Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkiminiai pažadai rinkėjams – darbo metu

2012-10-06 05:00
Rinkiminiai pažadai rinkėjams – darbo metu
Rinkiminiai pažadai rinkėjams – darbo metu / Vytauto Petriko nuotr.

Kai kurie politikai taip trokšta patekti į Seimą, jog spjauna į tiesiogines savo pareigas ir darbo valandas, už kurias atlyginimas mokamas mokesčių mokėtojų pinigais, išnaudoja vilionėms pelnyti rinkėjų pasitikėjimą. Liudininkai užfiksavo, kaip kandidatas į Seimą Artūras Razbadauskas Švėkšnoje bendravo su rinkėjais, nors tuo metu turėjo dirbti Klaipėdos jūrininkų ligoninėje.

Važiavo „Sveikatobusu“

„Tai pasityčiojimas ir iš darbo, ir iš rinkėjų. Puikiai žinau, kad A. Razbadauskas šiuo metu turi dirbti, tačiau jis Švėkšnoje su „Sveikatobuso“ komanda užsiiminėja rinkimų agitacija“, – dienraščiui „Klaipėda“ teigė gerai informuotu šaltiniu prisistatęs asmuo.

„Sveikatobusas“ – Tvarkos ir teisingumo partijos, kurios kandidatas yra A. Razbadauskas, Klaipėdos skyriaus politikų sugalvotas projektas.

Mikroautobusu važinėja komanda, kuri tikrina gyventojų sveikatą – matuoja kraujo spaudimą, nustato kūno masės indeksą, o sykiu platina agitacinę medžiagą, kviečiančią šios partijos kandidatus palaikyti rinkimuose į Seimą.

Vienas „Sveikatobuso“ sumanytojų yra A. Razbadauskas, kuris taip pat yra ir Klaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinikos vedėjas.

Politikas labai dažnai važinėja „Sveikatobusu“, tikrina žmonių sveikatą ir didina savo žinomumą.

Painiojosi atsakymuose

Liudininkų teigimu, A. Razbadauskas „Sveikatobusą“ ketvirtadienį priešpiet atvairavo ir į Švėkšną.

Ši diena pasirinkta neatsitiktinai, nes ketvirtadieniais miestelyje vyksta turgūs, todėl susirenka daug žmonių.

„Sveikatobuse“ apsilankę žmonės buvo apdalyti ir lankstinukais, kur pristatomas kandidatas į Seimą A. Razbadauskas.

Iš Švėkšnos „Sveikatobusas“ išriedėjo į Gargždus.

Paklaustas, ar darbo metu buvo Švėkšnoje, kur ne dirbo, o reklamavosi, A. Razbadauskas painiojosi savo atsakymuose.

Iš pradžių jis tvirtino, jog ligoninėje dirbo iki 13 val. ir tik po darbo valandų prisijungė prie „Sveikatobuso“ komandos. Po akimirkos jis jau teigė, kad jo darbo valandos buvo nuo 6.30 iki 13.30 ir Švėkšnoje jis tikrai nesilankė.

„Komanda važinėja ir be manęs. Aš prisijungiu po darbo valandų“, – teigė politiku tapęs chirurgas.

Informacijos negavo

Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiojo gydytojo Jono Sąlygos teigimu, ketvirtadienį A. Razbadauskas ligoninėje turėjo dirbti nuo 6.30 iki 14.15 val.

„Ar jis visą darbo laiką pagal nustatytą grafiką buvo darbe, negaliu patvirtinti, nes jo vykdomos funkcijos yra atitolusios nuo mano tiesioginės darbo vietos“, – teigė J. Sąlyga.

Jis neslėpė, kad iki žurnalistų skambučio jam nebuvo žinoma apie galimai savavališką A. Razbadausko išvykimą darbo laiku iš darbo vietos bei jo vykdomas vienokias ar kitokias politines agitacines priemones, susijusias su kandidatavimu į Seimą.

„Iš kitų šaltinių per darbo dieną nebuvau gavęs jokios informacijos, todėl nesiėmiau priemonių galimai savavališkoms A. Razbadausko išvykimo iš darbo vietos aplinkybėms patikrinti“, – paaiškino vyriausiasis gydytojas.

Pabrėžė, kad yra chirurgas

Išgirdęs, jog „Klaipėda“ išsiaiškino, kad jis ketvirtadienį turėjo dirbti iki 14.15 val., o ne iki 13.30 val., kaip nurodė anksčiau, A. Razbadauskas akivaizdžiai susinervino.

„Na, čia įskaičiuotas pietų laikas, o aš jo neįskaičiavau. Aš esu chirurgas, pacientų nepriiminėju ir darbe būnu tiek, kiek reikia. Jei reikia, dirbu ir naktį. Mano darbo valandos nėra reglamentuotos“, – pasiteisinimą rado Klaipėdoje puikiai žinomas gydytojas.

Jam labai nepatiko ir teiginys, jog yra žmonių, galinčių paliudyti, kad jis tuo metu, kai turėjo dirbti ligoninėje, buvo Švėkšnoje su „Sveikatobuso“ komanda.

„Nežinau, kas ką matė ar kas ką sakė. Jei ir buvau Švėkšnoje, tai nieko tokio, nes ten yra mūsų ligoninės padalinys“, – teigė A. Razbadauskas.

Darbe – pagal tabelį

Švėkšnoje yra Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamentas, kuriame chirurgo paslaugos paprastai neteikiamos.

„Kas čia per kvotimas? Mano reikalas, kur buvau ir ką dariau“, – jau pakeltu balso tonu vakar išrėžė kandidatas į Seimą.

Paprašytas paskutinį kartą patikslinti, ar tikrai darbo metu jis buvo Švėkšnoje su „Sveikatobuso“ komanda, A. Razbadauskas atrėžė: „Pagal tabelį aš buvau ligoninėje“.

Komentaras

Aleksandras Zinovičius

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos patarėjas

Tokią situaciją, apie kurią kalbate, galima traktuoti kaip naudojimąsi tarnybine padėtimi. Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatyme aiškiai pasakyta, kad asmenys valstybinėje tarnyboje savo pareigas turi atlikti nešališkai, sąžiningai ir tinkamai, elgtis taip, kad nekiltų abejonių. Šiuo atveju galima kalbėti ir apie darbo drausmės pažeidimą. Jei privačioje įstaigoje darbuotojas darbo metu nebūtų darbo vietoje, jam juk būtų skiriama nuobauda ir už tą laiką nesumokėtas atlyginimas. Manau, kad šiuo atveju tyrimą turėtų pradėti Klaipėdos jūrininkų ligoninės administracija ir tyrimo išvadas, jei paprašys, pateikti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai. Ši, jei išvados netenkins, gali atlikti savo tyrimą. Labai sudėtinga kandidatams į Seimą rekomenduoti, kaip elgtis, kad nekiltų konfliktų, nes rekomendacijos ir yra tik rekomendacijos. Suprantama, jog būtų geriausia, jei rinkimų kampanijos metu valdiškose įstaigose dirbantys kandidatai išeitų nemokamų ar kasmečių atostogų. Tuomet niekam nekiltų abejonių dėl nederamo jų elgesio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų