Pereiti į pagrindinį turinį

Pasiklydę moldavai išdavė lietuvius

2009-03-04 09:00
Pasiklydę moldavai išdavė lietuvius
Pasiklydę moldavai išdavė lietuvius / Vytauto Liaudanskio nuotr. Bendrininkai: A.Perminas (kairėje), Š.Bilotas ir A.Jazminskas faktų neneigia, bet kaltės pripažinti nenori.

Klaipėdos apygardos teismas nagrinėja pirmą baudžiamąją bylą, kurioje trys jauni vyrai kaltinami per valstybės sieną gabenę užsieniečius.

Su moldavais prasilenkė

Mažeikietis Aurimas Perminas su marijampoliečiu Artūru Jazminsku bei šiauliečiu Šarūnu Bilotu kaltinami iš Kaliningrado srities gabenę septynis moldavus, kurių tikslas buvo pasiekti vakarų šalis. Kaltinime organizatoriumi įvardytas A.Perminas. Kiti du kaltinamieji – jo bendrininkai, pasikėsinę padaryti nusikaltimą.

Tokia byla Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama pirmą kartą. Anksčiau kalbėta tik apie neteisėtai gabentus per sieną daiktus.

Byloje kalbama apie 2006 m. kovo pradžios įvykius. Tada A.Perminas paprašė savo pažįstamų A.Jazminsko ir Š.Biloto atvykti į Viešvilės miestelį. Vyrai ryšius palaikė telefonu. Jiems buvo liepta čia susitikti su iš anapus Nemuno atvykusiais užsieniečiais ir savo mašinomis juos nuvežti į sutartą vietą.

Kelias valandas laukę ledu per upę ateinančių moldavų pirmąją dieną vyrai jų nesulaukė. Kitądien jie taip pat prasilenkė. Ir svetimšalius, ir įtariamuosius lietuvius sulaikė pareigūnai.

Kaltinamojoje išvadoje teigiama, kad A.Jazminskui ir Š.Bilotui nusikaltimo organizatorius už septynių svetimšalių vežimą žadėjo sumokėti nuo 100 iki 300 litų. Vyrai tikino pinigų negavę, A.Perminas jiems tik pažadėjo sumokėti už degalus.

Įpainiojo Tauragės "autoritetą"

Pradžioje išsisukinėję nuo kaltinimų vyrai kalbėjo vienaip, neigė kaltę, tikino vieni kitų nepažinoję ir niekaip nesusiję su tamsiagymiais moldavais.

A.Jazminskas anksčiau pareigūnams buvo įkliuvęs porą kartų, kai moldavus vežė iš vieno Lietuvos miesto į kitą. Vienąkart su keturiomis moldavėmis mašinoje jis nuo pareigūnų paspruko.

Byla tik šiemet pasiekė teismą, nes A.Perminas buvo pasislėpęs nuo teisingumo ir kelerius metus jo buvo ieškoma.

Pernai šis 24 metų vyras nuteistas kalėti puspenktų metų už plėšimus bei kitus nusikaltimus. Tada bylos tyrimas vėl pasistūmėjo. A.Perminas pakeitė poziciją, paskui jį pasekė ir kiti du vaikinai.

Vakar teisme apklaustas A.Perminas pateikė naują įvykių versiją. Pasak jo, didelio autoriteto žmogus Arūnas Stumbras paprašęs jo paslaugos sutinkant iš užsienio atvykstančius žmones. Kad tai bus neteisėtai per valstybės sieną perėję užsieniečiai, A.Perminas sakė nežinojęs ir apie tai neužsiminęs savo pažįstamiems.

A.Stumbras teisėsaugininkų siejamas su Tauragę valdančia "Šviniaus" gauja. Vakarykštę bylą nagrinėjusiam teisėjui A.Stumbro pavardė žinoma iš prieš bene 13 metų nagrinėtos kitos bylos. Kodėl dabar A.Perminas prabilo apie šį autoritetą, nežinia. Pareigūnai A.Perminą sieja ne su "Šviniaus", o su vienos kauniečių gaujos nariais.

Tėvas už melą nuteistas

Raizgydamas ir narpliodamas pasakojimą apie 2006 m. pavasario įvykius A.Perminas bandė išsisukti iš keblios situacijos. Meluoti jam leidžia įstatymas, nes jis neįpareigotas sakyti tiesą.

Beje, A.Permino tėvas Paulius už melavimą buvo net nuteistas.

Darbo partijos byloje jis davė melagingus parodymus ir taip prarado savivaldybės tarybos nario mandatą. Teismo sprendimu P.Perminui už melą skirta tūkstantinė bauda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų