Pereiti į pagrindinį turinį

Pajūrį drebins griausmingas vasaros startas

2013-05-18 07:00
Pajūrį drebins griausmingas vasaros startas
Pajūrį drebins griausmingas vasaros startas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kurortai pajūryje poilsiautojų jau laukia išskėstomis rankomis. Šį savaitgalį visi keliai veda į Palangą, kur vyksta kurorto atidarymo šventė. Po savaitės sezono pradžią skelbs ir Neringa. Pernykštę vasarą vis dar keiksnojantys pajūrio verslininkai šiemet žada paslaugų kainų nedidinti, kad nebaugintų poilsiautojų.


Komentaras


Adelė Karaliūnaitė


Žolininkė

Gamta byloja, jog vasara bus gera. Visomis prasmėmis. Šiuo metu žydi visi augalai – ir tie, kurie jau turėjo nužydėti, ir tie, kurie dar tik turėjo žydėti. Pavyzdžiui, tokia vaisgina. Ji turėjo žydėti tik birželio pradžioje, o jau dabar yra išskleidusi žiedus. Todėl galima tikėtis, kad birželį gali būtų daug lietaus, jei jau augalai taip skuba žydėti. O šiaip vasara turėtų būti įvairi – ir su karščiais, ir su liūtimis, ir su perkūnija. Manau, kad vasara bus karštesnė nei pernai. Ir bus tokie karščio laikotarpiai, o ne atskiros karštos dienos. Iš to, kad kai kurie augalai žydi per anksti, sprendžiu, jog vasara bus ilga, nes, ko gero, augalai žydės antrą kartą. Po bobų vasaros gražūs orai turėtų tęstis net iki Vėlinių. Bent jau taip rodo dabartiniai gamtos ženklai.

Laukia 200 tūkst. žmonių

Kurorto atidarymo renginiai Palangoje prasidėjo jau vakar, bet piką šventė pasieks šiandien.

Palangiškiai tikisi, kad savaitgalį Palangoje apsilankys apie 200 tūkst. žmonių. „Visi viešbučiai buvo daugmaž užsakyti iš anksto, tad atvykusiems ir ekspromtu ieškantiems nakvynės gali tekti paklaidžioti. Aišku, yra didelis privatus sektorius“, – teigė Palangos turizmo informacijos centro direktoriaus pavaduotoja Egidija Smilingienė.

Šį savaitgalį para viešbutyje dviviečiame kambaryje vidutiniškai kainuoja apie 200 litų.

Lietuvos automobilių kelių direkcija vairuotojus įspėja savaitgalį į Palangą važiuoti atsakingai. Direkcijos atstovų teigimu, skaičiuojama, kad į Palangą magistrale Vilnius–Kaunas–Klaipėda savaitgalį gali važiuoti 70 tūkst. automobilių – tiek, kiek įprastu metu per savaitę. Todėl esą kai kuriose vietose, kur vyksta magistralės remonto darbai, gali susidaryti spūstys.

Užplūdo rusai

E. Smilingienės teigimu, Palangoje sujudimas jaučiamas nuo gegužės pradžios.

„Gegužės 1–9 dienomis kurorte ypač daug poilsiautojų iš Rusijos. Matyt, žmonės dėl įvairių švenčių turėjo nemažai poilsio dienų ir jas leido Palangoje“, – svarstė pašnekovė.

Jos žodžiais, pastaruoju metu Palangos turizmo informacijos centre sulaukiama daugybės paklausimų dėl apgyvendinimo paslaugų vasarą. Tai reiškia, jog kurorte žmonių neturėtų trūkti.

„Lietuviai atostogas Palangoje planuojasi savarankiškai, tačiau, manau, kad ir vietinių poilsiautojų kurorte tikrai bus. Lietuviai įprastai į Palangą atostogauti pradeda važiuoti po Joninių. Tačiau ir dabar laikas labai geras – oras puikus, o kainos dar tikrai nėra tokios, kokios būna įsibėgėjus vasarai“, – dabar vykti ilsėtis į Palangą rekomendavo E.Smilingienė.

Siūlys naujų paslaugų

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Giedrė Kvedaravičienė patikino, jog vasarą kainos Palangoje turėtų būti tokios, kaip pernai.

„Manau, jog kainos nedidės, jos tik mažėti gali. Nors padidėjo minimali alga, auga išlaidos vandeniui, elektrai, tačiau objektyvių priežasčių didinti kainas nėra. Praėjęs labai nevykęs sezonas taip pat turėtų suveikti kaip saugiklis, kad klientai yra labai jautrūs kainoms. Todėl pirmiausia reikia jiems pateikti kokybinį paslaugų augimą, kad būtų galima didinti kainas“, – aiškino G.Kvedaravičienė.

Ji pabrėžė, jog šiemet Palangoje poilsiautojų ir lauks pagerėjusi paslaugų kokybė, bent jau tuose viešbučiuose ir restoranuose, kurie priklauso asociacijai ir veikia visus metus, o ne tik kelis vasaros mėnesius.

„Žinau, kad kolegos labai kūrybingai meniu dėlioja, galvoja apie papildomas paslaugas. Mes, pavyzdžiui, atidarysime šildomą lauko baseiną, vaikams rengsime dienos stovyklas su profesionaliomis auklėmis ir animatoriais, kad tėvai turėtų, kur palikti savo atžalas ir galėtų ramiai ilsėtis“, – pasakojo vienam Palangos viešbučių vadovaujanti G. Kvedaravičienė.

Linksniuoja dėl kainų

Ji neslėpė, jog tikrai nemalonu, kai kasmet Palangą vasaros viduryje visi pradeda linksniuoti dėl didelių kainų. Tokį žmonių požiūrį į kurortą esą ir bus bandoma pakeisti.

„Norisi, kad Palangą linksniuotų kaip kurortą, kuriame teikiamos kokybiškos paslaugos. Tada ir apie kainas niekas nebekalbės“, – vylėsi G. Kvedaravičienė.

E. Smilingienės žodžiais, šio sezono Palangoje išskirtinumas bus tai, kad ji yra Lietuvos kultūros sostinė, todėl vyks labai daug pačių įvairiausių renginių.

„Mums svarbiausia, kad neprisnigtų, nebūtų šalta, nors šiek tiek šviestų saulė. Tuomet žmonių neturėtų trūkti. Tada viskas bus gerai“, – į netolimą ateitį žvelgė G. Kvedaravičienė.

Atidarymas – po savaitės

Neringa kurortinio sezono pradžią skelbs nuo gegužės 24 d. – vyks tradicinė šventė „Benai, plaukiam į Nidą“.

Todėl verslininkai intensyviai ruošiasi kuo tinkamiau priimti poilsiautojus.

„Visi remontuojasi, gražina aplinką. Pradedamos atidarinėti lauko kavinės. Jau porą mėnesių jaučiame didesnį atostogautojų susidomėjimą Neringa. Turistai laukiami išskėstomis rankomis“, – teigė Nidos turizmo ir kultūros informacijos centro „Agila“ direktorė Neringa Gecevičiūtė.

Kitam savaitgaliui Nidoje ir kitose Neringos gyvenvietėse jau užsakyta didžioji dauguma nakvynės vietų.

Neringa poilsiautojus pasitiks gerais pokyčiais – suremontuotas dviračių tako ruožas tarp Neringos ir Pervalkos.

Orientaciniame parke, kuris įkurtas visoje Neringoje, specialios trasos nuo šio sezono bus pritaikytos ne tik dviratininkams ir pėstiesiems, bet ir neįgaliesiems.

Brangina dirbtinai

„Svarbiausia, kad būtų geras oras. Pernai vasarą buvo tik 14 tikrų vasariškų dienų, todėl tokį sezoną norisi tik pamiršti ir tikėtis, kad bus geriau“, – teigė N.Gecevičiūtė.

Paklausta, ar Kuršių nerijoje poilsiautojams šiemet „nekąs“ kainos, pašnekovė patikino, kad jos bus tokios pačios, kaip ir pernai.

„Žinoma, dirbtinio kainų sukėlimo taip pat galima tikėtis. Pavyzdžiui, jei ilgajam Joninių savaitgaliui bus prognozuojamas geras oras, akivaizdu, kad bus žmonių antplūdis, todėl verslininkai tikrai pakels ir kainas“, – neabejojo N. Gecevičiūtė.

Ji prisiminė praėjusių metų liepos paskutinįjį savaitgalį. Neringoje vyko džiazo festivalis, buvo labai karšta, tad žmonės į Kuršių nerija plūste plūdo.

„Poilsiautojams, kurie iš anksto nebuvo pasirūpinę nakvyne, nebegalėjome nieko pasiūlyti, nes viskas buvo užimta. Jei atsirasdavo kelios laisvos vietos, tai kainos buvo tokios, kurios paprastam lietuviui tikrai nėra priimtinos“, – neslėpė direktorė.

Sandėliuke – apartamentai

Neringos turizmo ir verslo asociacijos prezidentė Irma Baltrušaitienė taip pat patikino, jog šią vasarą kainos Kuršių nerijoje bus tokios pat, kaip ir prieš metus.

„Pas mus kainos kanda mažiausiai, nes kurortas geras, ramus, o jos – stabilios“, – pabrėžė pašnekovė.

Ji skaičiavo, kad savaitės poilsis vienam žmogui, kuris norėtų tvarkingai miegoti ir protingai valgyti, Neringoje gali kainuoti apie 1 tūkst. litų, pramogoms pinigų reikės papildomai.

„Galima išleisti ir 3–4 tūkst. litų ir net pageidautina, kad taip būtų“, – šypsojosi I. Baltrušaitienė.

Ji tikino, jog Neringoje kainos nėra itin žemos todėl, kad paslaugų kokybė gera.

„Net jei vieta nakvynei ir nuomojama sandėliuke, tačiau jame vis tiek įrengti vos ne apartamentai. Paslaugų kokybė kyla kasmet, į ją tikrai daug investuojama, o kainos išlieka stabilios“, – tvirtino I.Baltrušaitienė.

Prezidentė, kaip ir kiti pajūrio verslininkai, net neabejojo, jog tai, ar sezonas bus sėkmingas, lems orai.

„Nuo jų viskas ir priklauso. Jie – svarbiausias veiksnys, nes poilsiautojams daugiau nelabai ką ir turime pasiūlyti“, – konstatavo pašnekovė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų