Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybės rezervo fondui – griežti suvaržymai

2013-01-31 09:24
Savivaldybės rezervo fondui – griežti suvaržymai
Savivaldybės rezervo fondui – griežti suvaržymai / Vytauto Liaudanskio nuotr

Politikai nebegalės taškyti uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus fondo lėšų – Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš įpareigojo valdžią pakeisti pinigų skirstymo tvarką.

Ją keisti reikia dėl nuo šių metų pradžios įsigaliojusio naujos redakcijos Biudžeto sandaros įstatymo. Jame numatyta, kad rezervo fondo lėšos gali būti naudojamos tik ekstremalioms situacijoms ir įvykiams likviduoti, jų padariniams šalinti bei iš dalies padengti patirtus nuostolius.

Klaipėdos politikai iki šiol pinigus iš savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondo skirstė pagal tvarką, kuri buvo patvirtinta dar 2005 metais.

Joje buvo numatyta, kad pinigai gali būti leidžiami ne tik ekstremalioms situacijoms, bet ir sportininkų, menininkų skatinimui, 100 metų ir daugiau sulaukusių klaipėdiečių sveikinimui, patirtoms teismo išlaidoms padengti, sumokėti už vaikų ir jaunimo, vykstančio į užsienyje organizuojamus konkursus, keliones.

„Ne tik Klaipėdos, bet ir kitos savivaldybės tvarkoje, kaip naudoti administracijos direktoriaus rezervo fondo lėšas, dar buvo įsirašiusios, kad jas galima leisti ir kitoms reikmėms, o tai reiškia, kad pinigų buvo galima skirti praktiškai kam tik įsigeidžiama. Biudžeto sandaros įstatymas todėl ir pakeistas, kad savivaldybės racionaliau, atsakingiau planuotų iždo pajamas ir išlaidas, o ne jas imtų iš rezervo fondo, kurį pasitvirtina gana didelį“, – aiškino D.Kerekeš.

Uostamiesčio savivaldybė 2010 metais buvo pasitvirtinusi milijono litų dydžio administracijos direktoriaus rezervo fondą.

Numatyta, kad šiemet Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fonde bus 200 tūkst. litų.

„Tokia suma suplanuota ne tik todėl, kad labai ribojama, kam galima išleisti pinigus, bet ir todėl, kad jų miesto biudžete tikrai nėra pertekliaus“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Biudžeto formavimo poskyrio vedėja Virginija Jurkšienė.

Pernai miesto biudžete taip pat buvo suplanuota, kad rezervo fonde yra 200 tūkst. litų. Tačiau vėliau miesto biudžeto pajamas bei išlaidas teko tikslinti ir rezervo fondas buvo padidintas beveik 160 tūkst. litų.

„Į rezervo fondą reikėjo skirti daugiau pinigų, nes Klaipėdą talžė škvalai, kurie pridarė daug nuostolių, ir nebeužteko pinigų jų pridarytai žalai taisyti", – tvirtino V.Jurkšienė.

Klaipėdos savivaldybė įpareigota tvarką, kaip leis rezervo fondo pinigus, patvirtinti vasarį miesto tarybos posėdyje.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondas

Metai Planas (tūkst. Lt) Panaudota (tūkst. Lt)

2008 300 211

2009 400 392

2010 1000 775

2011 460 252

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų