Pereiti į pagrindinį turinį

Piktina dviguba rinkliava

2009-06-17 07:50
Piktina dviguba rinkliava
Piktina dviguba rinkliava / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vienai dienai į Kaliningradą per Kuršių neriją keliaujantys žmonės ekologinį mokestį priversti mokėti du kartus.

Mokestis – srautui riboti

Tokį sprendimą priėmusi Neringos savivaldybės taryba taip nusprendė riboti automobilių srautą per neriją.

„Teko skubiai išvykti į Kaliningrado sritį. Alksnynės poste sumokėjau 20 litų už įvažiavimą į Neringą. Kirtus valstybės sieną su Rusija, rusų pusėje taip pat teko sumokėti 250 rublių ekologinį mokestį“, – pasakojo klaipėdietis verslininkas Andrejus V.

Vyras tikino nesistebėjęs Rusijos pusėje sumokėtu mokesčiu – kita valstybė, kita rinkliava.

„Reikalus tvarkiau vos porą valandų. Grįžtant prie posto rusams parodžiau ekologinio mokesčio kvitą ir šie praleido. Įvažiavus į Lietuvos pusę, prisistatė muitininkas ir pareiškė, kad eičiau sumokėti mokesčio už ekologiją. Bandžiau aiškinti, jog jau mokėjau šįryt, ištraukiau kvitą. Jis tik pamojo posto link ir išrėžė, kad nesusimokėjęs negalėsiu važiuoti toliau“, – pasakojo klaipėdietis.

Konfiskuos automobilį?

Vyrą nustebino tai, jog ekologinio mokesčio reikalavo muitinės pareigūnas, kurio darbas yra kitoks.

„Pokalbis darėsi vis karštesnis, kol atsisakius sumokėti man buvo pareikšta, kad bus konfiskuotas automobilis ir kviečiama policija. Kur tai matyta? Visame poste neradau jokios informacijos apie tai, kad per dieną turiu du kartus mokėti ekologinį mokestį. Juk kelto bilietą saugai iki kelionės pabaigos ir pateiki grįždamas“, – piktinosi verslininkas.

Supratęs, jog ginčydamasis tik sugaiš laiką, vyras sumokėjo 20 litų antrąkart.

„Grįžęs paskambinau į savivaldybę, bandžiau išsiaiškinti, kas čia per mokestis, kurį renka kas tik nori, ir už ką žmogus turi mokėti du kartus. Man buvo pasakyta, kad taip savivaldybė siekia riboti automobilių srautą per Kuršių neriją. Tai tuomet tegul tvoromis apsistato. Kas čia per noras valstybės žemėje įvedinėti dvigubas rinkliavas? Tegul nedaro iš žmogaus avino“, – kraupo Andrejus.

Mokestis – vienkartinis

Neringos meras Vigantas Giedraitis patvirtino, kad ekologinis mokestis nuo metų pradžios yra vienkartinis.

„Taip nusprendė taryba. Iki tol žmogus, sumokėjęs už ekologiją, gaudavo kvitą, kuris galiojo visą parą. Nuo šiol tai vienkartinis mokestis – kiek kartų įvažiuosite, tiek teks mokėti“, – sakė V.Giedraitis.

Esą taryba ėmėsi keisti senąją tvarką siekdama sumažinti tranzitinių automobilių srautą.

„Per metus už įvažiavimą į neriją surenkame apie 2 mln. litų. Juos visus suplanuojame biudžete – subsidijoms už karštą vandenį, šildymą, stogų remontui ir visiems kitiems einamiesiems darbams“, – kalbėjo Neringos meras.

Šią vasarą planuoto 30 litų įvažiavimo mokesčio Neringos taryba nedrįso įvedinėti, paliktas 20 litų mokestis vasaros sezonui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų