Pereiti į pagrindinį turinį

Nidoje šeštadienį džiaugtasi Žiobrinėmis

2014-05-03 18:15

„Dievinam tokias šventes“, - vaikštinėdami pievoje greta Nidos uosto po daugelio metų atgimusiomis Žiobrinėmis žavėjosi Neringos kurorto svečiai.

Geras oras, folkloro ansamblių kuriama ypatinga nuotaika bei galimybė patiems išsikepti senoviniu būdu paruoštą žiobrį Neringos lankytojus paskatino linksmybes Žiobrinėse iškeisti į deginimasi pajūrio užkopėje.

Kaip kalbėjo šventės tradicijas pristačiusi  folkloro ansamblio „Giedružė“ vadovė Audronė Buržinskienė, Žiorbines švęsdavo visos pamario krašto gyvenvietės. Pagrindinis šventės akcentas – lauže keptas žiobris. Šventės būdavo švenčiamos šios žuvies neršto metu – pavasarį ir rudenį. Folkloro vadovei antrino Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro direktorės pavaduotoja Eglė Baltranaitė, priturdama, kad kol druska paskatinta ir svogūnais įdaryta žuvis kepdavo – greta laužo netrūkdavo dainų, šokių bei diskusijų apie žūklės sezoną.

Į Neringą sugrįžusia švente džiaugėsi Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis, pirmasis į laužą įsmeigęs ant vytelių pamautas žuvis.  Paskui merą sekė būrys Neringos gyventojų ir svečių. Kiekvienas panorėjęs galėjo ne tik užmauti žuvį ant specialiai nudailintos vytelės, bet ir prižiūrėti jos kepimo procesą.

Patiekalais iš Neringos žvejų Baltijos jūroje bei Kuršių mariose pagautos žuvies vaišino ir Nidos meno kolonija, Pervalkos bendruomenė, kurorto maitinimo įstaigos.

Žiobrinėse netrūko ir pramogų – vaikai spalvino žuveles, vėliau savo kūriniais puošė šventės teritoriją. Netrūko darbštuolių lipdžiusių žuveles iš molio. Neringos moterys demonstravo tinklų mezgimą. Rankų taiklumą, akies žvitrumą bei minties greitumą buvo galima pasitikrinti įvairių rungčių ir atrakcijų metu.

Šventėje koncertavo Žiobrinių tradicijas pristatė folkloro ansamblis „Giedružė“, koncertavo kurorto kapelos „Joldija“ bei „Kuršininkai“, folkloro ansamblis „Aušrinė“ bei svečiai iš Kretingos – kapela „Lakštingelė“. 

Šokiai ir dainos tęsis iki vidurnakčio „Žiobrinių“ gegužinėje, kurios metu koncertuos svečiai iš Klaipėdos – liaudiškos muzikos kapela „Prūsai, ilgi ūsai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų