Pereiti į pagrindinį turinį

Pakelės virs šiukšlynais

2009-04-18 09:00
Pakelės virs šiukšlynais
Pakelės virs šiukšlynais / Vytauto Liaudanskio nuotr. Kultūra: kartą per metus rengiant valymus, netrukus pakelės virs šiukšlynais.

Dėl lėšų trūkumo Klaipėdos regiono kelių pakelės nuo šiukšlių bus valomos tik kartą per metus.

Pakelės apžels atliekomis

Į pajūrį traukiantys poilsiautojai ir turistai greitai bodėsis žvalgytis per autobuso ar automobilio langus. Galima spėti, jog pakelės greitai taps žole užžėlusiu sąvartynu.

Taupyti nurodžiusi Lietuvos automobilių kelių direkcija paskelbė trečią kelių priežiūros lygį, o tai reiškia, kad keliai bus valomi tik kartą metuose, pakelės šienaujamos taip pat kartą per metus.

Specialistai perspėja, kad ilgai nelaukus pakelės virs šiukšlynais.

„Neabejoju, kad netrukus viskas atrodys kaip po karo. Sėdime ant parako statinės. Kai poilsiautojai patraukia į pajūrį, mes iš pakelių tonas šiukšlių surenkame. Kelias Palanga – Klaipėda vasarą atrodys kaip sąvartynas. Augs ne tik žolė, bet ir krūmynai. Pakelių šienavimas reikalingas ne tik dėl estetinio vaizdo, tai būtina gaisrų prevencijai“, – nuogąstavo "Klaipėdos regiono kelių" direktorius Petras Kaučikas.

Į pakeles – milijonai

"Klaipėdos regiono keliai" prižiūri apie 2 tūkstančius kilometrų apskrities kelių.

„Pakelių valymas yra labai brangus malonumas. Per metus vien šiukšlių surinkimui reikia skirti pusę milijono litų, šienavimas kainuoja du milijonus“, – aiškino vadovas.

Kelininkai tikina, kad nerenkamos šiukšlės ilgainiui ims pūti, jų surinkimas taps dar sudėtingesnis. Neatmetama, kad susikaupusios atliekos gesdamos gali užteršti gruntinius vandenis.

Savivaldybė kratosi atliekų

Klaipėdos apskrityje vykusiame ekstremalių situacijų posėdyje buvo svarstyta, kaip reikėtų spręsti šiukšlių surinkimo problemą. Gyventojų išmestas atliekas už savo lėšas iš miškų renka ir Kretingos, ir Šilutės urėdijos. Nors įstatymas numato, kad bešeimininkes šiukšles turėtų tvarkyti savivaldybės, tačiau jos to neskuba imtis. Kretingos urėdija pernai gavo raštą iš Klaipėdos miesto savivaldybės, kuriame prašoma surinkti ir išvežti Girulių miške Klaipėdos miesto gyventojų suvežtas buitines atliekas, nors pati savivaldybė yra viena iš Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro įkūrėjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų