Pereiti į pagrindinį turinį

Po kelionės autobusu – nemalonumai

2014-06-06 13:29
Vieta: į autobusą paauglės įlipo galutinėje autobusų stotelėje Melnragėje.
Vieta: į autobusą paauglės įlipo galutinėje autobusų stotelėje Melnragėje. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dviejų paauglių kelionė autobusu namo baigėsi nemalonumais. Kontrolieriai merginas sulaikė be bilietėlių. Paauglės aiškino, kad talonėlio joms nepardavė autobuso vairuotojas, nes tuo metu kalbėjo telefonu.

Nepavyko nusipirkti bilietų

Incidentas 6-ąjį maršrutą aptarnaujančiame autobuse įvyko pirmadienį.

Klaipėdietė (redakcijai vardas ir pavardė žinomi) pasakojo, kad jos penkiolikmetė dukra su tokio pat amžiaus drauge buvo pasivaikščioti Melnragėje prie molo. Merginos namo nusprendė grįžti autobusu.

Į jį paauglės įlipo galutinėje stotelėje. Pasak klaipėdietės, dukra ir jos draugė atsistojo prie vairuotojo nusipirkti bilietų. Pinigus jos turėjo rankoje.

"Dukra pasakojo, kad vairuotojo paprašė talonėlio, tačiau šis kalbėjo telefonu. Tada jos antrą kartą paprašė parduoti bilietą, bet šis vėl nekreipė dėmesio", – pasakojo vienos paauglės mama.

Pasak moters, privažiavus universiteto stotelę vairuotojas pamatė kontrolierių autobusą. Buvo 15.24 val. Dukra jai pasakojo, kad vairuotojas baigė pokalbį telefonu ir atsisukęs joms pasakė, kad jau vėlu.

"Į autobusą įlipusioms kontrolierėms mergaitės papasakojo visą situaciją, kad vairuotojas nepardavė bilieto, nes kalbėjo telefonu. Tačiau kontrolierė pasilenkė prie vairuotojo, kažką pašnibždėjo, merginų paprašė išlipti ir nuvedė į autobusiuką", – pasakojo mama.

Patikėjo ne paauglėmis

Kadangi bilietų neturėjusios merginos – nepilnametės, kontrolieriai paskambino ir apie įvykį pranešė jų tėvams. Moteris tvirtino, jog pakalbėjusi su kontrolieriais iš karto suprato, kad čia kažkas ne taip.

"Pasitikiu savo dukra. Žinau, kad ji niekada nevažiuos be bilieto. Per daug bijo. Jei neturės pinigų, geriau nuo pliažo iki Debreceno gatvės pėsčia pareis, bet ne "zuikiu" važiuos. Nuo mažens jai aiškinome, kad važiuoti be bilieto negalima", – tvirtino klaipėdietė.

Pasak mamos, surašius protokolą, paauglės buvo paleistos. Dukra paskambino jai ir viską papasakojo.

"Aš labai supykau. Kontrolieriai patikėjo ne vaikais, o vairuotoju. Aišku, gal tai ir suprantama, visokių juk vaikų būna. Tačiau savo dukra aš pasitikiu. Kontrolieriai šiuo atveju galėjo apklausti ir kitus keleivius, juk žmonių autobuse buvo. Nemanau, kad niekas nematė, kaip vairuotojas kalba telefonu, o vaikai stovi šalia. Kontrolieriai nuėjo paprasčiausiu keliu", – apgailestavo moteris.

Įrodyti kaltės nesitiki

Pasak klaipėdietės, išgirdusi dukters pasakojimą, ji paskambino jos nurodytu telefonu. Moteris neslėpė, kad kalbėjo pakeltu tonu.

"Atsiliepusi darbuotoja mane ramino. Paklausiau jos, kokią teisę turėjo išvesti iš autobuso kaip kokias vagiles, kai jos nekaltos. Darbuotoja teigė, kad pirmą kartą bauda nebus skirta. Tik įspėjimas. Paaiškinau jai, kad šiuo atveju kalba ne apie pinigus. Kodėl įspėjimas turi būti skirtas niekuo dėtam vaikui? Tai dar labiau mane įsiutino", – neslėpė moteris.

Klaipėdietė taip pat buvo pakviesta atvykti į viešąją įstaigą "Klaipėdos keleivinis transportas" į svarstymą. Tačiau moteris, nieko nelaukusi, parašė skundą dėl vairuotojo elgesio.

"Aišku, vairuotojas gali viską neigti, o mes niekaip neįrodysime savo tiesos. Nufilmuoto įrašo juk neturime. Liudininkų taip pat nėra. Norėčiau su dukra susitikti su tuo vairuotoju ir kontroliere", – teigė moteris.

Mama tvirtino, jog dukros klausė, ar vairuotojas telefonu kalbėjo naudodamasis laisvąja rankų įranga. Ši teigė, kad – ne. Viena ranka laikė telefoną, kita vairavo.

"Toks elgesys pavojingas. Kaip vairuotojas taip gali elgtis?" – klausė moteris.

Pateikė kitą versiją

6-ąjį maršrutą aptarnaujančios įmonės "Pajūrio autobusai" direktorius Leonas Šiaulys tvirtino, kad situacija jam žinoma. Apie ją informavo skundo sulaukusi viešoji įstaiga "Klaipėdos keleivinis transportas".

Vadovas pasakojo, kad vairuotojas parašė pasiaiškinimą. Jis pateikė kitokią įvykių versiją.

"Vairuotojas aiškino, kad merginos į autobusų stotelę atėjo anksčiau nei autobusas turėjo išvažiuoti. Jis paauglėms geranoriškai leido įlipti į autobusą. Tuo metu vairuotojas buvo lauke ir rūkė. Jis aiškino, kad merginos atsisėdo už jo vietos. Vyras nematė, ar jos pasižymėjo bilietą", – teigė L.Šiaulys.

Pasak direktoriaus, privažiavus universiteto stotelę įlipo kontrolieriai. Vairuotojas aiškino, kad tada užblokavo bilietų skaitytuvus. Vyras nurodė, jog būtent tada prie jo prišoko merginos ir pradėjo prašyti parduoti bilietėlius. Vairuotojas teigė pasakęs, kad jau vėlu.

"Kalbant apie telefoną, darbuotojas turi laisvų rankų įrangą. Prieš porą metų jis buvo baustas už kalbėjimą telefonu be jos. Po to įsigijo. Dabar jau neįrodysi, ar vairuotojas kalbėjo telefonu, ar ne. Galiu pasakyti, kad merginos laiko įsigyti bilietėlius turėjo daugiau nei užtektinai", – pabrėžė vadovas.

L.Šiaulys autobuso vairuotoją apibūdino kaip gerą darbuotoją, reiklų žmogų.

"Nemanau, kad jis kalbėjo telefonu tiek laiko. Nuo paskutinės stotelės Melnragėje iki universiteto nuvažiuoti užtrunka 8 minutes. Net laisvų rankų įranga tiek nebūtų kalbėjęs. Vairuotojui nėra tikslo žmogui neparduoti talonėlio", – komentavo vadovas.

Vairuotojas įmonės direktoriui aiškino, kad kontrolierė jo paklausė, ar merginos pirko bilietą. Jis atsakė, kad ne.

"Nemanau, kad vairuotojas būtų blokavęs skaitytuvus, jei pats būtų nepardavęs bilieto ir jaustųsi kaltas. Ar jūs blokuotumėte? Tai tikrai nemaloni situacija", – pabrėžė L.Šiaulys.

Pasitaiko ir meluojančiųjų

Pasak kontrolę autobusuose vykdančios įmonės "Dorsimus" Klaipėdos padalinio vadovo Edmundo Šimkaičio, apie skundą jam dar nėra žinoma. Situacija bus tiriama.

"Tokie dalykai nėra vienetiniai. Būna, kad žmonės neperka bilieto, važiuoja, o sugauti pateikia tūkstantį pasiaiškinimų, kodėl nenusipirko. Jūsų pateiktas variantas gali būti viena pasiteisinimo formų", – sakė vadovas.

E.Šimkaičio teigimu, keleivis turi pats pasirūpinti bilieto įsigijimu. Kilus klausimams, esą kontrolierės klausia vairuotojo apie situaciją.

"Tikrai nedirbame tam, kad visus nubaustume. Visokių situacijų pasitaiko. Būna, kad žmonės tikrai nespėja įsigyti bilietėlio, ir vairuotojai tą patvirtina. Tada keleivio niekas nebaudžia. Tačiau būna atvejų, kai meluoja ir patys keleiviai. Vairuotojas pasako, kad jie bilietėlio nepirko. Tada surašomas protokolas", – aiškino vadovas.

Pradėjo aiškintis skundą

Skundo dėl vairuotojo elgesio sulaukusios įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius Gintaras Neniškis pabrėžė, kad situacija tiriama.
Tačiau dar tyrimo ir nebaigus vairuotojas sulauks sankcijų, kad nesužiūrėjo, ar visi keleiviai turi bilietus.

"Vairuotojo pareiga yra saugiai sulaipinti keleivius, pažiūrėti, ar jie glaudžia bilietus prie komposterio, juos žymi, sekti, kas vyksta salone. Vairuotojas merginas turėjo įspėti, kad nusipirktų bilietą. Tai yra jau klaida. Už tai numatytos sankcijos", – teigė vadovas.

Pasak G.Neniškio, kalbėti telefonu be laisvos rankų įrangos draudžiama. Tačiau tai įrodyti sudėtinga.

"Jokiu būdu neteisiname šioje situacijoje vairuotojo. Tačiau merginos jį galėjo ir apkalbėti. Dažnai būna situacijų, kai paaugliai važiuoja be tėvų, prisidirba, o pasakoja visai priešingai. Tikrai nesakau, kad taip yra ir šioje situacijoje", – akcentavo direktorius.

Išgelbėtų vaizdo kameros

Vadovas tvirtino, kad tokiose situacijose būtų daugiau aiškumo, jei autobusuose būtų įrengtos kameros. Tokių autobusų uostamiestyje jau yra. Vidiniai ir išoriniai registratoriai yra sumontuoti naujuose autobusuose, kurie priklauso Klaipėdos autobusų parkui.

"Viena kamera stebi, kas vyksta autobusų priekyje. Būtent čia ir kyla daugiausia konfliktų tarp vairuotojo ir keleivio. Žmonės skundžiasi įvairiais dalykais. Tai padeda išsiaiškinti realią situaciją. Taip pat būtų gerai, kad matytųsi ir toliau. Ypač kai žmonės piktinasi, jog susižalojo autobuse. Kaltina vairuotoją, o, pasirodo, patys nepasaugojo savęs", – aiškino vadovas.

Pasak direktoriaus, įrengti fiksatoriai pasiteisino. Jie jau padėjo išvengti vieno ieškinio vežėjui, kai žmogus dėl atsiradusios kliūties staigiai stabdant autobusą patyrė sužalojimų.

Kadangi sutartys su didžiaisiais vežėjais artėja prie pabaigos, svarstoma, kad į naujas konkurso sąlygas būtų įtrauktas reikalavimas dėl bent vienos kameros įrengimo.

Tokiam žingsniui pritarė ir L.Šiaulys. Jis pabrėžė, kad autobusuose įrengus vaizdo kameras atsirastų daugiau aiškumo, ypač kilus konfliktinėms situacijoms.
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų