Pereiti į pagrindinį turinį

Prie kapinių vartų – ašaros

2016-03-29 12:00

Dvi operacijas patyrusi 88 metų klaipėdietė liko itin įskaudinta po apsilankymo uostamiesčio kapinėse. Moteris pasipiktino, kad kapinių sargas liepė sunkiai vaikščiojančiai moterėlei ropštis iš automobilio ir kulniuoti per visas kapines iki vyro palaidojimo vietos.

Neleido įvažiuoti

Pensininkė Lidija Račiok tikino, kad į kapines ne šiaip sau susiruošė, o norėjo aplankyti sutuoktinio kapą, kuris mirė lygiai prieš 10 metų.

"Man atlikta klubo operacija, patyriau ir širdies operaciją, tad labai sunkiai vaikštau. Tačiau jokie prašymai neįveikė kapinių sargo širdies. Į kapines mane atvežė sūnus. Anksčiau taip pat atveždavo sūnus, tačiau niekas taip drastiškai nevaikė nuo vartų. Matydavo sargai, kad vežame gėles, leisdavo įvažiuoti automobiliu", – pasakojo moteris.

Šį kartą kapinių apsaugininkai griežtai nurodė suktis atgal ir į kapines pensininkės neįleido.

"Ir pikta, ir skaudu. Juk sulaukus 80 metų pensininkams taikomos tam tikros nuolaidos autobusų bilietėliams, kodėl į kapines gali įvažiuoti tik neįgaliojo pažymėjimą turintys žmonės? Gal kas nors pasiūlys miesto valdžiai pakeisti šią tvarką? Vertėtų įvesti pataisas, kad, pavyzdžiui, sulaukus 80-ies ar 90-ies metų, į kapines žmonės būtų įleidžiami be apribojimų. Juk tai tokia amžiaus riba, kurią ne kiekvienas pasiekia", – samprotavo pensininkė.

Laikosi tvarkos

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė aiškino, kad tvarka yra tvarka ir tarnyba negali jos nepaisyti.

"Patvirtintos tokios taisyklės. Na, iš tiesų, kai tik kalba pasisuka apie kapines, visi lietuviai tuojau pat tampa ligoniais. Ir kuris čia pas mus be operacijos? Senolis senoliui nelygu. Pas mus apsilankęs vienas 80-metis net polką sušoko. O kitas tokio amžiaus nesulaukęs, o jau vos paeina. Yra juk ir jaunų žmonių, kurie po operacijų taip pat turi pėsčiomis eiti aplankyti kapų", – kalbėjo Z.Stankienė.

Kapinių priežiūros skyriaus vedėja pripažino, kad diskusijose dėl įvažiavimo į kapines lygiai pusė žmonių pasisako už tai, kad nebūtų įleidžiami automobiliai, o kita pusė – už laisvą jų judėjimą kapinių teritorijoje.

"Labai nesmagi situacija. Kapinės – ne autostrada. Matyt, žmonės atvažiavo per patį vidurdienį, kai per kapines ėjo procesijos. Iš tiesų, kam malonu būtų, jei lydint velionį į paskutinę kelionę zuitų automobiliai", – aiškino Z.Stankienė.

Atsivežė neįgalųjį

Skyriaus vedėja patarė pensininkei atvažiuoti pavakare, kai kapinėse nėra tiek daug žmonių.

L.Račiok pasakojo, kad iki vyro kapo sūnus ją nuvežė tik tuomet, kai jie automobiliu grįžo į Klaipėdą, pasiėmė dar vieną pensininkės sūnų, kuris yra neįgalus, ir tik tuomet teisėtai galėjo suminkštinti kapinių vartus prižiūrinčių sargų širdis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų