Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkliavos surinkta mažiau nei planuota

2010-01-18 05:00
Būdas: dažniausiai už automobilių stovėjimą klaipėdiečiai atsiskaitė mesdami monetas į stovos skaitiklius.
Būdas: dažniausiai už automobilių stovėjimą klaipėdiečiai atsiskaitė mesdami monetas į stovos skaitiklius. / N.Jankausko nuotr.

Per pirmus metus rinkliavos už automobilių stovėjimą surinkta puse milijono litų mažiau nei planuota. Nepaisant to, valdininkai tvirtina, jog šis mokestis pasiteisino.

Rinkliava už automobilių stovėjimą miesto centre uostamiestyje pradėta rinkti praėjusių metų sausį. Per pirmus metus jos surinkta 1,4 mln. litų. Daugiausia litų už mašinų stovėjimą sumesta į stovos skaitiklius. Tačiau lėšų už mašinų stovėjimą planuota surinkti ketvirtadaliu daugiau - 1,9 mln. litų.

Klaipėdos savivaldybės Transporto tarnybos vedėjas Rimantas Mockus aiškino, jog atsilikimas susidarė dėl kelių priežasčių. Didelę įtaką turėjo tai, jog tris mėnesius nuo rinkliavos įvedimo buvo taikoma tik minimali kontrolė - ar vairuotojai susimoka mokestį prižiūrėjo tik vienas ekipažas.

R.Mockaus teigimu, rinkliavos surinkimui įtakos turėjo ir žiniasklaidoje nuolat viešinama neteisinga informacija, jog stovos skaitikliai pastatyti neteisėtai.

Anot vedėjo, mažiau lėšų surinkta ir dėl to, jog miesto taryba sumažino kainas už leidimus automobilius statyti konkrečioje vietoje, padidino juos galinčių gauti gyventojų skaičių, sutrumpino rinkliavos rinkimo laiką - planuota ją rinkti nuo 8 iki 20 val., tačiau nustatyta nuo 8 iki 18 val.

"Rinkliava už automobilių stovėjimą centrinėje miesto dalyje ir senamiestyje pasiteisino. Gerokai sumažėjo automobilių skaičius", - tvirtino R.Mockus.

Praėjusių metų lapkritį miesto taryba pakeitė rinkliavos už automobilių stovėjimą tvarką. Supaprastinta mėnesinių abonentų išdavimo ir pratęsimo tvarka. Nuo šiol juos galima pratęsti internetu, spaudos kioskuose, įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" kasose, naudojantis elektroninio bilieto sistema. Nebereikia kiekvieną mėnesį stovėti eilėse savivaldybėje.

Taip pat numatyta, jog rinkliavą už automobilių stovėjimą bus galima susimokėti kontrolieriui. Tai bus galima padaryti vietose, kur stovos skaitikliai yra toli.

"Vandalai dažnai nepataisomai suniokoja stovos skaitiklius. Pastatyti naują atsieina brangiau nei samdyti žmogų. Kontrolieriai darbą pradės, kai prireiks", - teigė R.Mockus.

Pakeistas ir rinkliavos dydis už automobilių stovėjimą pajūryje. Anksčiau vairuotojams tekdavo mokėti litą už dvi valandas. Nuo šiol reikės mokėti litą už pusantros valandos. Pratęstas ir rinkliavos už automobilių stovėjimą pajūryje laikas. Anksčiau mokestis buvo renkamas nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 d., nuo šiol - nuo gegužės 1 iki rugsėjo 30 d.

Šiuo metu uostamiestyje yra pastatyti 145 stovos skaitikliai.

Rinkliavos už automobilių stovėjimą pernai surinkta

Stovos skaitikliai - apie 990000 litų

Mėnesiniai abonementai - apie 280000 litų,

Metiniai leidimai - apie 3000 litų

SMS žinutėmis - apie 46000 litų

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų