Pereiti į pagrindinį turinį

Savos šventės – Naujųjų metų sutiktuvių šešėlyje

2012-12-29 05:00
Savos šventės – Naujųjų metų sutiktuvių šešėlyje
Savos šventės – Naujųjų metų sutiktuvių šešėlyje / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Į visuotines linksmybes įtraukiančios didžiosios metų šventės konkurencijos nemėgsta. Bent jau taip juokais galėtų patvirtinti tie, kurių svarbios gyvenimo progos sutampa su kalėdiniu periodu ar Naujųjų sutiktuvėmis.

Vadina ypatinga dovana

Vis dėlto šiomis dienomis savo asmenines šventes švenčiantys žinomi pajūrio žmonės tikino, jog dėl savo likimo ar atitinkamai susiklosčiusių aplinkybių nuskriausti nesijaučia.

Per šias Kalėdas, gruodžio 25-ąją, 70 metų jubiliejų minėjęs Neringos meras Antanas Vinkus teigė, jog tokią išskirtinę gimtadienio datą laiko ypatinga savo mamos ir Dievo dovana.

„Ir sovietiniais metais tyliai džiaugiausi ir kukliai švęsdavau gimimo dieną, o dabar esu labai laimingas, kad turiu galimybę viešai, nebijodamas švęsti ir Kalėdas, ir mano kuklaus asmens gimimo dieną“, – pakiliai kalbėjo A.Vinkus.

Pašnekovas pripažino, jog tarybiniais laikais dėl tokio sutapimo galėjo kilti nemažai problemų.

Neringos mero atmintyje dar iki šiol gyvi studijų metais išgyvento nutikimo prisiminimai, kai tuometis trečiakursis vieną gruodžio 25-ąją kartu su kambario draugais suruošė kuklią Kalėdų vakarienę.

Išdavė sumuštiniai

„Pasidėjome buterbrodukų, ne paslaptis – išsitraukėme ir kokio raudonojo vyno buteliuką, ir taip užsirakinę duris šventėme Kalėdas. Tai buvo didelis mūsų širdies džiaugsmas, kad mes šia proga galime susiburti. Ir, matyt, ar kažkas informavo, ar atsitiktinumas, kad po bendrabutį ėjo tikrinti komisija. Buteliuką paslėpti dar spėjome, o buterbrodai liko. Mūsų ir klausia: ką čia darote? Švenčiate Kalėdas? O aš sakau – švenčiame mano gimimo dieną, o tėvai sakytų – ir Kalėdas. Tuomet buvome visi apkaltinti, ir buvo priimtas sprendimas mane išmesti iš bendrabučio. Bet vėliau, matyt, kažkam suminkštėjo širdis, nebeišmetė“, – prisiminimais dalijosi A.Vinkus.

Neringos mero teigimu, nors sovietmečiu švęsti Kūčias, Kalėdas nebuvo paprasta, tačiau daugelio žmonių siekis puoselėti iš savo tėvų, senelių perimtas tradicijas buvo galingesnis nei baimė dėl gresiančių nemalonumų.

Ne gimtadienio, o Kūčių stalas

Per Kūčias, gruodžio 24-ąją, gimęs Lietuvos saugios laivybos administracijos direktorius Evaldas Zacharevičius savo 50-mečio jubiliejų šiemet oficialiai atšventė pirmąją Kalėdų dieną.

Nors, pašnekovo teigimu, panašių „rokiruočių“ tenka griebtis faktiškai kasmet, tai, kad jo gimtadienio data sutampa su Kūčiomis, laiko tik privalumu.

„Kaip sakoma, vienu šūviu galima nušauti du zuikius. Graži data, ir niekas neužmiršta, – šmaikštavo vyras. – Vienintelė problema, kad tikrąją dieną būtų sunku prisikviesti draugus. Visi užsiėmę su savo šeimomis, renkasi prie Kūčių stalo.“

Anot E.Zacharevičiaus, ir tarybiniais laikais tėvų namuose būdavo laikomasi krikščioniškųjų tradicijų, ruošiama Kūčių vakarienė. Tad ši šventė, kaip pripažino pašnekovas, būdavo svarbesnė proga nei jo gimtadienis.

Tokios nuostatos Lietuvos saugios laivybos administracijos direktorius laikosi iki šiol.

„Dengiame ne gimtadienio, o Kūčių stalą, žinoma, tą vakarą artimieji nepamiršta pasveikinti ir su gimimo diena. Nesu labai griežtai prisirišęs prie šios datos, nesureikšminu savo gimtadienio – visada jį galima nukelti, atšvęsti vėliau“, – patikino pašnekovas.

Nenorėjo didelio šurmulio

Uostamiesčio merui Vytautui Grubliauskui metų virsmas asocijuojasi ne tik su vieno etapo pabaiga ir su kito pradžia. Būtent Naujųjų išvakarėse Klaipėdos vadovas sumainė žiedus su būsimąja žmona Inga.

Pašnekovas patikino, jog pora šios progos nesiekė kategoriškai „pririšti“ būtent prie tokios datos. Veikiau tai nulėmė įvairių aplinkybių visuma.

„Neturėjome siekio į vieną suplakti kelias šventes. Tiesiog gruodžio 31-oji tapo patogiausia data mūsų ceremonijai. Tai buvo savaitės vidurys, ko mes ir norėjome, tad santūriame bičiulių būryje atlikome formaliąją procedūrą, nuvažiavome prie jūros, vėliau sugrįžome į džiazo klubą “Kurpiai„, kur turėjome gražią, šiltą ir jaukią šeimynišką pavakarę“, – prisiminė V.Grubliauskas.

Meras prisipažino, jog netrukus sveikinimus teko priimti jau grojant scenoje.

„Tą patį vakarą turėjau koncertą. Todėl net ir tokią šventą ir mums abiem svarbią dieną teko muzikuoti. Šiuo atžvilgiu Ingai jaučiu tam tikrą garbės skolą, kurią nešiojuosi širdyje ir prisimenu kiekvienus Naujus metus“, – šypsojosi meras.

Vestuvių neįmanoma pamiršti

Paklaustas, ar tokia dviejų svarbių progų „santuoka“ turi daugiau pliusų, ar trūkumų, V.Grubliauskas juokavo, kad bent jau niekada negresia pamiršti vestuvių datos.

„Tiek aš, tiek Inga nesame tie žmonės, kurie labai sureikšmina datas, procedūras, ceremonijas. Nes ne nuo jų apimčių ar gausos priklauso bendravimo nuoširdumas ir tikrumas. Esminis veiksnys yra santarvė, supratimas ir meilė vienas kitam“, – pripažino pašnekovas.

Taip pat paskutiniąją metų dieną savo vestuves atšokusi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė šmaikštavo, kad tokia „patogi“ prisiminti tuoktuvių data turbūt aktualesnis motyvas vyrams.

Asmeninio archyvo nuotr. J.Simonavičiūtė ir jos sutuoktinis Giunteris Zauka

Pašnekovė antrino V.Grubliauskui, jog pasirinkti santuokai būtent gruodžio 31-ąją privertė objektyvios aplinkybės – esą tik tuo metu į iškilmes galėjo atvykti jaunavedžių svečiai iš Vokietijos.

Įsiterpė į švenčių maratoną

Kadangi tądien Metrikacijos skyrius nedirbo, Santuokų rūmuose pora susirašė dar gerokai prieš ceremoniją bažnyčioje – gruodžio 14-ąją.

„Mūsų šeimoje ir anksčiau jau nuo Kūčių prasidėdavo ilgas šventinis periodas. Sausio 4-ąją – mano gimtadienis, mamos – vasario 16-ąją, tėvuko buvo kovo 2 dieną, taigi kas mėnesį – vis kažkoks veiksmas. Tad ir vestuvių data iš bendro konteksto neiškrenta“, – šypsojosi pašnekovė.

Moteris prisipažino, jog vestuvių datai paminėti pora neturi ypatingų ritualų ar tradicijų, juolab kad tądien šeimoje labiau akcentuojama ne ši proga, o būtent Naujųjų metų sutiktuvės.

„Esu iš tų moterų, kuri neturėjo tikslo bet kokia kaina ištekėti, tad nesureikšminu ir šios datos“, – juokavo prieš septynerius metus už savo ilgamečio draugo ištekėjusi moteris.

J.Simonavičiūtė prisipažino, jog šįsyk metų virsmo šventė sutuoktiniams veikiausiai taps ekspromtu.

„Šiemet, gražiai prisnigus, planavome Naujuosius pasitikti gamtoje, tačiau dabar viskas pasikeitė, todėl dar nežinau, ką sugalvosime“, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų