Pereiti į pagrindinį turinį

Neringoje turistai poilsiavietėmis paverčia mašinų stovėjimo aikšteles

2012-06-30 11:45
Neringoje turistai poilsiavietėmis paverčia mašinų stovėjimo aikšteles
Neringoje turistai poilsiavietėmis paverčia mašinų stovėjimo aikšteles / Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos nuotr.

Neapsikentusi automobiliais ir nameliais ant ratų atvykstančių turistų savivalės, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija nusprendė uždrausti automobilių stovėjimo aikštelėse transporto priemones laikyti per naktį.

Aikštelėse įsikuria lyg namuose

Direkcijos darbuotojai ne kartą gražiuoju aiškino atvykėliams, kad bet kur mašinų ir namelių ant ratų nerijoje negalima statyti.

„Tačiau žmonėms, matyt, trūksta informacijos. Gal užsieniečiai ir nepasidomi, kokia yra čionykštė tvarka. Automobilių aikštelėse žmonės įsirengia turistavietes – pasistato kėdes, stalus, išskleidžia skėčius ir aikštelėse gyvena po 2–3 paras“, – aiškino Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Martinas Duobinis.

Bausti dar neskuba

Aplinkosaugininkai kol kas neskuba bausti tokių poilsiautojų, tačiau Kuršių nerijos nacionaliniame parke toks laisvalaikio leidimo būdas yra draudžiamas.

„Nors ir numatytos baudos, bet protokolų neskubame rašyti. Pirmiausia bandome paaiškinti žmonėms, kad nameliams ant ratų reikalingos specialios aikštelės. O jų Neringoje yra tik viena – Nidoje esančiame kempinge“, – tikino pareigūnas.

Per naktis – muzika ir laužai

Parko darbuotojai pastebi, kad daugiau bėdų kelia ne užsieniečiai, atvykstantys nameliais ant ratų, o automobiliuose naktis leidžiantys lietuviai.

„Gal žmonės įpratę taip poilsiauti kitose Lietuvos vietose, kur nors prie ežerų, upių. Jaunesni įsikuria automobilių aikštelėse, dienas leidžia prie jūros, o miega mašinose. Dėl to, kad šiukšlinama, kūrenami laužai, nusprendėme automobilių aikštelėse kelio ženklais apriboti mašinų laikymą per naktį“, – aiškino M.Duobinis.

Preiloje, Pervalkoje, Juodkrantėje ir Nidoje Neringos savivaldybė jau sustatė kelio ženklus, draudžiančius laikyti mašinas automobilių aikštelėse nuo 23 iki 6 val.

„Kreipėmės į Klaipėdos savivaldybę ir Kelių policijos biurą, kad šie ženklai atsirastų ir Smiltynės aikštelėje“, – tikino M.Duobinis.

Pasak direkcijos atstovo, turistas, pasirinkęs tokį poilsiavimo būdą, dažnai sulaukia kitų žmonių priekaištų, kadangi užimama automobilio vieta.

Parko direkcija primena, kad visoje Kuršių nerijoje yra draudžiama statyti palapines. Tai galima padaryti tik Nidos kempinge.

Visoje nerijoje yra įrengtos 7 poilsiavietės, kur galima trumpam sustoti poilsio bei susikurti laužą.

Jos įrengtos Smiltynės, Juodkrantės, Preilos ir Nidos girininkijų teritorijose.


Neringos poilsiavietės

Smiltynės girininkijoje esanti poilsiavietė yra miško aikštelėje dešinėje kelio Klaipėda–Nida pusėje. Pasiekiama važiuojant pagrindiniu keliu Smiltynė–Nida, 3 km pasukus į dešinę miško taku. Čia telpa 30 žmonių. Įrengta ir rekreacinė aikštelė vaikams.

Yra dvi Juodkrantės girininkijos poilsiavietės. Viena jų – Juodkrantės gyvenvietės vakarinėje dalyje, pušyne ties Ievos kalnu. Joje telpa 16 žmonių.

Kita poilsiavietė įkurta į šiaurę nuo Juodkrantės gyvenvietės kairėje kelio Juodkrantė–Klaipėda pusėje, miške, apie 200 m nuo jūros. Poilsiavietė pasiekiama nuo dviračių tako Juodkrantė–Smiltynė pasukus į kairę žvyruotu keliuku jūros link.

Preilos girininkijoje taip pat galima rasti dvi poilsiavietes. Viena jų pasiekiama nuo dviračių tako Nida–Preila prieš pat Preilos gyvenvietę pasukus į kairę.

Kita poilsiavietė įkurta į pietus nuo Pervalkos kairėje kelio Nida–Klaipėda pusėje, netoli jūros, vadinamojoje Pajūrio palvėje.

Poilsiavietė pasiekiama iš pagrindinio kelio Nida–Klaipėda 16 km pasukus miško taku į kairę. Poilsiavietėje įrengta vaikų žaidimo aikštelė.


Nidos girininkijoje siūloma pailsėti trijose poilsiavietėse. Viena yra 6 km nuo Nidos centro, Bulvikio įlankoje ant Kuršių marių kranto, kita – miške tarp Nidos ir Preilos gyvenviečių, Giedružės kalno papėdėje.

Poilsiavietė pasiekiama nuo dviračių tako Nida–Preila pasukus į kairę jūros kryptimi ties nuoroda „iki jūros 2,1 km“.

Dar viena poilsiavietė yra prie Nidos gyvenvietės, Pajūrio palvėje. Ji pasiekiama iš pagrindinio kelio Nida–Smiltynė pasukus jūros link ties šiaurine įvaža į Nidą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų