Pereiti į pagrindinį turinį

Neįgaliųjų tėvams – atokvėpio paslauga

2015-11-11 12:16

Mažųjų klaipėdiečių, turinčių negalią, tėvams uostamiestyje jau kurį laiką teikiama „Atokvėpio“ paslauga. Nors šia paslauga pasinaudojusieji ir žeria pagyras, tačiau kol kas masiškai tėvai neskuba savo atžalų atiduoti laikinai specialistų globai.

Visapusiška priežiūra

Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų Socialinės globos skyriuje nuo šių metų balandžio padėt teikti trumpalaikės socialinės globos „Atokvėpio“ paslauga.

Įstaigos, teikiančios minėtą paslaugą direktorė Aušra Nikolajevienė pastebėjo, kad „Atokvėpio“ paslauga suteikia galimybę specialiųjų poreikių turinčius vaikus auginantiems klaipėdiečiams atsipūsti, aktyviau integruotis į bendruomenę, dirbti, siekti karjeros.

„Trumpalaikė socialinės globos „Atokvėpio“ paslauga užtikrina visapusišką vaiko priežiūrą, o tėvams leidžia ilsėtis, dirbti ir gyventi kokybišką gyvenimą kaip ir visi Klaipėdos bendruomenės nariai“, – paaiškino A.Nikolajevienė.

Pastebima, kad ši paslauga reikalinga ne tik neįgalųjį auginantiems tėvams, bet ir pačiam vaikui, nes jis mokomas bendrauti su kitais vaikais, prisitaikyti naujoje aplinkoje. Globos namuose, vadovės teigimu, stengiamasi sudaryti kuo labiau namų aplinką primenančias sąlygas.

Priima nuo kūdikystės

Minėta paslauga teikiama ne trumpiau nei 12 valandų per parą, pusę metų arba 5 paras per savaitę.

Paslaugos kokybę užtikrina gausus būrys specialistų – socialiniai darbuotojai, slaugytojai bei jų padėjėjai, užimtumo specialistai, kineziterapeutai, ergoterapeutai, psichologas, logopedai, masažistai.

Šiuo metu globos įstaigoje yra įkurtos aštuonios vietos. Laikinai globai vaikai priimami nuo kūdikystės iki 12 metų.

Nors laikinoji globa dažniausiai teikiama mokyklinio amžiaus vaikams, tačiau pasinaudoti paslauga raginami ir ikimokyklinio amžiaus vaikus auginantieji.

„Nereikia vaiko uždaryti tik jo aplinkoje, jam reikia sudaryti laisvės sąlygas, galimybę pažinti kitus. Reikia labiau mąstyti apie vaiką, jo galimybes“, – pabrėžė įstaigos vadovė.

Tenka atverti piniginę

A.Nikolajevienė pastebėjo, kad „Atokvėpio“ paslauga yra mokama. Jos kaina priklauso nuo teikiamos paslaugos trukmės ir negali viršyti 80 proc. vaikui mokamos pašalpos.

Uostamiesčio savivaldybės taryba yra patvirtinusi minėtos paslaugos kainą parai, ji siekia beveik 28 eurus.

„Tai nereiškia, kad tėvai turi mokėti šią kainą. Kadangi vaikai gauna šalpos pensijas. Realiai kaina, kurią reikia primokėti yra ženkliai mažesnė, nes išsiskaičiuoja iš šalpos pensijos“, – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

Jos teigimu, vidutiniškai už paslaugą per parą tenka primokėti apie 9–14 eurų.

Norintieji gauti šią paslaugą turi kreiptis į Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyrių.

Naudotis nesiveržia

Vis dėlto, negalią turinčius vaikus auginantys klaipėdiečiai neskuba pasinaudoti šia jau kurį laiką teikiama paslauga.

Uostamiesčio sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorės teigimu, didesnis susidomėjimas „Atokvėpio“ paslauga pastebimas tik tuo metu, kai švietimo įstaigose prasideda ir tęsiasi atostogos.

Jau ne karta paslauga pasinaudojusi, 8 metų amžiaus vaiką auginanti Birutė Radavičienė pastebėjo, kad tokia laikina globa itin palengvina gyvenimą tokio vaiko tėvams.

„Vaikas gauna ne tik visapusę priežiūrą, bet ir specialistų pagalbą, kuri yra labai naudinga. Iki šiol labai didelė problema buvo kur palikti vaiką. Tai vienam, tai kitam giminaičiui palikti vaiką buvo tikrai sudėtinga, o dabar vaiką gali prižiūrėti ir dieną, ir naktį“, – pastebėjo B.Radavičienė.

Ne tik pagalba, bet ir ugdymas

Klaipėdietė pasakojo, į globos įstaigą atžalą nuvežanti dieną ir pasiimanti vakare, todėl vaikas gyvena pilnavertį gyvenimą šeimoje, tačiau ištisą dieną gauna jam reikalingą profesionalų pagalbą, yra ugdomas.

B.Radavičienės pastebėjo, kad kiekvienas vaikas, kuriam suteikiama minėta laikinoji globa, sulaukia išskirtinio tiek įstaigos vadovybės, tiek su globojamuoju dirbančio personalo dėmesio.

Moteris teigė šia paslauga pasinaudojanti jau ne pirmą kartą – vasaros atostogų metu minėta paslauga buvo reikalinga du kartus po dvi savaites bei vieną savaitę rudens atostogų metu.

„Atokvėpio“ paslauga, anot klaipėdietės, nėra per brangi, nes didžioji dalis mokesčio skiriama iš vaiko gaunamos paramos.

„Šiaip ar taip, ar auklei paliktume, maistą pirktume. O juk į šią kainą įtraukiamas ir maitinimas“, – teigė B.Radavičienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų