Pereiti į pagrindinį turinį

Pasikeitus tarifams – griežtesnė kontrolė

2013-01-04 07:00
Pasikeitus tarifams – griežtesnė kontrolė
Pasikeitus tarifams – griežtesnė kontrolė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nuo sausio pasikeitė elektros ir dujų tarifai – elektra pabrango daugiau nei keturiais, o dujos atpigo aštuoniais centais. Kad dėl besikeičiančių kainų būtų išvengta sukčiavimo, tiekėjai žada tikrinti, ar vartotojai tiksliai deklaruoja rodmenis.

Nuo sausio viena elektros kilovatvalandė kainuoja 50,1 cento. Jos kaina išaugo 4,1 cento.

Vartotojams, kurie naudojasi dviejų laiko zonų tarifais, dieną sunaudota kilovatvalandė kainuos 54,1 cento, naktimis ir savaitgaliais – 41 centą už kilovatvalandę. Pirmasis jiems išaugo 4,4, antrasis – 3,8 cento.

Bendrovės LESTO atstovas Ernestas Naprys aiškino, kad senaisiais tarifais vartotojai gali atsiskaityti už elektros energiją suvartotą gruodį. Sumokėti paskutinio praėjusių metų mėnesio sąskaitą galima iki sausio pabaigos. Už elektros energiją, suvartotą sausį, reikės atsiskaityti pagal naujus tarifus.

Anot E.Naprio, pasikeitus elektros tarifams, griežtės ir vartotojų deklaruojamų duomenų kontrolė.

„Jei pastebėsime didelių neatitikimų, bus vykdomos skaitiklių patikros. Jei vartotojai deklaruos daugiau elektros energijos nei sunaudojo, mokestis bus perskaičiuojamas“, – įspėjo atstovas.

Nuo sausio keitėsi ir dujų kaina. Jos atpigo 8 centais, tad suvartojantiems mažiausiai kubinis metras dujų atsieis 2,71 Lt.

Vadinamasis abonentinis mokestis – pastovioji tarifo dalis – išliko tokia pati – 1,95 lito per mėnesį.

Bendrovės „Lietuvos dujos“ vadybininkė Jolita Butkienė tvirtino, kad už gruodį sunaudotas dujas reikia atsiskaityti senaisiais tarifais.

Anot jos, atidžiau bus stebima, kaip vartotojai deklaruoja rodmenis. Ypač tie, kurie sunaudoja didesnius kiekius dujų.

„Patikros vykdomos nuolat. Tačiau keičiantis tarifams jos yra dažnesnės. Ypač dėmesys kreipiamas į namus, kurie suvartoja daugiau dujų. Žiūrima, kad nebūtų deklaruota daugiau dujų nei suvartota ar nebūtų sumokėta už didesnį jų kiekį. Nustačius pažeidimus, vartotojai už dujas turi sumokėti pagal tokius tarifus, kokie tuo metu galiojo“, – aiškino J.Butkienė.

Pasak vadybininkės, apie patikras ir įvykdytus perskaičiavimus klientai informuojami pranešimais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų