Pereiti į pagrindinį turinį

Sąskaitose už šilumą - skirtumai

2009-03-20 09:00
Sąskaitose už šilumą - skirtumai
Sąskaitose už šilumą - skirtumai / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdiečiai jau sulaukė sąskaitų už šildymą vasarį. Dalį gyventojų jose nurodytos sumos šokiravo, tačiau yra ir tokių, kurie, lyginant su sausiu, mokės mažiau.

Ėmė skrupulingai taupyti

Penktadaliu bazinė šilumos kaina iki 25,22 cento už vieną kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio Klaipėdoje pakilo nuo vasario 1 d.

Paskutinis žiemos mėnuo į pajūrį atnešė gerokai vėsesnius orus. Vidutinė temperatūra nukrito 2,2 laipsnio. Vasaris buvo dviem laipsniais šaltesnis už sausį.

Tačiau, pasak įmonės "Klaipėdos energija" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktoriaus Virginijaus Zutkio, nepaisant žvarbaus oro, šilumos vasarį suvartota beveik 20 proc. mažiau nei sausį.

"Manome, jog tai lėmė trumpesnis mėnuo ir skrupulingas taupymas. Gyventojai pradėjo taupyti ir komforto sąskaita. Vasarį gavome daug skundų, kad butuose vėsoka. Tokį taupymą paskatino sausio sąskaitų dydis. Lyginant su gruodžiu, jos buvo didelės. Įtakos turėjo ir informacija, kad nuo vasario 1 d. brangs šiluma", – pasakojo V.Zutkis.

Kadangi nuo vasario 1-osios keitėsi kainos, duomenys buvo nurašyti paskutinę sausio dieną ir vidutiniškai vasario 26-ąją. O sausis tapo ilgesnis nei 31 diena, nes kai kuriuose namuose gruodžio duomenys buvo nurašyti prieš Kalėdas.

Vieni klaipėdiečiai sulaukė keliasdešimčia litų didesnių sąskaitų, kiti tiek pat mažesnių nei sausį.

Rekordas – 1,49 lito

Vasarį Klaipėdoje šilumos suvartojimo vidurkis buvo 18 kilovatvalandžių 1 kv. m, o sausį 22,66 kilovatvalandės 1 kv. m. Tačiau, anot V.Zutkio, skirtumas tarp skirtinguose namuose sunaudoto šilumos kiekio – didelis. Lyginant senos ir naujos statybos pastatus, mokestis skiriasi daugiau nei du kartus.

Mažiausiai šilumos sunaudota naujos statybos namuose. Vidurkis – 9 kilovatvalandės 1 kv. m. Tačiau buvo ir tokių namų, kuriuose buvo sunaudotos 8 kilovatvalandės 1 kv. m. Vieno kvadratinio metro buto apšildymas čia kainavo 2,08 lito.

Panašaus kiekio šilumos prireikė ir renovuotuose namuose. Mažiausiai jos sunaudojo Statybininkų prospekto 19 daugiabutis. Jame 1 kv. m apšildyti sunaudota 5,6 kilovatvalandės. Už 1 kv. m apšildymą šio namo gyventojai mokės 1,49 lito. V.Zutkis neslėpė, jog tai mažiausias sunaudotos šilumos kiekis šio sezono metu.

Kovas – kaip gruodis

Daugiausiai šilumos sunaudota senuose, nesandariuose, nerenovuotuose namuose. Tokiuose pastatuose suvartotos šilumos vidurkis svyruoja nuo 19 iki 30 ir daugiau kilovatvalandžių 1 kv. m.

J.Janonio gatvės 17 daugiabutis namas vasarį suvartojo 35,4 kilovatvalandės 1 kv. m. Gyventojams už 1 kv. m apšildymą teks sumokėti po 9,38 lito. 35 kilovatvalandės 1 kv. m apšildyti sunaudotos ir Tiltų gatvės 9 name. Jo gyventojams taip pat reikės už 1 kv. m mokėti 9 litus.

V.Zutkio teigimu, šilumos pasiskirstymas vasarį nesiskiria nuo sausio ir gruodžio. Daugiausiai šilumos sunaudoja seni namai, o mažiausiai – modernizuoti ir naujos statybos.

"Taip visada buvo ir bus. Kiek namas sunaudoja šilumos, taip ir paskirstome. Negalime sumažinti vienam namui ir pridėti kitam", – aiškino direktorius.

V.Zutkis dar negalėjo prognozuoti, kiek bus suvartota šilumos kovą. Tačiau akivaizdu, kad oro temperatūra bus teigiama. Spėjama, jog ji bus artima gruodžio mėnesio vidutinei temperatūrai.

"Kovas – nešiltas. Pavasario dar nėra. Dažni vėjai, kurie taip pat išpučia šilumą", – pabrėžė V.Zutkis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų