Pereiti į pagrindinį turinį

Po skandalo mokymo įstaigoje – sankcijos

2024-10-09 12:00

Dienraščiui „Klaipėda“ paviešinus skandalingus faktus apie Gargždų „Minijos“ progimnazijoje įdarbintus asmenis, kurių kolegos sakėsi darbo vietoje nėra regėję, iš pareigų teko trauktis mokyklos vadovui. Paaiškėjo dar ir kitų faktų – mokykla neteko paramos gavėjo statuso.

Precedentas: kartais moksleiviai štai tokiais šūkiais „padėkoja“ savo mokykloms. Precedentas: kartais moksleiviai štai tokiais šūkiais „padėkoja“ savo mokykloms. Precedentas: kartais moksleiviai štai tokiais šūkiais „padėkoja“ savo mokykloms.

Neteko pinigų

Gargždų „Minijos“ progimnazija paramos gavėjo statuso neteko liepą.

Registrų centras pripažino šią įstaigą neatitinkančia bent minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų.

Dėl to mokykla negaus kelių dešimčių tūkstančių eurų, kuriuos suaukojo mokinių tėvai, pervesdami šiai įstaigai dalį Gyventojų pajamų mokesčio.

Tokį statusą suteikia ar panaikina Registrų centras.

Juridinių asmenų registro nuostatuose nustatyta tvarka, kuri byloja, kad juridinis asmuo, kuriam panaikinamas paramos gavėjo statusas, pakartotinai dėl paramos gavėjo statuso suteikimo gali kreiptis į Registro tvarkytoją ne anksčiau kaip po vienerių metų, kurie pradedami skaičiuoti nuo paramos gavėjo statuso panaikinimo dienos.

Tai reiškia, kad dalį Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) mokyklai pervedę tėvai neteks šių lėšų, GPM pervesta lėšų dalis nebus grąžinama.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Prievolių departamento direktorė Inga Gedminienė pažymėjo, kad VMI pati nepriima individualių sprendimų dėl gyventojų skirtos Gyventojų pajamų mokesčio dalies pervedimo paramos gavėjams.

„Paramos pervedimas yra atliekamas remiantis Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo paramos gavėjams ir politinėms organizacijoms tvarkos aprašu (GPM pervedimo aprašas). Juo numatoma, kad VMI neturi teisės pervesti gyventojų skirtos pajamų mokesčio dalies gavėjams tais atvejais, kai paramos gavėjas einamųjų metų (šiuo atveju 2024 m.) gegužės 1 d. ir pajamų mokesčio dalies pervedimo dieną neturi galiojančio paramos gavėjo statuso“, – paaiškino I. Gedminienė.

Įvykiai: „Minijos“ progimnazijoje – skandalų virtinė: pareigų neteko direktorius, kai Darbo inspekcija skyrė baudas už pažeidimus, o Registrų centras panaikino mokyklai paramos gavėjo statusą. / Redakcijos archyvo nuotr.

Nurėžė, ir viskas

Vienas tėvų, kurio dukra baigė šią mokyklą, stebėjosi tokiomis tvarkomis.

„Valstybė dirbo blogai, bet baudžia už tai vaikus. Gargždų „Minijos“ progimnazijoje Darbo inspekcija prigavo įdarbintą mirusią sielą. Kitaip sakant, buvo iš vaikų vagiami pinigai, kitaip nepavadinsi, kai mokama alga realiai nedirbančiam žmogui. Žmonės rašė skundus, savivaldybė iš antro karto priprašė Darbo inspekciją dirbti. Ir prigavo. Kažkas prisipažino. Didesnės dalies, ko gero, ir nesužvejojo“, – piktinosi vienas tėvelių.

Tačiau šios istorijos atomazga galutinai pribloškė vyrą.

„O čia dar pasirodė VMI ir už tai, kad valstybė blogai dirbo ir nekontroliavo sau pavaldžios įstaigos, – šast ir nusavino tėvų suaukotus pinigus, t. y. neduoda paskirtų 1,2 procentuko. Kaip suprantu, už tai, kad mokykla buvo negera, t. y nusižengė Darbo kodeksui“, – stebėjosi vyras.

Po tokio valdžios institucijų sprendimo vyras kėlė klausimą – ar tėvams valstybė sugrąžins GPM procento dalį?

„Jeigu čia kažkas kaltas, tai tik pati valstybė, ne tėvai ir ne vaikai. O bauda tai ne tiems, kas atsakingi, o aukoms. Nusavindama GPM procentą valstybė nubaudžia dar kartą vaikus ir mokytojus, kurie neturės iš ko palangių pasidažyti“, – pyko tėvas.

Pinigai – į biudžetą

VMI paaiškino, kad už praėjusių metų mokestinį laikotarpį apskaičiuota paramos gavėjui tenkanti pajamų mokesčio dalis, pervedama einamaisiais metais nuo liepos 1 d. iki lapkričio 15 d., paramos gavėjo statusas vertinamas konkrečią paramos pervedimo dieną.

„Šiuo laikotarpiu nepervedus dėl objektyvių priežasčių (pvz., gavėjui neturint paramos gavėjo statuso), skirta paramos suma negali būti pervedama kitais metais ir lieka valstybės biudžete. Primename, kad paramos gavėjo statusą suteikia ar panaikina Valstybės įmonė Registrų centras (RC). Gavėjas, kuriam buvo panaikintas paramos gavėjo statusas, pakartotinai dėl šio statuso suteikimo kreiptis į RC gali ne anksčiau kaip po vienerių metų, kurie pradedami skaičiuoti nuo paramos gavėjo statuso panaikinimo dienos“, – patikslino I. Gedminienė.

Situacija yra neskani.

Inspekcija skyrė baudas

Dienraštis „Klaipėda“ publikacijoje „Po skundo inspekcijai – ūmus pareigūnų vizitas“ (2024 01 31) viešino šios mokyklos techninio personalo įtarimus, kad mokykloje galėjo būti įdarbinti įstaigos vadovybės šeimų nariai, pažįstami asmenys, kurie atlygį gavo, tačiau darbe nesirodė.

Po publikacijos Darbo inspekcija pakartotinai tyrė situaciją mokykloje.

Nustačius pažeidimus, Gargždų „Minijos“ progimnazijos direktoriaus postą paliko Julius Gindulis. Tiesa, direktorius atleistas šalių susitarimu. O tai nustebino vietinius, nes vadovui Darbo inspekcija skyrė 1 tūkst. eurų baudą, mokyklai už nustatytus pažeidimus skirta 900 eurų bauda.

Rūpestis – ekskursija

Dabar šiai mokyklai laikinai vadovauja Lina Zubauskienė.

Mėginant susisiekti su šia mokyklos vadove, žurnalistus nustebino L. Zubauskienės rūpestis, kaip atšvęsti Mokytojų dieną.

„Aš tiesiog negaliu šiuo metu. Man yra profesinė šventė šiuo metu. Aš tikrai nekomentuosiu“, – dienraščio „Klaipėda“ paprašyta pakomentuoti situaciją dėl įstaigos prarasto paramos gavėjo statuso kalbėjo L. Zubauskienė.

Moteris aiškino, kad perskambinti žurnalistams galės tik labai vėlai.

„Kadangi mes su kolektyvu išvažiuojame į edukaciją Plungėje. Jūs mane nužudysite. Šventinė diena. Va, kolektyvas sėdi autobuse, važiuojame į edukaciją apie meną, apie kultūrą, apie kultūrines kompetencijas“, – kalbėjo L. Zubauskienė.

Naujajai šios mokyklos vadovei žurnalistai skambino penktadienį, 12 val. 21 min.

Po tokių kelių direktorės pakartojimų, kad skubama į ekskursiją, žurnalistams kilo klausimų, kodėl iš biudžeto išlaikomi mokytojai į ekskursijas vyksta darbo metu, nejau penktadienį šioje mokykloje nevyko pamokos?

Mokyklos tinklalapyje nurodoma, kad penktadieniais pamokos vyksta, o kai kurioms užklasinėms veikloms numatytas laikas net iki 16 val. 30 min.

Neoficialių šaltinių teigimu, praėjusį penktadienį šioje mokykloje vyko tik keturios pamokos, nes iš tiesų didžioji dalis mokytojų išvažiavo į ekskursiją.

Lina Zubauskienė / VRK nuotr.

Fondas – valstybinė paslaptis?

Kai kurių šios moksleivių tėvai pasakojo žinantys, kad iš GPM dalies mokykla gaudavo apie 20 tūkst. eurų, kartais esą net daugiau – gal net iki 30 tūkst. eurų.

Esą apie 30 proc. šių surinktų lėšų buvo skiriama bendriesiems mokyklos reikalams.

Neoficialių šaltinių teigimu, klasių auklėtojos prašydavo tėvų atsiųsti monitoriaus ekrano kopiją, kai šie pildydavo VMI sistemoje, kam skiria GPM dalį. Mokytojos susiskaičiuodavo, kiek tėvų maždaug galėjo skirti lėšas.

Lėšos, kurios tekdavo bendriesiems reikalams, esą mokykloje buvo vadinamos skambiu pavadinimu – valstybine paslaptimi.

Neva tik uždaras mokyklos vadovybės ratas žinojo, kam skiriamos šios lėšos.

„Tai yra ne tūkstantis ir ne du. Jei mums nereikėtų tų pinigų, mes jų neprašytume. Mums labai reikia šių pinigų. Bet, kaip suprantu, mums nebėra ko tikėtis. Situacija yra neskani. Mūsų valstybėje taip neturėtų būti. Yra liūdna“, – aiškino L. Zubauskienė.

Moteris tikino, kad tėvai skirdavo GPM dalį tiksliniams įsigijimams.

„Buvo tariamasi ir su kolektyvu ir su tėveliais, kur dėti juos, ką įsigyti“, – tikino moteris.

Šiuos laikinai mokyklai vadovaujančios L. Zubauskienės žodžius tėvai patvirtino.

Iš tiesų, prieš skirdami mokesčių dalį, dažniausiai tėvai pasitardavo su mokytojais, ko labiausiai trūksta vienai ar kitai klasei.

Patys mokytojai tikino, kad mokykloje neretai net elementarių priemonių trūkdavo, tad kelių dešimčių tūkstančių eurų suma buvo labai svarbi.


Faktai ir skaičiai

Pernai šalyje pagal gyventojų prašymus skirti dalį GPM (už 2022 m. mokestinį laikotarpį) paramos suma nebuvo pervesta apie 3,2 tūkst. gavėjų, iš kurių 2,7 tūkst. gavėjų parama nebuvo pervedama dėl prarasto paramos gavėjo statuso.

Šiuo metu paramos gavėjo statusą yra praradę apie 1,4 tūkst. organizacijų, kurioms nebus pervedama gyventojų prašymais skirta GPM dalies suma už 2023 m. mokestinį laikotarpį.

Šis skaičius nėra galutinis, kadangi paramos pervedimas vyks iki šių metų lapkričio 15.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų