Pereiti į pagrindinį turinį

Neįgaliesiems Baltijos jūra nepasiekiama

2010-08-13 05:00
Kliūtis: vežimėlyje sėdintis žmogus grožėtis jūra gali tik iš tolo.
Kliūtis: vežimėlyje sėdintis žmogus grožėtis jūra gali tik iš tolo. / Vytauto Petriko nuotr.

Pasigrožėti saulėlydžiu ant jūros kranto neįgaliesiems – sunkiai įgyvendinamas troškimas. Automobilis ir raumeningi artimieji dar negarantuoja, kad prie jūros jiems pavyks priartėti arčiau nei per kelis šimtus metrų.

Vilioja tik lengvata

Prie jūros gyvenantys ir, rodos, specialiai jiems skirtą paplūdimį turintys neįgalieji čia – reti svečiai. Sunkiai įveikiamas takas iki pat jūros neveda, persirengimo būdelės ir tualetai neįgaliesiems nepritaikyti.

Neįgaliųjų paplūdimys iš kitų išsiskiria nebent didžiule automobilių stovėjimo aikštele. Ar tuo ir baigiasi patogumai sveikatos bėdų turintiems žmonėms, nusprendėme įsitikinti patys. Dėl būsimos fotosesijos prigriebėme ir pasiskolintą neįgaliųjų vežimėlį.

Prie neįgaliųjų paplūdimio pasitinka užkarda. Pateikus neįgaliojo pažymėjimą automobilį čia galima palikti nemokamai. Tačiau džiaugsmą dėl lengvatos tuoj nuslopino laisvų vietų paieškos.

Pastangos keturratę transporto priemonę palikti arčiau pėsčiųjų tako – bevaisės. Arčiausiai jūros link vedančio tako visos vietos užimtos. Kiek atokiau – laisvų vietų taip pat nėra.

Tinka tik grožėjimuisi

Pėsčiųjų takas neįgaliajam – tik sunkumų pradžia. Ties pakilimu į kalnelį asfaltuotas kelias užpustytas smėliu. Kad juo pakiltum vežimėliu ir  pamatytumei jūrą, reikia jėgos.

Privažiavus arčiau paplūdimio laukia statūs laiptai ir pandusas su gana stačia nuokalne. Neturintiems praktikos su neįgaliojo vežimėliu leistis šiuo taku rizikinga. Situacijos negelbėtų ir turėklas.

Atradimu tapo medinis takas, vedantis jūros link. Jį galima aptikti vos keliuose paplūdimiuose, o ir šio dar visai neseniai čia nebuvo. Takas įrengtas tik vasaros sezonui artėjant į pabaigą.

Žodžiu, pasigrožėti jūra galima. Tačiau maudytis arba atlikti gamtinius reikalus neįgaliajam geriau namuose.

Nors prie tarybinius laikus menančio tualeto užvažiavimas įrengtas, tačiau naudotis juo neįgaliajam neįmanoma ne tik dėl tvyrančio nemalonaus kvapo.

Persirengti neįgaliajam taip pat nėra kur. Kabinos stovi tolokai nuo specialiai neįgaliesiems įrengto tako, o ir patekti į ją žmogus su negalia galėtų nebent mokėdamas skristi.

Sukėlė nuostabą

Pliaže pasirodžiusiam invalido vežimėlyje sėdėjusiam mūsų eksperimento dalyviui teko atlaikyti nustebusius ir smalsius poilsiautojų žvilgsnius.

Nors paplūdimys oficialiai vadinamas neįgaliųjų, tačiau iš aplinkinių reakcijos buvo galima suprasti, kad turintys negalę čia pasirodo retai.

Gelbėtojas Vladimir Kažuchar patvirtino, jog akivaizdžių sveikatos ir judėjimo problemų turintys poilsiautojai čia – reti svečiai. Jūra jie dažniausiai gėrisi iš tolo, o įbristi ryžtasi nebent  žmonės su vaikštynėmis.

Pasak gelbėtojo, iš neįgaliųjų paplūdimio likęs tik pavadinimas. Šalia tako prie jūros ledus parduodanti moteris taip pat pastebėjo, jog ligoti žmonės retai čia pasirodo, o atvykusieji guodžiasi dėl prasto tako ir nepatogaus privažiavimo.

Klaipėdą aplenkia

Žmones su negale vienijančios organizcijos  "Likimo laiptai" vadovas Adolfas Ruškys apgailestavo negalįs pakomentuoti, kaip uostamiesčio paplūdimiai pritaikyti neįgaliesiems. Juose nei jis, nei daugelis jo likimo brolių nesilanko.

Pasak A.Ruškio, neįgalieji ilsėtis važiuoja į Monciškes netoli Šventosios, kur pritaikyta visa infrastruktūra, kai kas važiuoja į Smiltynę.

Nepastebėjo trūkumų

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė nesutiko, kad medinis takas neįgaliųjų paplūdimyje įrengtas tik vasarai artėjant į pabaigą.

Dienraščiui "Klaipėda" ji teigė, kad patogesnis privažiavimas, kaip ir neįgaliesiems pažymėtos stovėjimo vietos, atsirado prieš kokį mėnesį. Pažymėti stovėjimo vietas esą paprašė patys neįgalieji.

"Padarėme tokį taką, kaip buvo prieš keletą metų. Niekas iki tol nesikreipė, o mes neatkreipėme dėmesio. Pati į neįgaliųjų pliažą nevaikštau, einu tik į moterų", – aiškino vedėja.

I.Šakalienė taip pat nesutiko, kad neįgaliųjų paplūdimys – tik skambus pavadinimas.

"Yra pandusas", – sakė ji. Bet tuoj pridūrė, kad ši gana seniai įrengta nuokalnė neįgaliesiems – pernelyg stati. Ją pertvarkyti prireiktų didžiulių pinigų. Prieš kelerius metus prie nuokalnės buvo pritvirtintas turėklas, o šiemet uždėta neslystanti danga.

Atskiro pliažo nebus

Pasiteiravus, ar neįgaliųjų paplūdimys ateityje sulauks geresnių sąlygų, I.Šakalienė pastebėjo, kad pastarųjų metų tendencija – neįgalieji turi būti integruojami į bendruomenę. Tad jiems neturėtų būti įrenginėjamos atskiros zonos.

Gal ateityje nebeliks ir neįgaliųjų paplūdimio pavadinimo? Pasak I. Šakalienės, dėl prasmės netenkančio pavadinimo bei jo atsisakymo sprendimą turėtų priimti politikai.

Vedėja suabejojo, ar verta rūpintis infrastruktūros gerinimu šiame paplūdimyje. Jos žiniomis, čia neįgalieji nesilanko. Pasak valdininkės, pagrindinė kliūtis – sudėtingas susisiekimas iš miesto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų