Pereiti į pagrindinį turinį

Neringoje sklandė giedra Beno dvasia

2009-06-01 09:00
Delikatesai: unguriai žuvų turguje traukė atvykėlių žvilgsnius.
Delikatesai: unguriai žuvų turguje traukė atvykėlių žvilgsnius. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Beprotiškai fantastiška – turbūt taip savaitgalį Neringoje būtų apibūdinęs šviesios atminties Vytautas Kernagis. Maestro skulptūros atidengimas tapo jaudinančiu sezono atidarymo šventės akcentu.

Viliojo rūkyta žuvimi

Į vasaros sezono atidarymo fiestą skubėjusiems žmonėms šeštadienį priešpiet jau teko pasispausti keltuose. Važiavusieji į Nidą nepraleido progos Preiloje apsirūpinti užkandžiais – ten šurmuliavo nedidelis rūkytų žuvų turgus. Pirkėjus drąsiau traukti litus iš piniginių ragino muzikantai.

Neringiškiai, siūlę lydekų, starkių, karšių, karosų, ešerių, ungurių ir kitų žuvų, džiaugėsi sėkminga prekyba. „Paklausiausios žuvys – turinčios mažai kaulų“, – juokėsi savo prekes siūlę Jolita ir Tadas Burneikos.

Pardavėjai tvirtino, kad rūkytų gardėsių kainos išliko tokios pat kaip ir pernai. Nedidelį karšį turguje buvo galima įsigyti už 9 litus, kilogramas ungurių kainavo 100–110 litų.

Žuvų turgus Preiloje vasaros sezono atidarymo proga buvo organizuotas jau trečiąkart. „Svečiams patinka, žmonės klausinėja, ar galima čia užsukti ir paprastais savaitgaliais. Visgi į turgų kviečiame tik per šventę, o kitomis dienomis žvejai prekiauja prie savo namų“, – aiškino neringiškiai.

Prekiavo ir kailiais

Vietą savo automobiliui šeštadienį Nidoje nebuvo paprasta rasti. Nors miestas šurmuliavo, kavinėse apgulties nesijautė. Skubėję džiaugtis saule ir šiluma žmonės pasklido kas kur – vieni traukė ant Parnidžio kopos, kiti apžiūrinėjo gražuoles jachtas, stebėjo jėgos aitvarų viražus virš bangų, treti zujo dviračiais po pušyną.

Mugėje buvo galima įsigyti ne tik įprasto, bet ir „gyvo“ naminio alaus, smaližiai traukė prie medaus prekystalių. Puodelis lauke išvirto karšto šokolado kainavo 5 litus, ledų porcija – nuo 3 litų.

Tarp prekystalių su suvenyrais gan egzotiškai atrodė kailinių kepurių kalnai. Žieminiais galvos apdangalais prekiavusi moteris prisipažino, kad jau ne pirmus metus atkeliauja į šventę Neringoje iš Grigiškių. „Siūlome nuolaidų, tad nemažai žmonių susigundo įsigyti kailinę kepurę ir per karščius“, – šypsojosi atvykėlė.

Benas sugrįžo

Vaikštinėjusiųjų marių pakrante žvilgsnius traukė baltu audeklu uždengta šviesios atminties V.Kernagiui skirta skulptūra. Žmonės apie ją ėmė būriuotis dar gerokai prieš atidengimo ceremoniją.

Į iškilmes su sūnumi Vėju atskubėjusi maestro duktė Eglė Kernagytė jaudinosi, tačiau aplinkiniams dalijo nuoširdžias šypsenas. Skulptoriaus Romo Kvinto darbu ji tvirtino esanti patenkinta. „V.Kernagis toks ir buvo – žvelgiantis į dangų, grojantis gitara. Kai skulptūros variantas dar buvo ne bronzinis, išties jaučiausi keistai – atrodė, kad tėvas sėdi šalia ir klausosi, kas ką šneka. Dabar taip norėtųsi užsimerkti, o atsimerkus pamatyti, kad skulptūra atgijo. Jau nebereikės Beno kviesti plaukti į Nidą – nuo šiol jis visuomet jūsų lauks čia“, – su meile kalbėjo duktė.

Atidengė dukra ir anūkas

„Vytas žinojo, kad čia sugrįš. Apie tai buvau užsiminęs. Tylėdamas jis paspaudė man ranką ir linktelėjo galva“, – susirinkusiems kalbėjo vienas iš kūrinio pastatymo iniciatorių Arūnas Valinskas.

Skulptūrą su sūnumi atidengusi E.Kernagytė dėkojo idėjos sumanytojams, liejinio pastatymui apie 40 tūkst. litų skyrusiai Lietuvos rotarių bendruomenei, kitiems rėmėjams ir autoriui. „Tai nėra antkapis, o prisiminimas“, – santūriai pažymėjo susirinkusiems skulptorius R.Kvintas.

Ceremonijos dalyviai neskubėjo skirstytis – vienas po kito sėdosi šalia legendinio Beno skulptūros, klausėsi gyvos bardų muzikos.

Įžymybių alėja galbūt plėsis

Neringos meras Vigantas Giedraitis ir jo pavaduotoja Aušra Feser džiaugėsi, kad prie marių nuo šiol rymos skulptūra asmenybės, kuri daugeliui žmonių atvėrė kelią į Nidą. Miesto valdžios atstovai atviravo, jog yra svarstymų įamžinti ir daugiau simbolių, kurie asocijuojasi su Kuršių nerija, tačiau detalių nepanoro atskleisti. Taip pat gali būti, kad Nidoje esanti įžymybių alėja bus papildyta naujais rankų atspaudais.

Šį sezoną Neringa nepristato didelių naujovių, tačiau meras pabrėžė, kad gairės nesikeičia: „Norime išlikti ramiu ir saugiu pažintinio turizmo kurortu“.

Kultūriniams projektams Neringoje šią vasarą savivaldybė skyrė apie 250 tūkst. litų. Svečius džiugins tradiciniais tapę Tomo Mano, kamerinės, folkloro muzikos festivaliai bei kiti renginiai.

Į pliažą kursuos autobusas

Ieškančius atgaivos kūnui ir dvasiai Neringa siūlo jaukius viešbučius, kelis nedidelius sveikatingumo bei grožio centrus. Vasarą Nidos paplūdimyje tradiciškai vyks jogos užsiėmimai. Pajūryje žadama pastatyti kelis ženklus, žyminčius nerūkimo zonas.

Gelbėtojai Neringoje jau darbuojasi. Sezono naujovė – kas 10 minučių iš Nidos centro kursuos autobusas į paplūdimį. Transporto priemonė pritaikyta vaikų ir neįgaliųjų vežimėliams. Kelionė į paplūdimį kainuos 2,5 lito. Tikimasi, kad patogus susisiekimas paskatins daugelį vasarotojų palikti automobilius aikštelėse užmiestyje ir mažiau teršti pajūrio orą.

Prašo nešerti šernų

Anot neringiškių, labai populiarėja vėjaračių sportas, vaikščiojimas su lazdomis. „Pavyko rasti bendrą kalbą su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija – pagaliau pradėjome matuoti ir žymėti pėsčiųjų takus. Iki šiol dėmesio jiems pristigdavo. Yra buvę atvejų, kai žmonės tris dienas klaidžiodavo po miškus ir nerasdavo jūros“, – šyptelėjo mero pavaduotoja.

Šernai į Neringos gyvenvietes vis rečiau užsuka, tačiau vietiniai būgštauja, kad laukinių gyvūnų vizitų vėl gali padažnėti, jei poilsiautojai juos šers. „Jei žmonės neatpras taip elgtis, galime sulaukti ne tik kiaulių, bet ir šernų gripo“, – juokavo meras V.Giedraitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų