Pereiti į pagrindinį turinį

Pogrindinio verslo tiekėjai – vilniečiai

2012-03-01 09:14
Pogrindinio verslo tiekėjai – vilniečiai
Pogrindinio verslo tiekėjai – vilniečiai / Policijos nuotr.

Ilgai sekę kontrabandinių rūkalų pardavėjus, Klaipėdos 2-ojo policijos komisariato pareigūnai susekė, kas jiems tiekia cigaretes.

Pasitiko Klaipėdos prieigose

Antradienį vakare, jau sutemus, policininkai laukė iš Vilniaus į Klaipėdą atvykstančio automobilio, kuriuo, kaip buvo žinoma, į uostamiestį buvo gabenami rūkalai.

Lauktasis „Peugeot 605“ mieste pasirodė po 20 valandos.

Šia mašina atvažiavo du vilniečiai, tačiau automobilis nepriklauso nė vienam jų. Bagažinėje pareigūnai aptiko kelias didžiules rankines su Baltarusijoje pagamintais tabako gaminiais.

Vilniečiai atgabeno uostamiesčio rūkaliams cigarečių „Minsk Superslims“, „Minsk Capital“, „Premier“, „NZ“, „Winston“, „Winston Blue“.

Pareigūnai suskaičiavo, kad automobilio bagažinėje tilpo 3 259 pakeliai cigarečių. Dalis jų buvo pažymėtos baltarusiškomis banderolėmis, kita dalis buvo be banderolių.

Pirminiais duomenimis, šis rūkalų krovinys vertinamas 24 tūkst. litų.

Pareigūnų skaičiavimais, šio kiekio uostamiesčio juodosios rinkos pardavėjams būtų užtekę ne ilgiau nei savaitei.

Cigarečių gabentojams gresia administracinė atsakomybė. Automobilis, kuriuo jie vežė rūkalus, tikriausiai bus konfiskuotas.

Cigaretės į namus

Pareigūnų žiniomis, kontrabandinių cigarečių gavėjas yra vienas asmuo, turėjęs sumokėti už siuntą. Rūkalus visiems gerai žinomuose taškuose parduoda samdyti pardavėjai.

Kas yra antradienį sulaikytų cigarečių gavėjas, pareigūnai nepraneša. Vyksta tyrimas, bandoma aiškintis visus pogrindinio verslo dalyvius ir jų vaidmenis.

Baimindamiesi būti sučiupti, kontrabandinių rūkalų pardavėjai gudrauja. Jie stengiasi kišenėse turėti ne daugiau 10 pakelių, tai yra tiek, kiek leidžia įstatymas. O turgavietėse, kur neleidžiama turėti nė vieno svetimos valstybės banderole pažymėto cigarečių pakelio, jie nešiojasi juos praplėštus.

Neretai kliento užkalbintas prekeivis paima pinigus, o cigaretes paduoda kitas asmuo.

Jeigu pirkėjai nori pirkti didesnį kiekį rūkalų, su juo susitariama susitikti kitoje vietoje arba cigaretės atvežamos į namus.

Rinkoje – baltarusiški rūkalai

Klaipėdoje jau daug metų nesikeičia trys kontrabandinių rūkalų pardavimo vietos: senosios turgavietės prieigos, pėsčiųjų takas prie vieno baro greta Taikos prospekto ir čigonų valdoma teritorija Naikupės gatvėje ties prekybos centru.

Pastaruoju metu uostamiesčio juodojoje rinkoje labai sumažėjo iš Kaliningrado srities atvežtų rūkalų.

Dabar pigesnes cigaretes traukiantys uostamiesčio rūkaliai peša baltarusiškus rūkalus arba valstybių pasienyje esančiose parduotuvėse be muitų įsigytas cigaretes.

Baudos negąsdina

Kontrabandines cigaretes pardavinėti dažniausiai imasi jokio turto ar oficialių pajamų neturintys asmenys. Jiems nebaisios skiriamos baudos.

Vienas uostamiesčio rekordininkų yra klaipėdietis Petras Lomsargis, kuris pernai turėjo 350 tūkst. litų baudų.

Tokie asmenys stengiasi neturėti grynųjų pinigų. Pernai policininkai sulaikė šį vyrą ir rado pas jį apie tūkstantį litų grynaisiais. Pareigūnai apie tai pranešė antstoliui, šis paėmė pinigus ir panaudojo juos baudoms padengti.

„Kol yra paklausa, bus ir pasiūla. Tai yra dėsnis, kurį policija ir muitininkai bando paneigti ir užkirsti kelią neteisėtai veiklai, tačiau sunaikinti ją visiškai, vargu ar įmanoma“, – teigė uostamiesčio 1-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vyresnysis tyrėjas Vygantas Kukauskas.

Klaipėdos miesto 2-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Albinas Misevičius tikino, kad klaipėdiečių priekaištai, neva policija nekreipia dėmesio į rūkalų pardavinėtojus, nepagrįsti.

Apie tai iškalbingai byloja šių prekeivių gudravimai ir bandymai išvengti susidūrimo su policininkais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų