Pereiti į pagrindinį turinį

Po mokesčių priedanga – pelnas

2009-02-27 09:00
Po mokesčių priedanga – pelnas
Po mokesčių priedanga – pelnas / Nerijaus Jankausko nuotr. Kaina: pardavėjos paaiškino, kad procentu padidėjęs PVM šį diržą pabrangino keturiais litais.

Nuo šių metų padidėjęs pridėtinės vertės mokestis prekybininkams atrišo rankas nekontroliuojamai kelti prekių kainas.

PVM padidėjo 10 proc.

Klaipėdietė viename uostamiesčio prekybos centre įsikūrusioje rūbų parduotuvėje „Zara“ įsigijo diržą. Išsirinkusi prekę moteris patraukė prie kasos, tačiau buvo labai nustebusi, kai jai už diržą teko sumokėti kur kas didesnę sumą, nei nurodyta etiketėje.

„Etiketėje nurodyta kaina – 45 litai, tačiau pardavėja atidavė tik litą grąžos. Iš pradžių nustebau, pamaniau, kad nepažiūrėjau gerai kainos. Gavusi čekį, žvilgtelėjau į etiketę. Pardavėjos paklausiau, kodėl skiriasi suma. Man buvo paaiškinta, kad tai esą dėl padidėjusio PVM“, – tikino klaipėdietė.

Moteriai kilo mintis, kad tai gali būti ne itin švarus prekybininkų pasiteisinimo metodas.

„PVM išaugo vienu procentu, o aš sumokėjau keturiais litais, tai yra 10 proc., brangiau. Aš manau, kad tai yra elementari apgaulė“, – piktinosi klaipėdietė.

Ženklino sena etikete

„Zara“ parduotuvės direktorė Olga Ščuckaja vakar „Klaipėdai“ aiškino, kad incidentas dėl kainų skirtumo įvyko dėl neapdairumo.

„Tai žmogiško faktoriaus problema, darbuotojos laiku nepastebėjo, kad šis diržas ženklintas sena etikete, pagaminta prieš metus. Galbūt tai buvo likutis, gal iš kitos parduotuvės gavome. Pirkėjai buvo pasiūlyta grąžinti pinigus, bet ji atsisakė, nes labai norėjo šio diržo. Kainas nustato viso koncerno vadovybė, ne mes. Gauname kainų protokolą ir ženkliname prekes pagal tai, kas jame nurodyta. Kodėl pardavėja paaiškino pabrangimą PVM išaugimu, negaliu atsakyti. Jei būčiau dalyvavusi pokalbyje, pirkėjai būčiau paaiškinusi pati“, – apgailestavo O.Ščuckaja.

Tirs inspekcija

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjos Raimondos Bučinskienės teigimu, kol kas inspekcija gavo tik šios moters skundą dėl galimo tokio pobūdžio piktnaudžiavimo.

„Dėl kainų nurodymo etiketėse pirkėjai labai retai skundžiasi. Tačiau pagal mažmenines prekybos taisykles ant etiketės turi būti nurodyta galutinė daikto pardavimo kaina. Dažniausiai pirkėjai skundžiasi, kad kainos apskritai nenurodomos. Jei kažkas pasikeitė, tai yra pardavėjo problema nurodyti tikslias kainas“, – teigė inspekcijos vadovė R.Bučinskienė.

Tarnybos vedėja aiškino, kad įstatymas įpareigoja pardavėją aiškiai ir tiksliai nurodyti prekės kainą.

„Neturi būti kelių kainų, kitaip žmogus negalės apsispręsti, pirkti ar ne. Tai yra prekybos taisyklių pažeidimas. Jei neįmanoma nurodyti kainos ant konkrečios prekės, leidžiama ją nurodyti ant tam tikros prekių grupės“, – teigė R.Bučinskienė.

Lupikavimo praktika plinta

Tai nėra vienintelis tokio pobūdžio nusiskundimas. Uostamiestyje gyventojai pastebėjo viename knygyne pakilusias knygų kainas. Tuomet pardavėjai taip pat tikino, kad knygos neva pabrango dėl padidėjusio PVM.

„Dabar yra laisva rinka, kainų niekas nereguliuoja. Kainų kontrolės komisijos nebėra. Jas nustato pats pardavėjas, sankcijų už tai nėra. Tačiau neturi būti klaidinančios informacijos, ant gaminio turi būti tiksli pardavimo kaina“, – tvirtino Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėja.

R.Bučinskienė pripažįsta, kad prekybininkams dabar yra puiki terpė klaidinti pirkėjus. Kiekvienąkart pasiteiravus, kodėl prekė pabrango, pardavėjai lyg susitarę aiškina, kad dėl padidėjusių mokesčių.

„Tai sukontroliuoti sudėtinga. Turėtų žmonės kreiptis ir tuomet išsiaiškintume. Dažniausiai kreipiamasi dėl to, kad pardavėjai nenori priimti grąžinamos prekės. Taip pat skundžiamasi daiktų kokybe. Šioje srityje pirmauja mobilieji telefonai“, – tikino R.Bučinskienė.

Į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją šiemet raštu kreipėsi 43 pirkėjai. Pareigūnai pastebi, kad nepatenkintų pirkėjų skaičius, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo dešimtadaliu.

Mažmeninės prekybos taisyklių pažeidimas užtraukia baudą nuo 20 iki 100 litų, įmonės vadovams – nuo 100 iki 200 litų.

Dėl skirtingų kainų nurodymo etiketėje ir čekyje pažeidimą įžvelgė ir vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

„Tai gali būti masinis dalykas, reikia tikrinti ir aiškintis“ – įtarė R.Bučinskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų