Pereiti į pagrindinį turinį

Palaikų problema šokdina visus

2008-12-30 09:00
Palaikų problema šokdina visus
Palaikų problema šokdina visus / Nerijaus Jankausko nuotr.

Nesutarimai dėl žmonių palaikų saugojimo Klaipėdos regione pridarė problemų ir policijai, ir kitų miestų ekspertams, o mirusiųjų artimieji dar ir pinigines turės gerokai pakrapštyti.

Savivaldybės principingos

Nuo gruodžio 23 dienos ritualinių paslaugų firma "Aterna", kurioje laikinai glaudžiasi Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos instituto (TMI) Klaipėdos skyrius, pareiškė nebelaikysianti lavonų, jei Klaipėdos regiono savivaldybės nepasirašys su firma sutarčių.

Jų pagrindu firma lavonus po ekspertizės saugotų iki kūną atsiimtų artimieji.

Tačiau tik Klaipėdos miesto ir Šilutės savivaldybės susizgribo tartis su firma, laikančia žmonių palaikus po ekspertizės.

Kitos savivaldybės principingai laikosi nuostatos, jog rūpintis gyventojų palaikais atlikus tyrimus jiems nepriklauso.

"Aterna" nenusileidžia ir spaudžia pasirašyti bent laikinas sutartis – kitu atveju jokių lavonų nepriimsią.

Išeitis – laikinos sutartys

Firmos direktorė Vitalija Rumbaitienė aiškino, jog bent į savivaldybių mėginimą tartis ir prašyti pagalbos reaguoja palankiai, o laikinose sutartyse net nėra reikalavimo sumokėti už palaikų laikymą.

"Kol kas neprašome mokėti, susitariame, jog savivaldybės informuoja pervežimais besirūpinančią kompaniją, kad už mirusiųjų saugojimą moka artimieji iki bus išspręstas tas klausimas. Sutartyse tiesiog apibrėžtas darbas su lavonus pervežančiomis firmomis", – aiškino V.Rumbaitienė.

Lavono laikymas vieną parą firmos "Aterna" šaldymo spintoje artimojo netekusiam žmogui kainuoja 80 litų.

Dirba viršvalandžius

Šiuo metu firmos ultimatumai ir savivaldybių nenoras spręsti problemą daugiausia rūpesčių sukelia policininkams, mirusiųjų artimiesiems ir kitų miestų teismo medicinos ekspertams.

Mirusiųjų kūnų saugojimas labiausiai rūpi policijai – ji priversta rūpintis, kad atlikus ekspertizę būtų galimybė laikinai velionį ir saugoti.

Klaipėdos rajono savivaldybės samdomai firmai "Pas Virginiją" jau liepta vežti palaikus į Tauragę ir Telšius.

"Kažkur tą lavoną reikia padėti, tad vežėme, kur priėmė. Atseit savivaldybė su "Aterna" nesudarė sutarties ir pasakė, kad dėtų, kur nori. O kur policija duoda nurodymus, ten mes ir vežame", – aiškino "Pas Virginiją" vadovė Virginija Ruškienė.

Telšių poskyrio Teismo medicinos ekspertas Rimantas Rauktys patvirtino, jog po švenčių iš tiesų iš Klaipėdos regiono pas juos atvežti du lavonai. Tačiau kas dedasi Klaipėdoje, specialistas negalėjo paaiškinti.

"Šiandien vieną tyrimą atlikome, kitas liko rytojui, nes neįveikiu. Ir taip dirbu viršvalandžius. O ką darysi, paskambino policija ir sakė, kad Klaipėda neturi kur dėti lavonų. Dar gerai, kad nedaug atvežė – tik porą. O kas ten dedasi, tikrai nežinau", – teigė R.Rauktys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų