Pereiti į pagrindinį turinį

Nigerijos piratai atakavo lietuvių laivą

2012-04-04 05:00
Nigerijos piratai atakavo lietuvių laivą
Nigerijos piratai atakavo lietuvių laivą / Scanpix nuotr.

Prie Nigerijos krantų atsidūręs „Limarko“ laivininkystės kompanijai priklausantis laivas su lietuvių įgula vėl patyrė užpuolimą.

Teigiama, kad į laivą buvo įsibrauta ir net pavogta daiktų. Tačiau klaipėdiečių jūrininkų artimieji teigia, kad laivas patyrė Nigerijos piratų ataką.

Laivas „Pluto“, plaukiojantis su Lietuvos vėliava, buvo užpultas prieš savaitę.

„Kiek žinau, dingo mobiliojo ryšio telefonai, žiūronai, grynieji pinigai“, – tikino „Limarko“ laivininkystės kompanijos vadovas Vytautas Lygnugaris.

Į laivą buvo įsiveržta, kai jis buvo Port Harcourt uosto prieigose.

Įgulos narių artimieji teigia, kad tai nebuvusi paprasta vagystė.

„Žinau, kad piratai norėjo pasiimti su savimi moterį virėją, bet ji yra vyresnio amžiaus, tai nepaėmė jos. Kiek dar mūsų artimieji turi gyventi baimėje? Kodėl ten vis dar siunčiami mūsų laivai ir net be apsaugos?“ – klausė vieno įgulos nario žmona.

Tačiau V.Lygnugaris incidentą vadina buitine vagyste.

„Jų buvo daug, kas ten ką sučiups. Gerai, kad niekas nenukentėjo fiziškai. Bent jau mes iš kapitono neturime tokios informacijos, kad kažkas mėgino išsivesti įgulos narį. Neturime ir žinių, kad ten buvo kažkas sumuštas ar buvo grumtynės“, – tvirtino kompanijos vadovas.

Tai ne pirmas incidentas šiai kompanijai priklausančiuose laivuose. 2009-aisiais Nigerijos piratai buvo pagrobę penkis laivo „Saturnas“ įgulos narius. Po metų buvo pagrobtas šios kompanijos laivo „Argo“ kapitonas.

„Įgulų saugumo klausimą buvo mėginta spręsti tarptautiniu lygiu, tačiau niekas nepasikeitė. Nors šis klausimas keliamas ir Briuselyje, kad laivams būtų leista turėti apsaugą. Tačiau kol kas ginkluotos apsaugos laivuose negalima turėti“, – aiškino kompanijos vadovas.

V.Lygnugaris tikino, kad su laivo kapitonu susisiekiama kiekvieną dieną.

„Nė vienas įgulos narys nepareiškė noro grįžti pirma laiko ir pasiliko dirbti toliau. Įgula buvo pakeista prieš maždaug du mėnesius. Visi pasiliko laive ir patikino, kad psichologinė būklė ten yra gera“, – teigė V.Lygnugaris.

Laivą „Pluto“ kompanija įsigijo 2006 m.

„Kalbant apie tuos du atvejus, kai prieš dvejus metus nukentėjo mūsų įgulų nariai, be žmogiško faktoriaus tuomet buvo neapsieita. Jei įgulos būtų buvusios apdairesnės, tų įvykių nebūtų buvę. Tokiose situacijose yra daug niuansų“, – pabrėžė V.Lygnugaris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų