų kreiptis iškilus problemai. Pagal taisykles prekeivis darbo vietoje turėtų segėti kortelę su nuotrauka, vardu, pavarde, verslo liudijimo, įmonės ar ūkininko pažymėjimo ir darbo vietos numeriu.

Prekyvietėse ne mažiau kaip 20–25 proc. vietų turi būti skirta ūkininkų Lietuvoje užaugintai ir pagamintai produkcijai. O lietuviška ir svečių šalių produkcija griežtai atskirta.

Iki balandžio planuota pakeisti ir verslo liudijimų išdavimo tvarką. Jų turėtojai, importavę į šalį didelį kiekį produkcijos, negalėtų jos parduoti kitam verslo liudijimo turėtojui.

Kasos aparatus, dėl kurių įvedimo turguje kilo daug diskusijų, nuspręsta pakeisti registracijos žurnalais. Fiksuoti atvežtos mėsos ir žuvies svorį turėtų atsakingas asmuo. Kasdien žurnale parduotą kiekį turėtų registruoti ir prekeivis, o vėliau jį pateikti atsakingam asmeniui.

Pagal darbo grupės paruoštą tvarką prekeiviai, paprašius pirkėjams, privalo išduoti prekių pardavimo kvitą. Taisykles, kurios planuota, kad įsigalios nuo balandžio, turėjo patvirtinti Vyriausybė.

Tačiau, pasak darbo grupėje dalyvaujančio Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininko Donato Botyriaus, to nėra padaryta.

„Taisyklės derinamos. Žemės ūkio ministerijai tvarka pasirodė per švelni ir ši pradėjo teikti griežtesnius savo siūlymus. Nesutinkame su jais“, – tvirtino D.Botyrius.

Žemės ūkio ministerija siūlo, kad registruojami būtų ne tik mėsa ar žuvis, bet ir kiti maisto produktai – sausainiai, saldainiai, pieno gaminiai.

„Jei prekeiviai pradėtų registruoti visus maisto produktus, tai jie nieko kito nedarytų, tik pildytų dokumentus. Taisykles reikia paruošti tinkamai, nes žmonės pagal jas dirbs. Negalima perlenkti lazdos. Jos turi padėti, o ne žlugdyti verslą“, – pabrėžė D.Botyrius.

Klaipėdietis vylėsi, jog verslo liudijimų pakeitimai bei nauja tvarka bus suderinta ir patvirtinta iki gegužės 1-osios.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų