Pereiti į pagrindinį turinį

Pagirios – pavojingos

2009-02-13 09:00

Net jei alkoholio kiekis kraujyje neviršija leistinos normos, vairuoti, kol jaučiami pagirių simptomai, yra keturis kartus pavojingiau nei įprastomis aplinkybėmis.

Draudimo grupės RSA, kuriai priklauso „Lietuvos draudimas“, užsakymu Brunelio universitete Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas, kuris parodė, kad pagiringam vairuoti kur kas pavojingiau nei esant girtam.

Paaiškėjo, kad vakare šventę vairuotojai iš ryto jausdami pagirių simptomus keturis kartus dažniau viršijo greitį vidutiniškai 16 kilometrų per valandą. Vairavo nenuspėjamai ir neatsargiai – keturis kartus dažniau gatvėse atliko netikėtus manevrus bei darė kitus eismo taisyklių pažeidimus, tokius kaip dvigubai dažniau nesustojo prie raudonos šviesos ar „Stop“ ženklo. Be to, pagiringų vairuotojų reakcija buvo sulėtėjusi – jie dvigubai lėčiau priėmė sprendimus kelyje.

Tyrimas buvo atliekamas specialiame vairavimo simuliatoriuje Brunelio universitete. Fokus grupėse dalyvavo 11 jaunų vairuotojų, turinčių panašų vairavimo stažą. Vairavimo testai, imituojant rytinę kelionę į darbą, buvo atliekami nuo aštuntos iki dešimtos ryto. Naktį prieš eksperimentą visi tyrimo dalyviai priklausomai nuo kūno masės buvo suvartoję nuo 4 iki 7 alkoholio vienetų ir miegoję vidutiniškai šešias valandas.

Šis pagirių efektas nustatytas stebint vairuojančius žmones, kurių kraujyje alkoholis neviršijo leistinos normos. Mūsų šalyje leistina alkoholio norma vairuotojo kraujyje – 0,4 promilės.

Lietuvoje kas aštuntas eismo įvykis atsitiko dėl neblaivių asmenų kaltės. Ši statistika būtų dar skausmingesnė, jei į ją būtų įtraukti įvykiai, sukelti nuo pagirių kenčiančių vairuotojų.

Tyrimo duomenimis, pagrindiniai pagirių simptomai, lemiantys neatidų elgesį gatvėse, – bendras kūno nuovargis, silpnumas, troškulys, galvos ir raumenų skausmas, pykinimas, vėmimas, miego trūkumas ir sumažėjęs dėmesys bei koncentracija. Šiuos simptomus sukelia organizmo dehidratacija, mažas cukraus kiekis kraujyje ir netolygus miegas.

„Įsidėmėtina, kad pražūtinga vairuoti ne tik išgėrus, bet ir rytą po šventės, kol dar jaučiamos pagirios“ , – sakė „Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir rinkodaros departamento direktorius Vaidotas Krencius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų