Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš kyšius medikams – lipdukai

2013-04-29 11:07
Prieš kyšius                    medikams – lipdukai
Prieš kyšius medikams – lipdukai / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Netylant diskusijoms apie kyšius, iniciatyvos ėmėsi patys medikai – surengė antikorupcinę akciją, taip išreikšdami požiūrį į neoficialias padėkas.

Profesinę medicinos darbuotojų dieną kai kurios gydymo įstaigos nusprendė paminėti netradiciškai. 18-oje Lietuvos poliklinikų ir ligoninių pradėta įgyvendinti akcija „Geriausia padėka gydytojui – Jūsų šypsena“.

Šiemet į ją pirmą kartą įsitraukė ir viena uostamiesčio gydymo įstaiga – Klaipėdos jūrininkų ligoninė.

Šia akcija sveikatos priežiūros įstaigos pacientams norima pasakyti, kad, siekiant padėkoti gydytojui, neoficialūs mokėjimai nėra reikalingi. Apie tai informuoja ligoninėje pakabinti plakatai bei prie gydytojų kabinetų pakabinti lipdukai, pacientus skatinantys atsidėkoti šypsena.

Kaip paaiškino Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga, neoficialių padėkų medikams tema aktuali sveikatos apsaugos sistemoje visoje Lietuvoje.

Nors apie šią opią problemą seniai kalbama, bet iki šiol nebuvo imtasi konkrečių veiksmų. O ši akcija, ligoninės vadovo manymu, yra apčiuopiamas dalykas, leidžiantis išsakyti medikų poziciją.

Klaipėdiečiai akcijos organizatorių iniciatyvą nusprendė palaikyti ir dėl to, kad ją surengė jauni medikai: Lietuvos medicinos studentų asociacija, Lietuvos psichologijos studentų asociacija kartu su nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriumi.

Ligoninės administracija ateityje taip pat planuoja suaktyvinti antikorupcinę veiklą ir, kaip anksčiau, kviestis šios srities specialistus skaityti paskaitų.

Pernai pirmą kartą surengtoje akcijoje „Geriausia padėka gydytojui – Jūsų šypsena“ dalyvavo 10 gydymo įstaigų dviejuose Lietuvos miestuose.

2011 m. „Lietuvos korupcijos žemėlapio“ duomenimis, būtent sveikatos priežiūros įstaigose dažniausiai mokami kyšiai. Pacientai dažnai tai daro savo noru, net jeigu iš jų nereikalaujama papildomai atsidėkoti.

Pernai Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu atliktoje gyventojų apklausoje apie sveikatos apsaugą paaiškėjo, kad ketvirtadalis gydymo įstaigose apsilankiusių gyventojų prisipažino neoficialiai davę pinigų ar kitaip atsidėkoję medikams.

Daugelis gyventojų mano, kad tokia padėka pagerina gaunamos paslaugos kokybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų