Siekia subrandinti tradiciją
„Tenka pripažinti, jog daugeliu atvejų restoranas klaipėdiečiams labiau asocijuojasi su vieta, skirta švęsti jubiliejų, vestuves, krikštynas ar kokią kitą didesnę asmeninę šventę. Be abejo, darbo dienomis sulaukiame nemažai klientų, kurie užsuka verslo pietų, taip pat tradiciškai teikiame išvažiuojamųjų furšetų, banketų paslaugas. Tačiau siekiame, kad Klaipėdoje įsišaknytų ir restorano, kaip neįpareigojančio laiko praleidimo formos, tradicija. Juk tai puiki vieta susitikimams su draugais, šeimos nariais tiesiog pasisėdėti, pasišnekučiuoti, smagiai pavakaroti, ir tam visiškai nereikia laukti nei savaitgalio, nei kažkokios ypatingos progos“, – šyptelėjo bemaž prieš pusmetį restorano „Pasažas“ vadovo vairą perėmęs Žilvinas Skečionis.
Kaip pastebėjo pašnekovas, šia prasme uostamiesčiui, kuris išties gali didžiuotis aukščiausio lygio virtuvės pasiūlymais, kol kas gana sudėtinga lygiuotis į Vilnių ar Kauną, ką jau kalbėti apie Vakarų Europos didmiesčius.
„Be abejo, sostinėje, Kaune, kur stipresnė tarptautinė aplinka, daugiau studentijos, daugiau ir judesio, gyvybės, ypač tai jaučiama senamiestyje, centre“, – pripažino Ž.Skečionis.
Restorano "Pasažas" archyvo nuotr.
Miesto širdis turi pulsuoti
Tuo metu Klaipėda pastaraisiais metais išgyveno dar ir gana intensyvų miesto gyventojų „nutekėjimą“ į priemiesčius. Tad verslo atstovams vilčių suteikia laukiami pokyčiai nekilnojamojo turto rinkoje – tikimasi, kad daugiau gyvybės į centrinę uostamiesčio dalį įlies planuojamų naujų būstų statyba.
Ž.Skečionio pastebėjimu, restoranų lankymo tradicija reikšminga ne tik vakarietiškoje kultūroje.
Kaip pavyzdį pašnekovas prisiminė neišdildomą įspūdį palikusį Lvovą – iki šiandienos niokojančio karo šio Ukrainos miesto su bemaž milijonu gyventojų centre veikė apie 5 tūkst. įvairių restoranų, barų, užeigų, kuriuose lankytojai mielai šurmuliuodavo bet kurią savaitės dieną.
Neabejotinai ne tik pasibaigę pandeminio laikotarpio suvaržymai, bet ir pamažu šiltėjantys orai vis daugiau žmonių vilios pramogauti mieste. Pačioje miesto širdyje įsikūręs „Pasažas“ jau taip pat pasiruošęs priimti svečius jaukioje restorano lauko erdvėje – belieka tik sulaukti kaitresnių dienų.
Restorano "Pasažas" archyvo nuotr.
Atvertė naują puslapį
Vis dėlto Ž.Skečionis spėja, jog dėl koronaviruso šalyje užsitęsusi ekstremali situacija dar kurį laiką primins apie save nedžiuginančiomis pasekmėmis.
„Per pastarąjį laikotarpį sumažėjo ne tik užsieniečių, tiek keliaujančių, tiek atvažiuojančių čia darbo reikalais. Pasikeitė ir klaipėdiečių įpročiai – žmonės tiesiog atprato judėti iš namų. Bet juk dėl to neturėtume viso likusio gyvenimo leisti tarp savo namų sienų?“ – retoriškai klausė pašnekovas.
Vadovo žodžiais, norisi, kad žmonės susigrąžintų ne tik įprastą gyvenimą, bet ir atrastų naujų ryškių kasdienybės spalvų.
„O mūsų indėlis – būtent pastangos plėtoti tą restoraninę kultūrą, kurti stiprias jos tradicijas. Ir pirmiausia, žinoma, tai darome galėdami pasiūlyti aukščiausios kokybės paslaugas“, – įvardijo Ž.Skečionis. Juolab, kad ne vienerius metus puikią reputaciją puoselėjęs Friedricho pasažo restoranas praėjusių metų pabaigoje atvertė svarbų gyvavimo puslapį.
Restorano "Pasažas" archyvo nuotr.
Vilioja išskirtine pasiūla
Restoranui ėmus vadovauti naujam operatoriui, kuris uostamiestyje taip pat valdo klaipėdiečių bei miesto svečių jau pamėgtas vyninę „Vinvino“ bei kavines „Drama-cha-cha“ Dramos teatre, imtasi nemažai pokyčių.
„Buvo iš esmės peržiūrėtas, atnaujintas ir išplėstas meniu – išgrynintos receptūros, pakeista nemažai produktų. Restorano svečiams siūlome itališkų užkandžių, jūrų gėrybių bei kitų, klasikinių patiekalų, desertų įvairovę, o ypatingą dėmesį skyrėme steikhauzo atnaujinimui“, – apie pokyčius pasakojo „Pasažo“ direktorius Ž.Skečionis.
Restorano pasididžiavimas – čia patiekiami net 6 rūšių ant žarijų kepti jautienos, ėrienos bei kiaulienos didkepsniai nuo visiškai „blue“ iki „well done“ iškepimo lygio.
„Drįsčiau manyti, jog šiuo metu esame turbūt vienintelis mieste tokios specializacijos restoranas, kuriame vienu metu visada galima paragauti tiek rūšių didkepsnių“, – sakė pašnekovas.
Didkepsniams skirta sausai brandinta mėsa „Pasažo“ virtuvę pasiekia iš Pietų Amerikos, net ir mėsainiams gaminti restorane naudojama speciali brandinta jautienos mentė.
Restorano "Pasažas" archyvo nuotr.
Subūrė patyrusius profesionalus
Kaip šmaikštavo vadovas, galbūt kažkas meniu ir pasiges daugelyje šalies maitinimo įstaigų įprasto užkandžio – gruzdintos duonos.
Tačiau, Ž.Skečionio žodžiais, ne baro ar galiausiai restobaro, o restorano kartelė įpareigoja atitinkamiems sprendimams bei klasei visuose lygmenyse – nuo pačių patiekalų, juos gaminančio bei lankytojus aptarnaujančiojo personalo ir netgi iki muzikinio fono parinkimo.
„Pasažo“ virtuvei vadovauja šefas Simas Kažiniauskas, kuris yra maitinęs turbūt visus Lietuvos prezidentus ir ne vieną pasaulio karalių, o vyno korta prie patiekalų rūpinasi patyręs someljė Linas Prankevičius.
Naujasis restorano operatorius liko ištikimas ir išskirtinei šios vietos tradicijai – svečius čia aptarnauja jau solidų profesionalumą sukaupę padavėjai.
Bene jaukiausiame senamiesčio kampelyje įsikūręs „Pasažas“ dirba be laisvadienių, tad lankytojai čia laukiami kiekvieną dieną.
Naujausi komentarai