Pereiti į pagrindinį turinį

Savaitgalį Kuršių mariose išgelbėta 16 žvejų (papildyta)

2010-03-22 10:41
Nuotykiai: pareigūnai ne kartą iš marių traukė poledinės žūklės mėgėjų transportą.
Nuotykiai: pareigūnai ne kartą iš marių traukė poledinės žūklės mėgėjų transportą. / Astos Aleksėjūnaitės nuotr.

Savaitgalis ant Kuršių marių ledo buvo neramus. Pasieniečiai į krantą pargabeno 16 klaidžiojusių poledinės žūklės megėjų.

Sekmadienio vakarą pasieniečių laivui ant oro pagalvės „Christina“ Kuršių mariose vėl teko gelbėti įlūžusius žvejus.

Apie 20 val. ties Ventės ragu pasieniečių laivo įgula aptiko penkis klaipėdiečius. Apie du kilometrus nuo Ventės rago nutolusi kompanija įlūžo į properšą važiuodama keturračiu. Žvejų transporto priemonė pasinėrė po ledu, o keleiviai išsiropštė ant ledo.  Vyrai aiškino, kad sutemus, virš marių tvyrojęs rūkas paklaidino klaipėdiečius.

31-erių, 36-erių, 42-ejų ir dviejų 34-erių metų vyrų pargabenimui į krantą buvo išsiųsta greitosios pagalbos tarnyba. Tačiau rimtesnės medikų pagalbos uostamiesčio gyventojams neprireikė.

Apie 22.30 atvykėliai susėdo į savo automobilius ir pasuko namo.

Paniro iki stogų

Šeštadienį Kuršių marių ledu automobiliais į žvejybą susiruošę Rusijos piliečiai neteko ne tik mašinų, bet ir bus nubausti už valstybės sienos kirtimą.

Šeštadienio vakarą ant marių ledo prie atsivėrusios properšos stoviniuojančius septynis vyrus išvydo čia patruliavusio Pakrančių apsaugos rinktinės laivo ant oro pagalvės „Christina“ įgula. Apie aštuntą vakaro per žiūronus pasieniečiai pastebėjo įlūžusius du rusų automobilius.

„Abi mašinos „Audi 80“ jau buvo apsemtos iki stogų. Aplinkui matėsi tyvuliuojantis atviras vanduo“, - pasakojo Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Rokas Pukinskas.

Septyni sušalę Rusijos piliečiai buvo sulaipinti į laivą ir nugabenti į Neringos užkardą apklausai.

Jauniausiam iš kompanijos - 24-eri, o vyriausias iš septynių žvejų - 54 metų.

„Jie paaiškino, kad pasiklydo dėl tvyrojusio tiršto rūko. Vyrams gresia administracinė atsakomybė dėl neatsargaus valstybinės sienos kirtimo“, - pastebėjo R.Pukinskas.

Paklausė patarimo

Šį savaitgalį būta ir daugiau panašių incidentų ant Kuršių marių ledo. Nepaisydama perspėjimų, kad ledas nebėra tvirtas, kita Rusijos piliečių kompanija pasieniečiams įkliuvo dar penktadienį.

Tą rytą VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Specialiosios paskirties būrio ir Neringos užkardos pasieniečiai Kuršių marių ledu patruliavo sniego rogėmis. Už maždaug 15 kilometrų nuo Nidos VSAT pareigūnai išvydo lengvąjį automobilį „Audi 80“ ir netoliese žvejojančius keturis asmenis. Paaiškėjo, kad visi jie - Rusijos piliečiai, kurių amžius nuo 34 iki 62 metų.

Vyrai meškeres buvo įmerkę jau Lietuvos teritorijoje, už 120 metrų nuo mariose sieną žyminčių specialiųjų ženklų. Valstybės sienos apsaugos zonoje meškerioję rusai pareiškė, jog sutikti bičiuliai juos patikino, esą čia vaikščioti galima.

"Audine" - mariomis per sieną

Visus keturis žvejus iš Rusijos pasieniečiai pristatė į Neringos užkardą. Vyrams už neteisėtą valstybės sienos perėjimą dėl neatsargumo VSAT pareigūnai surašė administracinės teisės pažeidimo protokolus. Jų bylas nagrinės Klaipėdos miesto apylinkės teismas.

Kadangi Kuršių marių ledas ties Nida nebėra toks tvirtas ir čia pavojinga važiuoti lengvuoju automobiliu, rusų „Audi 80“ VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės pasieniečiai perdavė kolegoms iš Pagėgių rinktinės Vileikių užkardos. Transporto priemonė bus grąžinta žvejams.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų