Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš barą – kaimynų ultimatumai

2014-12-23 03:00

Lietuvos fotomenininkų sąjungai priklausančiame pastate Tomo gatvėje meno galeriją esą nustelbė baras. Aplinkinių namų gyventojai, neapsikentę lankytojų keliamo triukšmo, skundais mėgina išsikovoti ramybę. Tačiau Fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Darius Vaičekauskas nesutinka su kaimynų pretenzijomis.

Nepripažįsta: Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas D.Vaičekauskas kategoriškai nesutinka, kad sąjungos patalpose Tomo gatvėje veikiantis baras trikdo aplinkinių gyventojų naktinę ramybę. Nepripažįsta: Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas D.Vaičekauskas kategoriškai nesutinka, kad sąjungos patalpose Tomo gatvėje veikiantis baras trikdo aplinkinių gyventojų naktinę ramybę.

Lietuvos fotomenininkų sąjungai priklausančiame pastate Tomo gatvėje meno galeriją esą nustelbė baras. Aplinkinių namų gyventojai, neapsikentę lankytojų keliamo triukšmo, skundais mėgina išsikovoti ramybę. Tačiau Fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Darius Vaičekauskas nesutinka su kaimynų pretenzijomis.

Skundų lavina

Klaipėdos senamiestyje jau bent trejetą metų nerimsta konfliktas tarp Tomo gatvėje 7 veikiančio baro bei šalia gyvenančių žmonių. Gyventojus trikdo naktinis baro gyvenimas, kurio triukšmas esą neleidžia pailsėti ir net kenkia sveikatai.

Per trejus metus besitęsiančias naktines kančias baro kaimynai skundais užvertė policiją, savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių, kitas tarnybas.

Pastatas priklauso Lietuvos fotomenininkų sąjungai (LFS). Jo antrajame aukšte yra galerijos patalpos, o pirmajame veikia baras. Šios patalpos patikėtos Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriui.

"LFS Klaipėdos pirmininku tapus D.Vaičekauskui, gyvename košmare. Atsiradus D.Vaičekauskui, prasidėjo audringi, visą naktį besitęsiantys parodų atidarymai, o pirmame aukšte atsidarė naktinis baras", – rašoma pareiškime, kuris adresuotas savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui ir LFS pirmininkui Jonui Staseliui.

Toliau pareiškime rašoma: "Kai naktį šėlstama bare, muzika taip dudena, jog negalima net padėti galvos ant pagalvės. Girdime jau nebe muziką, o kažkokį žemų garsų kalimą, dundesį, spengimą. Vasarą baras dirba ištisą parą, žiemos sezonu – tik vakare ir naktimis iki paryčių (5–7 val. ryto)."

"Antro buto gyventoja senyvo amžiaus moteris, ji turi rimtus širdies negalavimus. Kai aš kviečiu policiją dėl triukšmo, ši moteris kviečia greitąją pagalbą. Nes nuo viso šito triukšmo ir nervų, sutrinka širdies darbas, pakyla kraujospūdis iki didelės rizikos aukščio", – akcentuojama pareiškime (kalba netaisyta – A.D.).

Dialogas neįmanomas?

Dėl senamiestyje veikiančio baro keliamų nepatogumų gyventojai bendros kalbos su jo savininkais taip ir nesurado.

Esą mėgino kalbėtis, bet nepavyko. Be to, žmonės teigia, kad bijo, nes "patiria gąsdinimus". Tik nežinia, kas tie grasintojai.

Klaipėdietė Ilona, viena baro kaimynių, teigė, jog su Fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininku bendravo du kartus. Esą pirmąkart tik jam pradėjus vadovauti skyriui, naktį ėjo raminti.

"Nustebusi pasiteiravau, ar turi teisę taip elgtis? Tada man buvo paaiškinta, jog šios patalpos – jo nuosavybė ir jis elgiasi kaip tinkamas. Taip pat įsimintinas tapo ir baro atidarymas. Kelių dienų siaubinga naktinė fiesta ir išplėšti mūsų namo sandėliukai. Tarkime, tai keistas sutapimas", – teigė Ilona.

D.Vaičekauskas kategoriškai nesutinka su jam metamais kaltinimais ir teigia žinantis, kas tuo raštus siuntinėja.

"Tokius (nelabai garbingus, šmeižikiškus ir neapgalvotus) tekstus pilietė Ilona siuntinėja daug kam – savivaldybei, įvairioms tarnyboms, Lietuvos fotomenininkų sąjungos vadovybei ir panašiai. Kaip suprantu, tai yra piktavalio, į jokį dialogą neinančio ir savo fantazijų pasaulyje gyvenančio žmogaus išmonės", – tokį paaiškinimą dėl konflikto su gyventojais elektroniniu paštu dienraščiui atsiuntė D.Vaičekauskas.

Pretenzijų nepripažįsta

Pasak D.Vaičekausko, minėto pastato pirmame aukšte yra kavinė-baras, ten darbuojasi tvarkingi žmonės. Baro veikla vykdoma pagal licencijas, ir tai esą nėra "girdykla".

Teigiama, kad bare kartkartėmis vyksta kultūriniai renginiai – Klaipėdos muzikantų pasirodymai, aktorių kūrybos vakarai.

"Kiek žinau, tai nėra "kažkokia pijokų ir latrų landynė", o įdomi, kūrybiška laisvalaikio praleidimo erdvė mūsų senamiestyje. Su visais kaimynais puikiai sutariame, tik su Ilona nesusikalbame. Išeitį matau tokią: su ja reikėtų kažkaip susidraugauti, susitaikyti, nors mes su ja niekada nesipykome, bet ji kažkodėl visur rašo skundus", – tvirtino D.Vaičekauskas.

Esą senamiestyje daugybė barų ir kavinių, kurie veikia, o jų kaimynystėje gyvena žmonės.

"Man nėra labai smagu, kad esu juodinamas, kad atsiranda nepatenkintų gyventojų, kurie užverčia skundais ir kaltinimais, kurie yra neįrodyti", – pabrėžė D.Vaičekauskas.

Keisti prieštaravimai

Ir D.Vaičekauskas iš dalies yra teisus. Labai keista, tačiau dėl bare sklindančio triukšmo iškviesti pareigūnai dažnai jo negirdėdavo.

O šiemet vasario 3 d. Ilonai policija atsiuntė labai keistą raštą.

"Pranešame, kad pagal 2013 12 21 gautą jūsų pranešimą nepavyko nustatyti, kad dėl bare vykdomos veiklos buvo trikdoma viešoji rimtis, nes pareigūnai nebuvo kviesti nustatyti pažeidimo fakto. Kitų objektyvių duomenų nesurinkta, jog adresu Tomo g. 7 buvo trikdoma viešoji rimtis. Nesurinkus objektyvių duomenų, administracinė teisena baro atsakingų asmenų atžvilgiu negalima", – dėstoma dokumente.

Ilona sutriko: vadinasi, ji nekvietė policijos? Moteris teigė, jog kažkas ją nori paversti kvaile. Tad kreipėsi į Bendrąjį pagalbos centrą, pasitikslindama, ar ji kvietė policiją dėl triukšmo, ar ne.

Ir gavo patvirtinimą, kad vis dėlto ji skambino pareigūnams: "Pranešame, kad Bendrojo pagalbos centro informacinėje sistemoje iš telefono numerio 8 616... buvo užfiksuoti 2013 12 21 du skambučiai (03.26 val. ir 04.20 val.), skambinant pagalbos telefonu 112. Abu gauti pagalbos prašymai buvo perduoti policijos įstaigai".

Skundais tarnybas užvertė ne vienintelė baro veikla nepatenkinta moteris. Dar viena baro kaimynė Sigita teigė, kad gyvenimas, ypač poilsis naktimis, yra neįmanomas.

"Man tas triukšmas labai trukdo, esu ligonė, turiu širdies negalią ir triukšmas man labai trukdo. Vasarą mes gyvename faktiškai be miego. Klykia, staugia, daužosi, baisu, kas darosi", – teigė moteris.

Baudė už prasižengimus

Nepaisant to, kad pareigūnai triukšmo dažniausiai negirdėdavo, vis dėlto 2013 m. spalio 24 d. policijos atsakyme Ilonai rašoma, kad "dėl triukšmo bare tyrimas baigtas. Dėl pareiškime nurodytų faktų buvo apklausta tuo metu dirbusi ir už baro veiklą atsakinga G. Kadangi G., dirbdama barmene, neužtikrino, kad šiame laisvalaikio veiklos objekte grojama (leidžiama) muzika gyvenamojoje aplinkoje netrikdytų gyventojų rimties, jai surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas".

Baro keliamą triukšmą šių metų spalio 1 d. užfiksavo ir Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

Šio skyriaus vadovė Kristina Vintilaitė Ilonai raštu atsakė, kad dėl to bendrovės direktorei surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, o atsakingas asmuo įspėtas, kad baro veikla ir toliau bus stebima.

Dar vieną protokolą už viešosios tvarkos rimties trikdymą savivaldybės atstovai minėto baro vadovams surašė spalio 15 d.

Taigi ramybės dėl baro veiklos senamiesčio gyventojai vis dėlto neturi, nors mėginama įrodyti priešingai.

Vadovai ieško sprendimo

LFS pirmininkas Jonas Staselis taip pat gavo klaipėdiečių skundų dėl sąjungos patalpose veikiančio baro, tačiau jam esą yra "labai sunku vertinti situaciją per atstumą".

Pasak J.Staselio, šalies menininkai išgyvena ne pačius lengviausius laikus, todėl jiems priklausančias patalpas neretai nuomoja, kad jas galėtų išlaikyti.

"Jeigu būtų pakankamai lėšų, kad tose erdvėse galėtume užsiimti tik menine kultūrine veikla, mes tik tuo ir užsiimtume. Tačiau esame priversti nuomoti patalpas. Aš nesakau, jog labai džiaugiamės, kad ten veikia baras. Mes galime ten atidaryti kad ir mezginių parduotuvę, kuri, gali būti, irgi kam nors nepatiks", – dienraščiui teigė J.Staselis.

Fotomenininkų turimos patalpos Klaipėdoje, Tomo g. 7, esą šiuolaikinėms parodoms nėra labai tinkamos, būtent todėl dar prieš pusmetį LFS valdyba priėmė sprendimą ieškoti galimybių, kaip šias patalpas pasikeisti arba parduoti ir įsigyti kitas. Esą jei būtų išspręstas šis klausimas, neliktų ir baro problemos.

Beje, barui, veikiančiame Fotomenininkų sąjungos patalpose, dėl kurio kilo šis triukšmas, vadovauja D.Vaičekausko žmona. Tačiau esą čia nėra jokių privačių ir viešųjų interesų. Juolab pora susituokė tik šią vasarą.

"Mums ne vis tiek, kaip veikia LFS Klaipėdos skyrius. Turiu pripažinti, kad tos patalpos netinka parodoms, bet mums jas reikia kažkaip išlaikyti. Todėl ten veikia baras. Kodėl kažkas su kažkuo nesusitaria, aš nežinau", – apgailestavo J.Staselis.

D.Vaičekausko teigimu, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius yra rimta organizacija, kuri vykdo aktyvią veiklą, susijusią su fotografijos meno propagavimu – rengia parodas, vykdo kultūrinius projektus, edukacinę veiklą, leidžia fotografijos leidinius.

D.Vaičekauskas dienraščiui atsiuntė šių metų nuveiktų darbų sąrašą. Jame 13 parodų ir kitokių renginių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų